Thursday, April 14, 2016

Kembalikan Semangat Itu! ;-))

Hai....
 
Blogwalking je mak mampu ... itu pun ada yang saya komen, baca saja (tak komen), aduhai ... ntah lah, macam ada rasukan halus, jangan update blog hahhah!
 
Ini pun, kumpul kekuatan untuk tulis-tulis sekejap di sini, nak cerita apa pun tak tahu.
 
Macam-macam yang berlaku sejak dua menjak ni, sangat membantut untuk update blog, hahhaha, alasan tak kukuh kan? Tak pe lah, kukuh atau tidak hanya Allah yang mengetahui, ha nampak serius tak?
 
Apa pun, semoga semangat hutan kembali datang dalam diri ini ... untuk terus rajin update blog dari semasa ke semasa....
 
Okey lah, bai, jaga diri hiasi peribadi tau! Senyum sikit, ceria-ceria, semangat-semangat! Hahaha ntah apa2 daaa ... pujuk hati sendiri ni ;-)).
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



 
Chakk!! Selfi sikit-sikit ya. Tangan gegar pun ada hati nak berselfi kan? Kahkahkah!
 

Monday, March 14, 2016

Taska Cik Kembar Terbakar!!

Malang tidak berbau ... kejadian cemas 29/2/2016

Lunch hour, tengah beli pampers, dapat panggilan drpd suami, "awak, saya odway nak balik nih, taska adik (cik kembar) terbakar!"
 
!!! Allahuakbar, menggigil lutut, berdesup ke parking, terus ke taska. Tengah drive, tak putus2 berselawat, baca ayat apa2 yang ingat, doa tak putus2, selamatkanlah anak-anakku, anak-anak taska dan semua yang ada dlm taska tu ... menggigil badan mak tau! Macam2 bayangan buruk bermain-main dlm kepala masa tu. Cepat2 tepis bayangan buruk, doa diselamatkan semuanya.

Selamatkanlah mereka, Ya Allah.... Suami call lagi, "saya dah bawak balik kembar ni, dah ada kat rumah ni!" Allahuakbar ... rasa nak nangis ... mereka selamat. Kata suami, Alhamdulillah semua selamat. Allahuakbar, Allah lindungi anak-anak syurga! Allah lindungi semua yang ada dalam taska tu.  Saya dan suami tak lupa bersujud syukur. Syukur Ya Allah.
 
Cik kembar dah selamat kat rumah dgn papa nya, so saya singgah sekejap jenguk cikgu-cikgu n anak2 taska yang lain. Bomba masih ada di tempat kejadian. Dada masih belum hilang debar, cikgu2 pula sambil bercerita, sambil menangis. Allahu, saya pun ikut bergenang air mata. Masih ada anak2 kecik  menunggu mak2 dtg ambik. "Tecer, tecer, mana mama kiter!" Mereka menumpang duduk rumah jiran.
 
Menurut cikgu taska, kejadian berlaku sejurus 5 minit anak-anak yang kecil tidur. Tingkat bawah pula ada anak-anak yang sedang belajar dengan cikgu. Ia berpunca daripada litar pintas dari arah stor belakang (tingkat bawah)
 
Menurut salah seorang penyelamat (bukan bomba), tujuh orang ada kat tingkat tiga (taska 3 tingkat), Tak boleh nak keluar ikut tangga sebab asap dah berkumpul di situ. Allahu, lagi sekali dada saya berdebar. Siapa la kat atas tu. Cik kembar kah? Setahu saya, sebelum ni, budak2 kecik kebanyakannya cikgu akan bawa naik  tidur kat atas, termasuk cik kembar.

Cikgu dan anak-anak taska yang berada di tingkat tiga turun melalui tingkap yang dipecahkan oleh penyelamat (mereka yang lalu di depan taska ketika kejadian), dan turun menggunakan tangga kayu. Betapa gigilnya dan tak tau nak gambarkan perasaan saya apabila membayangkan situasi cemas itu! Allahuakbar! Macam-macam perkara saya bayangkan, macam mana kalau tk dpt pecahkan tingkap tu? Macam mana kalau lambat selamatkan budak2 yang kat atas tu, macam mana kalau tak de tangga kayu tu. Allahu ... syukur Allah lindungi mereka! 



