Monday, October 20, 2014

Warung Pak Mat Pisang

Ketika saya dan beberapa staf yang lain out station di Kota Bharu, Kelantan-'Rakaman Pembuatan Batik dan Songket di Kampung Penambang Kota Bharu', singgah makan di Warung Pak Mat Pisang.
 
 
Kawan-kawan yang sporting, bila ada sorang yang memang gila-gila selfie, semua dah terikut berwefie (sesuka je letak sitilah)! ;-))
 
 
 
Alamat warung ni saya tak ingat, tapi seingat saya, kedainya jalan nak ke PCB.



Terima kasih yang belanja kami
 
 
 
Menu popular kat sini, teh tarik madu dan sup kepala ikan. Fuh, mabeles! Tengah menaip ni, terasa2 teh madu ni kat tekak ^_^
 


 
Saya org Kelantan pun tk pernah tahu kesedapan air teh madu ni, bila dah tau ni, boleh la ajak suami  bila balik kelate nanti. "Amacam awak, kito g deh!" Hahaha, ya lah sangat tu! ;-))




 Terbaik!
 

Thursday, October 16, 2014

Kami Menonton Teater!

18 dan 19 September lepas-Dewan Bahasa dan Pustaka telah mempersembahkan sebuah teater kanak kanak  "Laba Sang Bijaksana di Auditorium DBP oleh Kumpulan Cilik DBP (yang kebanyakannya terdiri daripada anak-anak staf DBP).
 
 
 
Iman-sebagai orang asli.  "Sesuai watak ni dengan warna kulit Iman," papa dia menyakat ^__^
 
 
Tahun ni, tahun kedua Iman melibatkan diri dalam teater, dapat watak orang asli, okey la tu nak... kasi seronok2, pendedahan awal, yakin berhadapan dgn orang ramai..;-))
 
 
 
Antara babak menarik dalam Laba Sang Bijaksana (Kredit pic: Jurufoto DBP)
 
 
 
 Kredit pic: Jurufoto DBP
 
 
 
Hari pertama, sebelum tayangan teater tu, ada peraduan mewarna untuk kanak-kanak. Suami cakap, bagi lah Wafiy masuk...saja seronok2...
 
Dalam suka2 tu, tak sangka mak tau! Wafiy dapat no 1 (kategori pra sekolah!) ^__^ 
 
 
 
Hari kedua teater-kami anak-beranak pergi tengok Iman berlakon ... nasib baik la cik kembar mood okey. Awal tayangan, seronok dua beradik ni, lepas tu tidur, ;-)) Senang mama, wafiy pun tak sihat malam tu, tapi sebab nak juga tengok abang berlakon (walaupun hari pertama dah tengok).
 
 
 
Kami-sebelum teater bermula, posing2 dulu luar auditorium ;-))
 
 
Tahniah untuk semua yang menjayakan pemenatasan teater ini.
 
 
**Gambar teater tak banyak pun, gambar kami kat luar auditorium banyak la, hahhaha!
 
**Tahun depan ada umur, rezeki, peluang, kita hantar Wafiy pulok berlakon...katanya, Wafiy nak berlakon macam abang Iman. Sepanjang latihan Sabtu Ahad, memang Wafiy pun ikut abang dia..tapi tengok/tukang sibuk je lah..cikgu ajak berlakon, tak nak, malu2 kucing, ;-))
 

Tuesday, October 14, 2014

Ulang Tahun Kelahiran Adam Wafiy ;-))

Ini pula kisah anak no 2 di hari ulang tahunnya ... Muhammad Adam Wafiy bin Hanapi.

