Thursday, December 30, 2010

Tahun Baru

Tahniah Malaysia, atas kejayaan kalian dalam Piala Suzuki AFF malam tadi. Dan, yang paling seronok, tiba2 saja, "esok cuti". Oh, terima kasih ya ... bagi cuti satu hari. Ha, apa lagi, apa aktiviti 3 hari cuti ni? Erm, banyak pula rasa nak buat, itu ini, nak pergi situ sana sini. Dieyana situ sana sini.
Kejayaan Malaysia juga menjadi penamat untuk tahun 2010. Kepada semua, selamat bercuti, selamat tahun baru 2011....Semoga tahun 2011 menjanjikan yang terbaik untuk kita. Insya-Allah....

Kisah Adik-beradik


--Yang seorang makan nasi kosong, sangat jarang makan lauk, yang seorang lagi, makan lauk saja. Yang seorang tak makan sayur, yang seorang lagi, makan sayur, ratah begitu saja. Kalau dibuat sup sayur, berbaloi2. Itulah dia Iman Wafiy. Iman langsung tidak makan sayur, perangainya macam saya. Saya mula makan sayur pun ketika mengandungkan Iman, itu pun kena paksa, bimbang nanti, anak yang bakal dilahir tidak cukup vitamin. Saya akan makan sayur yang dimasak oleh ma sahaja, itu pun sayur2 terpilih sahaja. Tetapi tabiat kurang memakan sayur, semakin pulih dalam diri saya. Dan kini, ia berbalik kepada Iman pula. Iman lebih rela makan nasi kosong sahaja, atau mee goreng kosong. Paling tidak, makan nasi dan goreng ayam/ikan. Ayam dan ikan itu pula perlu digoreng garing. Dan ayam tu akan diambil bahagian kulit rangup sahaja. Fuh.... Wafiy pula, sangat gemar memakan lauk/sayur. Semalam, saya buat sup bayam, diratah2 bayam macam tu saja. Sehinggakan apabila membuang air besar, berketul2 sayur hijau yang keluar. Heheheh....

--Bila dah ada dua anak ni, kalau beli sesuatu, mestilah dua, kalau tidak, berebut! Kadang2 apabila saya ke kedai runcit bersama-sama Iman, saya terlupa untuk membelikan satu lagi kepada Wafiy. Bukan tidak tahu, masalah yang akan timbul nanti, sehinggakan suami cakap, 'awak ni, kalu beli gapo2, beli dua lah, jangan ingat ada anak sorang aje'. Oh, saya bukan lupa bahawa saya ada anak dua, kedua-duanya sentiasa di hati, dan saya bukan tidak berlaku adil/pilih kasih, tetapi saya menganggap, makanan yang dibeli itu, dapat dikongsi bersama2. Dan, jika mood Iman baik, dapatlah adiknya turut merasai makanan yang dibeli itu. Tetapi, walau apa yang dibeli sama ada makanan, permainan, atau apa saja, mesti dibeli dua. Barulah adilkan, dan masalah perebutan tidak akan berlaku.