Gambar yang dikongsikan oleh seorang rakan di status FB saya. Bila tengok gambar ni..Saat - saat mencemaskan, menggigil badan, bayangkan anak anak keluar ikut tingkap ... Allahuakbar nk nangis!
 

Dah sampai rumah, saya peluk cik kembar sekuat hati. Si abang-Ghazi, baju hitam (asap), kuat bau asapnya. Adik-Ghufran, bajunya ok. Berkemungkinan, Ghazi kat atas. Ghufran mengadu, "mama, Abang Aji (panggilan untuk ghazi) nangis. Ada api!"

Walau apa pun, Alhamdulillah, syukur sangat-sangat semuanya selamat.... Nak nangis, berdebar, gigil, semua bercampur baur!

Lindungi anak-anak kami Ya Allah...



'Menumpang kasih' sehari di pejabat mama. Lepas tu anak-anak taksa menumpang di taska lain (owner yang sama). Alhamdulillah, sekarang dh kembali ke taska mereka, walaupun masih belum dibaikpulih sepenuhnya.


Wednesday, February 24, 2016

Lemau Badan Tak Zumba! ;-))

Amboi, tajuk bukan main! Tak de lah, sebenarnya rindu kat kawan-kawan 'sezumba' ... Fitsisters Group
 
Gian nak melompat! Melompat sorang-sorang tak best, nak juga melompat ramai2! Tengok kawan sebelah melompat tinggi, tak nak kalah, nak tinggi juga, lepas tu terpeleot! ^___^ Moralnya, jadilah diri sendiri, buat ikut kemampuan masing-masing. Yang penting, hepi!
 
Serius, badan pun lemau semacam ni ... hampir dua minggu tak g kelas.
 
Balik kerja, lewat sampai rumah, penat, makan anak2 tk siap, rumah tunggang langgang, mana sanggup nak keluar zumba dgn keadaan macam tu kan!
 
Sekarang cik kembar pula tak sihat, pagi petang ulang alik ambik gas kat pusrawi (nebulizer)
 
Bila semua sihat, kita sambung zumba balik! Weihuuuuuuuuuu...
 
 
Dua Instruktor Zumba yang best - kecik comey, bila beraksi, mak oii, tak dan nafas akak tau! ^__^
 

Jom, nak sihat, gembira, kita zumba di sini:
 
Metabolixtreme Gym & Fitness
Sunway Batu Caves,
Batu Caves Selangor.
 
Perempuan Sahaja ... Studio Tertutup!
Waktu: 9.30-10.30 malam
 
Walk in: RM 10
Trial for 3 classes: RM 30
Member: RM 110
 
Isnin-Aerodance
Rabu -Zumba
Jumaat -Zumba

 
Inilah masa nak bersosial secara sihat kan. Kat rumah rutin kita sebagai isteri, lipat kain, basuh baju, layan anak-anak, suami etc...  Kena juga luangkan masa untuk kita orang perempuan nak bersosial, tapi secara sihat tau! Ingat laki, anak-anak kat rumah tu ... ingat, bila dah suami izinkan keluar, gunakan ruang ini sebaik mungkin, jaga maruah suami, eh membebel pulok! ^__^ #ingatandirisendiri
Jom Zumba ... nak gembira, hilangkan tension2,  katanya ... lalalalala! ;-))
 
 
 
Berlambak gambar kat galeri ni ha.. setelah ditapis2 cukup yang ini saja disiarkan ;-)) Apa tak berlambaknya, lepas kelas, bergambar, itu belum masuk yang berselfi bagai, uols memang best!
 
 
 
 
Kawan-kawan kepala pengat yang best ... we love Fitsisters!
 
 

Oh no no, tudung hijau tu nenek kebayan eh? Wakaka!
 


Smile!
 

Friday, February 19, 2016

Manhantan Fish Market, Sunway Putra Mall

 
Kejadian dah lama ni, baru nak post.
 
Manhantan Fish Market, Sunway Putra Mall.
 
 
 
Nampak je sikit, tapi kembang pipi juga lah mama nak habiskan sepinggan ;-))
 
 
 
Kid's Menu-tak habis pun, tapau!
 