Konon2 mahu anak-anak gembira n surprise di hari jadi. Mama memang suka surprise2 ni, papa n anak2 releks aje, mama yang lebih, ahaks! ^__^
12 September ulang tahun kelahiran Adam Wafiy yang ke-6! Sungguh, mama tak sempat nak tulis2 dalam blog, 12 September tu. So, hari ni, mama sekali jalan buat entri hari jadi. Aci ya Wafiy? hihihi.
Walau mama tak tulis/lambat tulis kat sini, tapi mama sentiasa doakan yang terbaik untuk anak2. Ibu bapa pastinya doa yang terbaik untuk anak-anaknya kan! (Ayat mama cover line, kan Wafiy cakap mama tak adil untuk Wafiy, kihkihhk)

 
Sebiji Kek Coklat kesukaan anak-anak
 
 
Okey, berbalik kisah 12 September 2014, Jumaat, beli sebiji kek untuk Wafiy di kedai kek Sogo, sedikit KFC untuk makan2 kami berenam. Alhamdulillah....

Besday boy, abang Iman, cik kembar, mama dan papa yang kecoh di petang hari ulang tahunnya..;-))
 

Balik kerja, mama bergegas letak kek n kfc atas meja makan, tunggu wafiy balik sekolah. Mama, abang Iman n cik kembar tunggu di muka pintu. Ahhaha, surprise la kononnya ya! Jadilah tu kan Wafiy!
 


"Mama ni asyik-asyik ambik gambar je!" Ini modal laser Wafiy bila saya suruh dia posing.
"Eh, eh suka hati mama la.Wafiy tu, asyik-asyik tengok kartun je!" Hahhaha, mama yang tak nak kalah dengan anak sendiri ^___^


 
Serius betul besday boy bincang dengan papa ;-))


Iman n Wafiy pula, kena tengok mood diaorang, n gambar candid2 je lah yang dapat saya ambik ;-))



Sekarang ni, cik kembar je lah harapan mama untuk jadi model blog/instagram ^__^ Lepas ni cik kembar dah besar, mcm abang-abang mu la jugak...;-))
 

**Instagram lebih cepat boleh update ... tapi tetap nak abadikan cerita kami di blog juga! Setuju tak?!

Monday, October 13, 2014

Selamat Hari Lahir Cik Kembar!

11 Oktober 2014- Muhammad Umar Ghazi dan Muhammad Umar Ghufran bin Hanapi.
Si kecik molek sudah dua tahun! ;-))
 
Umar Ghazi, bersandal pink, Umar Ghufran bersandal biru ^__^


Masih jelas di ingatan, saat melahirkan cik kembar, detik2 cemas mama 'tumpah darah' di opis-36 minggu! Hahhaha, kecoh satu bangunan, staf tingkat 25 (ambo la tu)  nak bersalin-ditolak wheel chair. Kelam kabut kawan-kawan satu bahagian ^__^

Si Abang-Umar Ghazi (duduk)-yang agak culas! ^__^


Dan, Umar Ghazi, 9 hari di ICU. Tempoh berpantang yang sangat2 mencabar, dugaan menyusu cik kembar. Masih segar di ingatan! Anugerah terindah daripada Dia untuk hamba-Nya. Terima kasih Ya Allah! Melahirkan cik kembar juga menjadikan hubungan kami suami isteri, keluarga makin erat. Syukur Ya Allah atas rezeki untuk kami sekeluarga.
 

Umar Ghazi yang suka 'membuli' adik-Umar Ghufran.;-)) Tapi sangat sayang akan kembarnya, buat sesuatu, mesti berdua ... tak pernah lupa kat adik! ^__^



Moga kedua-duanya sihat sentiasa, panjang umur, sentiasa di bawah Lindungan-Nya, jadi anak-anak yang soleh...;-))
Selamat Hari Lahir ... kami sayang cik kembar!
 

Almari Baju di Tesco

Dah lama nak cari almari yang murah comel. Tak cukup tempat dah nak letak baju anak-anak.
 