--Tidak ada istilah pilih kasih dalam hati saya, saya nak kedua-dua anak saya tidak akan ada perasaan tersisih. Mungkin ada yang tidak sedar kelakuan ibu bapa yang boleh dianggap oleh anak2 sebagai pilih kasih. Contoh, apabila seorang ibu melahirkan anak baru, pastilah tumpuan si ibu itu akan terlebih kepada anak yang baru dilahirkan. Dan, tanpa disangka2 anak-anak yang lain akan mula terasa diberi kurang perhatian. Oh, si ibu itu langsung tidak ada niat untuk membeza-bezakan anak-anak kan. Hanya terlebih sedikit perhatian kepada anak kecil, langsung si ibu dituduh tidak sayangkan anak-anak yang lain. Tetapi alhamdulillah, Iman tidak menunjukkan perasaan tidak puas hatinya kepada saya. Tidak pernah dituduh saya tidak menyayanginya. Cuma, menunjukkan perangai manja2 nya kepada saya, apabila melihat adik selalu dipangku mama, ingin jugalah Iman bermanja2 seperti adiknya.
--Iman Wafiy tidak terlepas daripada pergaduhan. Kadang kala, boleh menyebabkan Iman akan memukul2 adiknya. Dan, si adik pula tidak mahu mengalah, turut melawan. Tetapi ada hari-hari juga, Iman akan kalah di tangan adik. Adik dah buli Iman! Tetapi ada hari-Iman menunjukkan kegarangannya, si adik boleh takut/merajuk dgn si abang. Lalu buat muka kesian. Hehheh, macam-macam hal dua beradik. Teringat pula saya dan kakak ketika zaman anak2, kalau bergaduh, baling2 objek. Dan, Ba akan datang, ha siap la kami, kedua-dua akan kena. Barulah adil! Tapi kalau saya saja yang kena marah, saya berasa sangat2 tidak adil, mula la cakap, Ba/Ma tak sayang saya! Heheh, sendiri yang buat salah, cakap Ba/Ma tidak sayang saya. Hheheheh. Apabila teringat zaman lampau saya, terus saya kaitkan diri saya dan anak2. Tetapi kini, saya dan kakak sangat2 rapat. Banyak jasa kakak saya terhadap saya. Terima kasih Along!
Saya suka lirik ini!
-Biar adakalanya
dia buat kau kecewa
biar adakalanya
dia buat kau gundah
-tetapi tk mengapa
kerna dialah juga
yang mengambil hatimu
hingga keadaan reda
-oh kita bersaudara
kerna selalu mengalah
tak guna marah-marah
nanti berbaik juga
oh kita bersaudara
tak guna gaduh-gaduh
kerna air dicincang
tidak akan putus
-bila kau dalam susah
semua orang tak menegur
agaknya tangan siapa
yang sudi menghulur
jika tak adik-beradik
yang tak mungkin berkira
walau sekali kauberi
selalu yang tk berlima
-oh kita bersaudara
kena selalu mengalah
tak guna marah-marah nanti berbaik juga
oh kita bersaudara
tak guna selalu gaduh-gaduh
kerna air dicincang
tidak akan putus
(Kita Bersaudara-KRU:OST Magika)

Wednesday, December 29, 2010

Full of Energy

Salam.