 
Kami berdua je yang pergi, saya dan cik kembar (Umar Ghazi). Yang lain melopong depan tv, mood berjalan tak mari lah tu. Kembar yang sorang lagi tidur. Dan saya, rasa bosan yang amat, ha mula lah macam2, mintak izin, nak jalan 'pusing-pusing', hilangkan rasa bosan, sekejap pun okey, janji lepas perasaan tu. Ada yang perangai macam saya tak? ^__^
 
 
 
Kabur! ;-))
 
 
Tak tau nak ke mana, jom ke Sunway Putra Mall, paling dekat dengan rumah. Parking mudah, tempat makan pun banyak. Tapi kami tak lama, sebab jalan berdua saja, hati teringat2 yang berbaki 4 lagi kat rumah tu! ^__^



"Hey you!" ;-))
 
Balik rumah, dengan bangga cerita kat partnernya, "Adik (Ghufran), tadi Abang Aji (Ghazi) jalan-jalan dengan mama, best!!"
 
Hahaha, saja mengapi-apikan Ghufran, terkebil2 la Ghufran.
 


Umar Ghazi tanpa Umar Ghufran di sisi ^__^
 
Partner nya tak de, tak dapat lah nak bergandingan membuas. Sangat patuh dan baik-baik sahaja  ^__^
 
 

Thursday, February 18, 2016

Ikea Cheras

Dah bertahun tak pergi Ikea ... hampir empat tahun kot. Lepas bersalinkan kembar, langsung tk pergi. Dulu pergi Ikea sebab baru pindah rumah, semangat nk cari barang rumah  yang comel2, Ikea antara tempat kami cuci mata/cari idea - kononnya. Tapi sampai sekarang, rumah duk lagu tu jugak, tak de apa yang menarik pun, hahha!

Sekarang, bila tengok dinding rumah, aduhai, banyaknya lukisan kreatif anak2 kat dinding. Rasa macam tak bermaya je tengok dinding rumah ^__^ Teringin juga nak cat rumah, kasi 'bersih' dinding tu, tapi hasrat tertangguh. Kata saya, biarlah dulu, tunggu anak2 dah besar sikit. Ayat sedapkan diri sendiri, mak redo, nak! ;-))

Buat masa sekarang, 'nikmati 'keindahan' lukisan anak-anak yang kreatif tu. Dulu Iman n Wafiy, sekarang cik kembar pulak ambil alih kat dinding tu, hahah!

Berbalik tentang Ikea ... Ikea cheras dah lama buka kan,  tapi saya buat tak tau aje, sbb tak de apa nk shopping kat situ, nanti kalau pergi ckp tk mau shopping, tp mesti terbeli jugak bekas comel / ntah apa2 lah!

Tup tup member ajak, jom p Ikea, jalan2, boring duk opis (Lunch hour hari Jumaat yang panjang). Dari opis ke Ikea Cheras, memang dekat je. Ha jom lah, boleh jenguk Ikea baru! ^__^


Berkenan pula jam ni, simple! Tertarik dengan warnanya!

Jalan2 konon,  ha kau, nah dua biji mug utk minum kopi kat rumah! ^__^
 
Lepas tu beli karipap sedap Ikea, makan panas-panas! ;-))
 
Ok bai!
 
Balik rumah dgn bangganya cerita kat suami, pergi Ikea Cheras! Dan, tak sangka selepas 4 tahun tak pergi Ikea, suami ajak pergi Ikea, nk cari idea buat rak katanya. Jeles la tu sebab isteri dah lebih dulu pergi Ikea, orang pergi, dia nak pergi jugak! ^__^

 

Kebetulan lepas raya cina, balik dr Kelantan, keesokannya saya masih bercuti, ha apa lagi, jom kita ke Ikea! Syok weih, org tk ramai, lapang! Cik kembar kat taska, bawa Iman n Wafiy je.
 
Orang tak ramai, apa lagi, posing-posing la!


Eh eh, seronok pula diaorang ni, ingat ni taman permainan ke? ;-))
 


Mama, cepat ambik gambar kami! Amboi, ini sudah lebih!