Kebetulan tengok dalam 'FB Kami Suka Susun Atur', ada kakak tu beli almari kat Tesco. Minggu lepas, cuti kedua Aidiladha, terjah Tesco Selayang Extra. Jarang2 sangat kami ke Tesco ni. Ke sana tujuannya nak survey almari baju tu lah! Dahh kenyang srpn nasi berlauk di rumah, berdesup ke Tesco, org pun tk ramai sgt! Syok berjalan orang tak ramai.
 
minum2 di food court, iman dan wafiykat belakang tu, tengah tunggu apa ke anma ntah, crispy' cik kembar sorang lagi syok tidur dalam stroller ;-))
 
 

 Bila tengok harganya RM 78, dari harga asal RM 139, rasanya okey lah tu. Terus rembat dua, tak de la yang berkecil hati ... satu untuk abang iman, satu untuk abang wafiy. Baju kembar yang dari lepas lahir duk dlm storage box (hahah, dahsyat kan! ^__^), saya pindah ke rak bertingkat2 tertutup tu..




Bila masing2 dah ada almari baju, rasa lega sangat. Sebelum  ni, sangat lah serabut bila tengok baju2 tak cukup tempat sehingga tumpang ats katil iman!
 


Petang tu, kami anak-beranak gigih pasang almari. Alang-alang, terus kemas bilik diaorang. Pilih baju2 tak terpakai/lama, simpan dalam storage box. Alih katil, tukar kedudukan sikit, buang kertas2 tak terpakai (sampah sarap). Ha! Rasa lega yang amat, tersusun, kemas, teratur, lapang!
 
Sesiapa yang teringin almari mcm ni, bolehlah terjah Tesco selagi stok masih ada. Ada 3 warna, biru, hijau dan margenta. ;-))
 


Janjinya ahri tu, " Iman dah besar, mainan dah tak eprlu sangat, tapi entah kenapa, tetiba mu langgar janji, mau lego, nasib baik bertolak ansur, " Wafiy boleh share dgn abang" ;-))
 
 
 

Wednesday, October 8, 2014

Pulut Kuning - Rendang Daging

Semalam yang tak sabar ^__^
Dah lama teringin nk masak rendang, agaknya dari tahun lepas kot! ;-)) Daging korban ada ni, kita cuba buat sikit, tak jadi kan nangis pulok! ;-)) Tak sangka, buat rendang ni senang je ya! (tersipu-sipu malu, umur dah nak 40, tak reti masak rendang). Yang tak suka bila dapur sedikit kecah la, ai memang serabut tengok dapur kecah2 ni..;-)).  Tengah-tengah malam kemas dapur, cik kembar okey pulok mood nya, so, tak de la kacau saya yang memang gigih nak try msk rendang, tk nyempat tunggu hari cuti ;-))

Sebenarnya saya kombain dari dua resepi ni... jgn marah tuan resepi, gatal2 tangan nk kombain resepi..;-)) Walau apa pun, tqvm yang empunya resepi ni ya ;-))
http://dapurpinchesska.blogspot.com/2011/03/rendang-ayam-mudah.html
dan
Saya hanya perturunkan resepi pulut, resepi rendang boleh google dua resepi di atas atau resepi2 lain. Banyak resepi rendang ni, mcm2 versi...pening ai tau ank ikut yang mana, bila dah tak tau nak ikut mana, saya kombain dua resepi tu ;-)) Ada resepi yg tk de lengkuas, saya bubuh lengkuas, ada yang bubuh kerisik, tapi saya tak bubuh.. ;-))
Walau apa pun saya suka rendang yang terhasil ini, lembap(tidak kering). Cuma saya terlebih minyak, perlu perbaiki lagi;-))
Tqvm juga tuan punya resepi pulut kuning!
Pulut Kuning Kukus


Bahan bahan

500 g beras pulut

1 keping asam keping asam keping

1 s/b kunyit serbuk

1 inci kunyit hidup (tumbuh dan tapis air)

1 cawan santan pekat (boleh tambah)