Sambil menggodek2 gambar2 untuk diberi kepada mamazarin (atas sebab2 tertentu), terlihat gambar2 lama Iman yang comel2, dgn senyum manisnya, membuatkan hati saya ingin mengulang kembali saat-saat itu. Tapi mana mungkin ia dapat kembali, kehidupan berjalan ke hadapan, bukannya berjalan mengundur ke belakang. Jadi, saya tempek sedikit gambar Iman di blog, dan sedikit cerita tentang Iman. Kadang2 terfikir, eh, Iman dulu merangkak ke? Apabila tidak ada catatan khusus tentang itu, tiba2 rasa sesal di hati. Masa tu saya belum berblog, kalau ada, pasti ia direkod. (Ya ke, heheheh, bila dh ada blog pun, saya tidak rekod umur2 penting Wafiy, meniarap/merangkak/berjalan). Patut la, sesetengah blog yang saya baca, setiap perkembangan anak2nya, direkod untuk ingatan mereka dan anak mereka kelak. Syabas untuk mereka. Apa yang saya ingat, Iman mula berjalan ketika berumur 1 tahun, tepat2 satu tahun. Alhamdulillah.
2 bulan Satu tahun setengah
Iman-ketika kecil sangat terkenal dgn 'kebuasannya'. 'Buas' = Anak2 yang tidak tahu duduk diam disebut 'buah/buas' oleh orang Kelantan. Heheheh... Bagi kami, 'buas' tidak bererti nakal. Buas juga diterjemahkan sebagai aktif. Buas=melompat ke sana ke mari. Lebih kurang macam tu lah. Berbalik kepada Iman, sehinggakan mak cik2 akan cakap, "tak duduk diye budok ni, buah sungguh". Dan, mungkin ada yang tidak selesa dgn 'kebuasan' Iman ni. Paling tidak, mama dan papa nak cakap apa, "Iman, duduk sini, duduk diam." Dan, diamnya hanya sementara. Kalau diam, dikata pasif pula. Dikata pendiam pula. Bagi kami, biarlah dia buas, kalau disekat2 angin buas dia tu, menyekat kebebasan anak kecil yang mula mengenal dunia. Apa salahnya dia terlebih buas sedikit, janji kita pantau dia agar tidak mengalami kecederaan atau kecederaan terhadap orang lain. Bagi saya, anak yang buas ialah anak yang aktif, ia normal. Saya dan Hanapi selalu menerapkan prinsip ini dalam diri, 'buas2 anak kita, ada lagi anak orang lain yg lebih buas daripada anak kita'. Jadi, kami kena sabar dgn kerenah Iman yang satu ini. Kena beri tunjuk ajar yang lebih kepada dia. Dalam pada kebuasan Iman itu, tidaklah sampai mencederakan orang lain (rakan sebayanya). Paling tidak pun, pukulan2 kecil sahaja, merebut permainan, dan ibu bapa masing2 akan cuba meleraikan keadaan tegang itu. Dan, seingat saya, buas Iman tidak sampai merosakkan harta benda orang lain. Itu yang penting! Mengikut pakar, anak-anak yang aktif/buas/tk reti duk diam ni, adalah sebenarnya suka menarik perhatian orang lain. (Nak glamer ... heheh. Tetapi memang ya pun, Iman sgt glamer dalam keluarga kami, heheh)
2 tahun setengah
Bagi saya, Iman masih boleh dikawal kebuasannya, kerana sikap takut yang ada dalam dirinya. Anak2 perlu diterapkan rasa takut dalam diri, agar dia tidak menunjukkan sikap yang melampau2. Contoh, Iman akan takut apabila papanya menunjukkan ketegasannya. Papanya lebih bersikap tegas berbanding saya. Hehhehe. Saya seorang yang garang, tetapi garang saya lebih kepada bebelan demi bebelan, sehingga membingitkan telinga Mr. Hanapi. Hahahha. Saya bukan tegas, tapi saya garang yang membingitkan telinga orang lain. Hehehe. tegas dan garang adalah berbeza. Ada juga masa2 tegang, kami tidak dapat mengawal kebuasan Iman. Contoh, apabila ke pasar raya, atau tempat2 awam, taman permainan, aduhai, berkejar-kejaranlah kami, dengan muka berkedut 1000, dan cubitan kecil akan menghinggap badan Iman. Kalau tidak dikejar, entah apa nak jadi, boleh hilang di celah2 orang ramai. Saya rela berkejar2an daripada meraung anak hilang! Tapi rasanya yang lebih duk kejar-mengejar anak ni, pastilah saya. Yang terlebih panik pun, pastilah saya juga. Hehhehe.... Kadang2 kerenah buas Iman ini membuatkan darah kami turut naik. Fuh ... itu yang menyebabkan kesabaran mama tidak dapat dikawal, lalu tangan ini akan terangkat lalu hinggap ke badan Iman! "Eh, sabar sabar, Iman tu kecik lagi" Fuhhh....yang ini mama jadi betul2 garang, macam singa lapar! Orang2 tua cakap, 'macam masuk hantu!' Astaghfirullah-al-Azim....
4 Tahun
Dan kini, Iman sudah berumur 4 tahun, dan beberapa bulan lagi, akan menghampiri ke angka 5! Wah, seperti tidak percaya, saya mempunyai anak bujang yang berumur 5 tahun! Iman sudah besar. Beberapa hari lepas, Iman bertanya kepada saya: "Mama, bila Iman nak besar ni, kalau Iman besar, perut Iman jadi besar ke, mama?" Orang tua2 kata, buas budak2 ni, tak lama, besar nanti, hilanglah buasnya itu. Erm, insya-Allah. Pada usianya begini, buas juga, tapi sesuai dengan umurnyalah. Dan, saya bertekad untuk tidak selalu 'mengangkat tangan' kepadanya, tetapi lebih menerapkan unsur2 nasihat dan psikologi. Garang saya perlu berpada2, agar Iman tidak berkecil hati dgn saya. Umurnya sebegini, mulutnya pula macam bertih jagung, pot pet pot pet. Yang paling menarik, baru2 ini, Iman bertanya kepada Ma, "Ma, Along (anak kakak yang dijaga ma dari kecil sehingga kini berusia 11 tahun) anak umi (kakak) kan? Tapi kenapa Along duduk dgn ma?" Dgn panjang lebar ma jawab persoalan Iman itu. Ehheheh. Seperti kata teacher Iman, "kami kagum dgn Iman ni, full of energy!". Saya senang dgn sikap Iman yang banyak bertanya. Dan, papa pula, biarlah kekal dgn sikap tegasnya kepada anak-anak, supaya ada rasa hormat dalam diri anak2 terhadapnya. Dan, apabila mulut cerdik ini berkata-kata, saya sangat senang. Apabila mendengar suaranya dalam telefon, "oh, manisnya Iman apabila berbicara!" Terima kasih Ya Allah, anugerah-Mu yang tiada nilainya ini diberikan untuk kami. Alhamdulillah. Walau apa2 pun, MamaPapaAdik sangat sayang Iman! Semoga Iman menjadi anak yang soleh! Insya-Allah....
+++(Dunia kanak-kanak ialah dunia yang penuh dgn keindahan, jadi, jangan merampas dunia keindahan mereka!)