Mimpi ke angkasa lepas ke tu....;-))



Akhir2 ini, suka tengok taman/deko yang macam gini. Angan-angan nak miliki rumah yang deko ala resort. Apakah ni tandanya faktor usia yang semakin meningkat? Mak cik sangattt! ;-))






Sejak dari dulu saya berkenan kerusi macam ni, ala2 rotan, tapi suami cakap, macam kat kedai minum kopi. Eh, memang la, cantik apa! Santai....
 





Sambil berangan rumah ala resort, tetiba lukisan 'cantik' cik di dinding  rumah berselang seli datang dlm angan2, okey dah stop berangan!  Lupakan rumah ala resort tu ... hahaha!



Sebenarnya, Ba (ayah saya) kat kg memang minat dekorasi taman. Itu yang ambik gambar, nanti boleh tunjuk kat dia, boleh jadi panduan dia untuk menghias laman rumahnya!



Apa-apa pun, kita tunggu je lah projek suami dengan rak tu, jadi ke tak jadi. Dah mcm2 idea dtg, katanya. Sebelum ni, satu rak dah berjaya dia buat http://dieyana78.blogspot.my/2015/09/rak-simple-di-stor-kecil.html

Google, ada satu tempat di Shah Alam, ada jual kayu yang siap bersih macam kayu kat Ikea tu, kita hanya pasang/bina/paku sendiri. Boleh terjah nanti, kata suami! ;-))



 

Monday, February 15, 2016

Ayam Kam Heong Versi Ringkas!

Tak pernah tau pun ada resepi macam gini, hahha, teruk kan! Menu kat restoran cina muslim ya? Sebab tak pernah mkn kat restoran macam tu, itu yang tak tahu tu ;-))
 
Katanya, resepi ni viral, juga tak tau. Entah apa2 je saya ni! ;-))
 
Tak pe, viral ke tidak, saya cuba buat, nampak senang n sedap, tapi yang ni versi ringkas-seringkasnya, campak-campak aje bahan yang ada kat dapur. Daun kari tk de, mana yang ada je lah, asalkan ada serbuk kari. Resepi asal ayam Kam Heong ni, kering, tapi saya buat berkuah sedikit.
 
Jom tengok resepi saya yang memang tak de sukatan, kaedah agak2 je. Kalau google, macam2 versi, ada yang senang, ada yang kena perap ayam terlebih dahulu. Boleh pilih yang mana-mana, ikut tahap kerajinan masing-masing ^__^
 

 
Ayam Kam Heong Berkuah ... tak de hiasan, ringkas-seringkasnya!

 
Bahan-bahan
 
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar (saya suka hak kuning, lagi manis)
Serbuk kari
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Sos tomato
Sedikit gula
Sedikit garam
Air (ikut masing-masing)
Minyak untuk menggoreng
Daun kari
Lada besar merah/hijau untuk hiasan (jika mahu)
 
Ayam
 
Cara Membuat
 
Ayam digoreng. Apabila masak, ketepikan.
 
Tumbuk/kisar semua jenis bawang, tinggalkan sedikit untuk dihiris (bawang kuning). Tumis semua bawang-bawang tersebut. Masukkan serbuk kari, masukkan  air secukupnya, supaya tidak kering/hangus, Masukkan semua jenis  kicap dan sos. Masak sehingga 'pecah minyak'. (Kaedah macam kita masak gulai kari). Ketika ini, tambah air jika perlu / mahu. Rencahkan dengan sedikit garam dan gula.
 
Apabila menggelegak / masak sempurna, masukkan ayam yg digoreng tadi.
 
Kacau-kacau sedikit,   taburkan daun kari (saya tak bubuh sebab tak de ;-)) siap, boleh dihias dengan lada merah / hijau / apa saja mengikut kesesuaian. Bolehlah dihidang bersama-sama nasi panas ;-))
 
**Maafkan saya, resepi saya tak de sukatan, pandai2 lah sukat sendiri/rasa ya. ^__^
 
**Cili saya tak bubuh sebab nak bagi anak2 makan
 
Serius, memang sedap, dan kena dengan selera kami anak beranak. Lain kali boleh buat lagi! Boleh tukar dengan ikan/daging/udang/sotong, kita yang buat dia kan, pandai-pandailah kita! ^__^

Mengenal Haiwan di Zoo Negara

Cuti Hari Wilayah lepas, bawa anak-anak ke Zoo Negara. Tujuan utama bawa cik kembar mengenal haiwan. Pertama kali tengok binatang secara langsung, cik kembar nampak takut, teruja.
 