1/2 s/b gula

1 s/k garam

Pewarna (ikut warna disukai)-**saya tak bubuh

Sedikit minyak masak (jika guna santan kotak) **saya lupa letak ;-))
Cara cara

-Basuh beras pulut dan tos airnya. Masukkan air kunyit hidup dan pewarna. Kacau kacau supaya warna rata. Lepas tu, baru masukkan air dan rendam beras pulut dengan asam keping selama 1 -2 jam.
 -Panaskan pengukus. Tos beras pulut.  Masukkan ke dalam kukusan yg telah dilapikkan daun pisang atau daun pandan (**saya guna daun pandan).    Kukuskan sehingga naik wap dari tepi periuk.
 Pengukus ai yang kecik molek, sedang elok untuk 500g beras pulut (Sebelum letak santan)
-
Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk besar. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan 
-Kukuskan lagi sekali sehingga naik wap.  Bila telah naik wap, tutup api dapur dan masukkan dalam mangkuk besar. Masukkan gula dan kacau rata bagi menjadikan pulut bersinar.
Ha, tengok2 pulut ai yang kuning kunyit tanpa pewarna, Jangan terpedaya dengan warna dalam gambar! Kahkahkah!


-Bolehlah tekan pulut dalam acuan (jika mahukan pulut berbentuk). Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging atau telur dadar.
Cik kembar rupanya suka sangat makan pulut, kita boleh buat lagi ;-)) Jangan buat kali kedua, tak jadi pulok! ^__^


Nota Dieyana:
i) Orang Kelantan mkn pulut kuning dgn telur dadar yang dihiris atau cicah dgn gula je... ;-))
ii) Saya suka resepi pulut ni, ..memang menjadi, dan rupanya, mudah buat pulut kuning ni, cuma komen suami saya, kasi lama sikit pulut tu, barulah pulut tu nampak berderai2, maksudnya tak melekat kot! ^__^
iii) Kalau ma saya tengok dan rasa pulut n rendang saya ni, tak tau la berapa bintang je yang dapat ^__^
iv) Bila semangat nak masak tu datang menggebu2, tak boleh tangguh2, kalau tangguh, sah2 tak buat lagi! ;-))

v) Bangga akhirnya dapat masak rendang, lepas tu publish kat blog! Kahkahkah! Weih, orang lain umur 10 tahun dah pandai mask rendang tau! ^__^

Aidiladha 2014 Seadanya ;-))

Seawal pagi anak-anak dah bangun, mandi sunat aidiladha, jamah sedikit juadah. Suami, Iman dan Wafiy, jalan kaki dari blok a ke c, menunaikan solat hari raya.

Tahun ni, kami beraya di sentul sahaja ... tak balik pasir mas....



Cik kembar je lah yang sanggup jadi model skrg ni, bila mama cakap, jom bergambar, ha, terus posing peace! kikhihki..anak2 lain...tak nak, mama pun tengok mood nak berselfie..khihkhik..ada shawl baru baru mak ada mood nak berselfie..ahaks!
 
 
 
 
Juadah raya yang sederhana ..alhamdulillah.. rebus nasik impit raya posa lepas (dapat free), serunding daging tu pun raya posa lepas juga, masih elok (itu pun free jugak) hahah! Mama memang tak pandai nak sedia juadah raya, ini je lah yang mampu, mujur ada yang free2 ni, nak. ^__^
 
 

Suami tengah 'pujuk' lembu ... papa nak tunjuk skill tu..kihkhk..gurau je awak.. ;-))




Alhamdulillah trahun ni kami korban 2 bahagian (lembu) (akikah untuk cik kembar)-ini sedikit dibawa balik rumah, bahagi kat jiran-jiran sebelah yang tak balik kampung. Yang lain-lain, suami dan ajk surau kondo tempat kami tinggal tu urus pembahagian, dan ada acara masak-masak dan makan untuk penghuni kediaman kami. Alhamdulillah, walaupun tak balik kampung, terasa juga kemeriahan aidiladha.



Kata wafiy, cepat la mama goreng, wafiy nak makan lembu..;-)) Dahsyat mu nak, makan lembu. ;-))Tengah hari, goreng daging, letak bawang2, letak kicap, mkn nasik panas2...bertambah2 anak2 ^__^


Malam pula, kami 3 beradik (kakak dan adik lelaki makan malam di rumah saya, masak lauk2 simple..ulam - cicah budu..;-))..semua tak balik kampung...;
 
Tetiba teringat perut lembu cicah air asam. Kat kampung, perut lembu ni memang kesukaan ramai! ;-))
 
 
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...