Monday, December 27, 2010

241210

24 Disember 2010- Alhamdulillah, Nurdiana binti Mohd Nor telah mencapai umur 32. Terima kasih Ya Allah....
SELAMAT HARI LAHIR DIEYANA!

Wednesday, December 15, 2010

Pergi Tak Kembali

Salam.

--Lebih kurang pukul 5.00 petang semalam (14 Disember 2010), dikejutkan dgn berita pemergian seorang sahabat, Mohd Nasir bin Said, Pegawai Perancang Bahasa DBP di cawangan Sabah. Pernah bertugas di DBPKL sebelum ini. Pemergiannya secara tiba2 sangat mengejutkan kami di DBPKL. Dan, panggilan daripada K.Suzanti telah mengesahkan berita tersebut. Tiba2 rasa sayu, teringat ketika arwah di DBPKL, sangat peramah, dan sentiasa melemparkan senyum mesra. Kerongsang pemberian arwah juga masih tersimpan rapi. (Hadiah ingatan arwah dari Sabah untuk kawan2 selepas perpindahan arwah ke Cawangan Sabah).

Arwah Mohd Nasir-3 dari kanan. (2006)

Makan2 di Restoran Kancil-meraikan perpindahan arwah ke DBP Cawangan Sabah. ("Geng Bagan Lalang")


--Al-fatihah untuk arwah, dan takziah untuk keluarganya. Menurut maklumat yang diperolehi, jenazah akan diterbangkan dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur hari ini, dan seterusnya ke rumah keluarganya di Penang. Semoga arwah Mohd Nasir ditempatkan di tempat orang2 yang beriman. Amin.

Monday, December 13, 2010

'Pencen'

Salam....

Entri kali ni bukanlah nak bercerita beria-ia, tapi lebih kepada entri yang santai dan ringkas. Buat entri sambil2 lalu saja. Tapi Dieyana nak fokus secara ringkas fasal penyusuan ni. Lama sungguh tak ada fasal Dieyana dan Penyusuan. Al-maklum, hampir2 nak 'pencen'. Nak 'pencen' dah? Bila? Hehehhe, Dieyana pun tak tahu bila nak 'pencen'. Tak ada tarikh 'pencen' yang khusus. Biarlah Allah Taala yang tentukan. Apa2 pun, aktiviti pengepaman masih lagi diteruskan, tapi hanya 2 kali sehari. Dalam sehari, hasil yang dapat=lebih kurang 7-8 oz sahaja. Kalau sesi 1 dapat 3.5 oz, sesi ke 2 akan dapat lebih sikit, dalam 4 oz. Paling banyak akan dapat 8.
--Rasanya, Dieyana belum mahu 'pencen' lagi. Tak kiralah dapat 1 oz pun, Dieyana tetap mengepam dan tetap setia dengan beg hitam tu.... Terima kasih Ya Allah. Kalau boleh, dan diizinkan-Nya tak nak 'pencen' lagi. Jika Dia masih memberi peluang ini, selagi itulah Dieyana terus mengepam/menyusu. Insya-Allah....