 
Pukul 9 pagi kami sampai ... sunyi sepi! Tak de orang weih, best2, tak de lah serabut dgn orang ramai!
 
Dua abangnya dah bnyk kali ke zoo, kali ni bawa cik kembar pula. Dari zaman anak sulung saya-Iman lagi memang Zoo Negara lah tempat yang 'mesti' kami bawa anak-anak untuk kenal haiwan. Ada yang cakap zoo busuk. Busuk memang la busuk, panas memang panas, biasalah dah namanya tempat haiwan kan. Buat tak tau sudah ... Alhamdulillah hari yang kami pergi, panas yang biasa2 saja, tidak membahang. 
 
Macam biasa, mesti bawa bekal makan, cafĂ© kat dalam tu mahal, tak berbaloi, gigih mak bangun pagi2 goreng nasi tau! ^__^
 
 
 
Perjalanan bermula!
 
 
 
Iman dan Wafiy
 
 
 
 
 
 
Bnyk tempat sedang direnovate ... Rumah Reptilia ... tempat pertunjukan pun renovate. Masih ada pertunjukan, tapi diaorg guna  tempat kecik sementara tempat direnovate. Hari yang kami pergi tu, ada pertunjukan burung.
 
Mcm biasa, gajah pun dah tua ... hihi, badak air pula berendam tak timbul2 hahaa! Tapi ok lah cik kembar nmpk seronok walaupun takut2.... ;-))
 
 
 
 
 
 
 
Tak mau turun dari stroller, takut weih! ;-))
 
 
Mama, kura-kura mana? Bnyk2 binatang ditanyanya kura-kura hahaa! Okey kura-kura dlm perahu, pura pura tak tahu! ;-)) Kura2 tk de, nak, Rumah Reptilia tu sedang direnovate, bai bai aje lah ^__^
 
 
 
 
 
Rehat sebentar, sebelum menyambung perjalanan, lenguh kaki mak haih! Makan bekalan dan posing-posing dulu ;-))

Kalau yang kepenatan berjalan, boleh naik 'kereta' yang disediakan tu, tk pasti berapa bayaran tiketnya. Tapi kami lebih suka jalan, anak-anak pun tidak meragam, so perjalanan kami anak-beranak menyeronokkan tanpa 'gangguan2' ;-))
 
 
 
Kat tempat ikan, dah mula berani.
 
 
 
Teruja tengok ikan besar!
 
Pagar biru sebelah tu tempat pertunjukan yang sedang direnovate
 
 
Tiket - Dewasa RM 31
Kanak kanak 4 tahun dan ke atas RM 11.
 
Fuhhhh, berpeluh juga lah, okey lah bukan selalu kan. Dah kata nk tunjuk haiwan kt cik kembar kan! ;-))
 
Tk tau la generasi akan dtg mcm mana, masih wujud kah Zoo. Ermm, haiwan semakin pupus!
 
Saranan / pendapat saya la kan, kalau sesiapa nak pergi zoo sekarang, baik ditangguhkan dahulu, ada tempat ditutup sbb renovate. Rasa macam rugi juga, tiket bayar macam biasa.
 
Apa-apa pun, anak-anak seronok, terutama cik kembar. Anak-anak suka, kami bahagia! ^__^
 
 

Bai, kami dah nak balik!

**Panduan penting ibu bapa yang membawa anak-anak ke Zoo Negara: Dah tau nak jalan luas/cuaca panas, pastikan bawa air dan makanan yang mencukupi, serta keperluan yang lain-payung, kipas tangan dsbnya, supaya anak-anak tidak meragam kelaparan. Paling tidak pun, mak-mak yang akan meroyan! ^__^ 
 
Alhamdulillah, anak-anak tidak perangai pada hari kejadian, lega mak. ;-))
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...