Friday, December 10, 2010

Zoo Negara 2010

Setelah berkira2 ke mana destinasi sekitar Kuala Lumpur yang berdekatan, yang sesuai untuk kanak2, akhirnya, untuk kedua kalinya, kami memilih Zoo Negara sebagai destinasi hari cuti kami. 28 November lepas, kami berempat ke sana, setelah mengambil kira si kecil, boleh dikatakan setiap hari duk tengok gambar gajah, katanya, "Fen fen" (Elephant). Erm, kali pertama ke Zoo Negara ketika Iman berusia 2 tahun juga, kebiasaannya umur begini lah, kanak2 mula menenal haiwan kan. Dan untuk Iman, rasanya masih lagi sesuai, walaupun dia sudah mengenal haiwan, tetapi untuk keseronokannya bersiar2 dgn keretapi, boleh juga. Dan, kedatangan kami kali ini lebih rasa puas dan seronok, walaupun harga tiketnya meningkat, dan ketika naik keretapi ('trem') pun dikenakan bayaran berbeza!

Wafiy lebih banyak teruja dan sentiasa mempamerkan wajah yang berkerut (takut lah tuuu..), al-maklum, kali pertama melihat haiwan secara langsung. Dan Iman pula, "mama, best la naik train ni, macam dalam cerita kartun." Hahhaha. Langsung tak ambil peduli haiwan yang ada di kiri kanan. Dan, ketika masuk di tempat ikan2, laluannya agak panjang dan seperti dalam gua, "Mama, macam ada raksasa la dalam ni." Ha, nak berlagak jadi ultraman lah tu! Berbeza dengan Wafiy, sambil matanya menjegil- Apa, fis fis (fish).


--Kebetulan, di pentas di satu sudut, persembahan menarik daripada petugas zoo dan haiwan2 terlatih dipersembahkan kepada pengunjung. Seronok juga. Sambil melepaskan kepenatan, duduk di bangku panjang, sambil bertepuk2 tangan. Hahhaha, ada peluang mama nak berehat. Tapi Iman yang banyak modal tu, tak henti2 bertanya2. Kaki mama berehat, tapi mulut tak berhenti2 nak kena jawab soalan2nya yg agak 'mencabar' itu. Hehheheh.
--Setelah jam hampir ke pukul 1.00 petang, kami mengambil keputusan untuk pulang ke rumah. Bing! Rasa nak pengsan kepenatan. Tapi apabila Iman berkata "Mama, Iman rasa SERONOK la hari ni", terus hilang penat mama. Ini kali pertama Iman mengucapkan rasa 'SERONOK' apabila keluar bersiar-siar. Berbaloi2 kami ke Zoo Negara apabila anak2 menujukkan wajah yang sgt puas!

Ceritalah Lagi

Salam Tahun Baru 1432. (Belum terlambat kan?). Hari ni dah 4 Muharam 1432. Alhamdulillah ... dan beberapa minggu saja lagi 2011 akan menjelang. Sekejap betul masa berlalu. Tiba2 rasa 'sesak nafas'. Kenapa? Sebab nak masuk tahun baru. Hehhehe, Tak de kaitan pun 'sesak nafas' dan tahun baru. Sesak nafas tu bila sampai saja pejabat. Oh, sangat teruk kan? Ada orang gila bekerja, ada orang gila membaca, aku? Gila2 agaknya. Isy, apa saja aku bebel ni. Apa2 pun, aku sebenarnya bukan seorang yang gila bekerja, sebab tu bila pruf datang macam air mengalir tu, masa tu lah 'sesak nafas', dgn manuskrip lain yang kat sebelah aku ni, belum diusik. Oh, tidak ikhlaskah ku dalam bekerja. Ya Allah, berilah ketenangan dan keikhlasan kepada hamba-Mu ini dalam melakukan pekerjaan. Jadi, untuk menghilangkan 'sesak nafas' ini, lapang2kan minda dgn berblog. Heheheheh. Lupakan fasal 'sesak nafas' tu. (Sesak nafas tu bukan lama, sekejap2 aje ia datang..hehe).
--Cerita menjelang tahun baru 1432:
Satu hari sebelum menyambut tahun baru 1432 (lebih kurang pukul 12.30 tgh hari), kami mendapat panggilan daripada anak pengasuh (Ayu), yg dulunya, pernah menjaga Iman Wafiy. "Kak, boleh tak minta abang datang ambik Wafiy, abah tak sedar". Kami (DieyanaHanapiIman), yang ketika itu berada di Jalan Tar (heheh, kantoi), terus bergegas pulang. "Apa fasal pula pak cik ni, jatuh ke". Macam2 persoalan kami sepanjang perjalanan pulang itu. Abah ialah suami kepada pengasuh Wafiy. Sepanjang yang kami kenal, dia sangat baik, pendiam, tak banyak banyak cakap. Menurut mak cik pengasuh, suaminya sangat rapat dengan anak2 yg dijaganya itu, termasuklah Wafiy. Mereka menganggap anak2 jagaannya seperti cucu2 mereka sendiri.
--Sampai saja di rumahnya, beberapa orang berada di luar pintu rumahnya. Kami terus masuk, terus nampak sekujur tubuh kuning pucat, ditutupi kain batik, dan anak2, serta isteri seperti abru lepas menangis. Tahulah kami, pak cik sudah tidak ada. Innalillah.... "Kak, abah dah tak ada". Itulah butiran yang dilepaskan Ayu kepadaku. Rupa2nya, tidak ada apa2 pun, ketika pak cik tengah makan di meja, tiba2, kepalanya terlentok di meja. Isteri (mak cik pengasuh) dan anaknya terus memapah turun ke bawah dan dibaringkan. Doktor datang dan mengesahkan pak cik sudah kembali kepada-Nya. Subhanallah, mudahnya dia pergi. Semoga rohnya ditempatkan di tempat orang2 yang beriman. Al-Fatihah. Takziah untuk mak cik pengasuh sekeluarga.
--Sehingga ke hari ini, Wafiy belum dihantar ke rumah pengasuh. Mujur juga Hanapi bercuti panjang, ha apa lagi, mengasuh anak le...:-). Tambahan pula, hari ni, Ma, Ba, dan adik perempuan dari kampung, ada di rumah kami. Mereka sampai di KL ni dari 7 hb tu, dan semalam mereka bermalam di rumah kami. Yehhh, meriah sungguh rumah kami semalam. (Jangan jeles ya untuk Kak Long kita anak-beranak yang sekarang ni beria-ria kat Langkawi tu. Hahahaha, kami kat sini, tak jeles pun org kat Langkawi. Apa2 pun, Daim ku jn lupa ye. ;-)
--Dan tengah hari ni, Dieyana nak balik rumah. Amboi2, seronok sungguh Dieyana ya, mentang2lah Ma dan Ba ada kat rumahnya. Hehhehe, mestilah, selagi hayat dikandung badan ... selagi itu lah kita dapat berbakti dgn mak ayah kita kan. (Apa ya baktiku kepada Ma dan Ba ya? Eheheh, tiba2 pula soalan tu muncul. Apa kaitan 'bakti' dengan kepulangan ku ke rumah tgh hr ni? Ahahha, apa saja kubebel ni.). Alhamdulilah, semoga Ma dan Ba diberi kesihatan yang baik, dan dapatlah mereka bermanja2 dn cucu2nya. Insya-Allah. Alhamdulillah, tiba-tiba hilang dah rasa 'sesak nafas' tu.
--Bai bai ... selamat beristirahat atau kepada yang bershopping tu, semoga selamat semuanya hehehee....
(Dieyana sgt teruja dgn kedatgn famili kali ini, kerana ini kedatangan mereka kali pertama ke rumah baru kami, sejak kami pindah 17 Jun yang lalu. Kata Ba, memerangkap perunding imej, "Rumah Na ada gaya" Hehhehehe, tersenyum simpul Dieyana apabila dipuji...ahaks!)
.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...