Tuesday, April 22, 2014

Raikan Besday Boy di Bayu Beach Resort

Bayu Beach Resort, Port Dickson, 19 dan 20 April 2014
 
 
 
Bilik tidur utama
 
 
 
Bilik tidur kedua
 
 
Tak banyak gambar, petang tu kami ke pantai "nak main pantai," kata besday boy. Mama duk tepi2 tunggu air datang kat kaki je! Sungguh, saya memang takut dgn ombak, haisy seriau  tau! Memang saya tak teruja dgn pantai, tambah lagi kalau ada anak2. ;-)) Pergi pantai, hirup angin pantai, jalan2 makan cucuk2 bebola ke sotong bla bla, memang syok, tapi mandi pantai, tak mau, tak mau, takut! ;-))
 
 
 
Ini kali kedua saya bawa anak2 ke pantai, sehinggakan, Iman: "mama, air pantai masin eh?" 9 tahun baru kenal pantai, masin! ;-)) Kalau ke resort mana2 pun, saya memang sengaja tak bawa anak2 ke pantai  ;-))
 
Anak2 pun tak ajak nak g pantai, dan tak kenal pun pantai!  Bila dah sekali ke pantai (masa family day baru2 ini), datang bayu beach kali ni, dah pandai ngajak, "jom mama g pantai!"
 
Wafiy pula, macam mama, takut air pantai, kami main pasir kat tepi2 aje ;-))
 
Tak sampai 20 minit di pantai, mama cuak,  Mama: "jom kita g mandi kolam!" Hahah!  Dasar takut ombak! 'Kalau takut dilambung ombak, jgn berumah di tepi pantai', sesuai sangat pepatah tu dengan ambo ^__^
 
 
 
Cik kembar lepas mandi kolam, kali pertama cik kembar mandi kolam ;-))
 
 
 
Malam kami keluar makan

Pagi ahad pula papa sekali lagi bawa Iman n Wafiy ke kolam, mama n cik kembar bermalas2 malasan kat bilik ;-))

 
Sungguh, mama tak tau nak beli hadiah apa untuk Iman.  Minggu lepas dah belikan ensiklopedia bergambar-Dinasour, dia yang nak sangat2, kira itu hadiah hari jadi lah Iman. Mujur la jenis tak banyak kerenah. Dah bawa g jalan2 tu kira hadiah la kan! Yo smile! ;-))



Mama, besday boy n Wafiy ;-))

Mufin di Hari Lahir ;-))

Projek mufin kukus, kononnya.  Alhamdulillah, dapat dalam 40 cawan kertas comel2. Seronok, saya tambah lagi satu adunan! Iman (besday boy) bawa untuk dijamu kawan-kawan sekelas sekolah agama. Untuk cikgu kelas n cikgu mengaji, saya pek dalam plastik cerah bunga.


Tak de loyang mufin, saya guna bekas plastik putih. Kalau tak letak dalam bekas, cawan kertas tu akan jadi kembang kan? Saya agak lah, yang terer masak mufin mungkin boleh tolong jawab..;-))  Api besar, kukus dlm 10-15 minit je.





Boleh dipanggil mufin ke tidak ni? Jadi pecah/kembang gitu,  lembut, kiranya menjadi la kan? hihihi. Mungkin boleh dibuat penambahbaikan lagi dan ejas tambah coklat cip segala bagai;-)) Dulu pernah buat versi bakar, tapi tak kembang, mendatar aje ;-))




Goodies simple ni pula Iman bawa untuk kawan-kawan sekelas sekolah kebangsaan (pagi). Kawan2 sekolah kebangsaan tak de mufin, sebab saya buat muffin tu pagi Jumaat. Tengah hari sedang elok mufin siap, boleh bawa untuk sekolah agama (petang). Saja, suka-suka untuk kanak-kanak.
 
 
Anak-anak suka, mama pun rasa seronok!
 
 
** Jumaat lepas saya  cuti, dah lama rancang cuti ni, cik kembar saya  hantar taska, bolehlah kemas rumah dan projek mufin hari jadi ni.  Petang, saya dan Wafiy ke Sogo pula ;-)) Uols pernah ke ambik cuti semata2 untuk kemas rumah / merehatkan diri / jalan2 cari ketenangan?? Biasanya mak-mak cuti sebab anak2 demam, memang tak boleh nak elak. Apa salahnya, sesekali ambik cuti untuk diri sendiri ;-)) Syok tau! Jalan2 cuci mata, sambil survey hadiah hari jadi ;-))


Monday, April 21, 2014

Ulang Tahun Kelahiran yang ke 8: Iman

18 April 2014, Jumaat
 
Selamat Hari Lahir yang ke-8 Muhammad Iman Haziq bin Hanapi!
 
Panjang umur, diberi kesihatan yang baik, menjadi anak yang soleh, berjaya dunia dan di akhirat, sentiasa di bawah lindungan Allah Taala. Amin.
 
Salam kasih sayang untuk Iman daripada Papa, Mama, Wafiy, Ghufran, Ghazi ;-))
 
 
 
Cepat betul masa berlalu, hidung pun semakin kembang! ;-)) 
Eksyen je tu lilin, sebab nak no 8 tu ;-))
 
*Susah sekarang nak bergambar anak bujang ni, tengok mood dia jugak!;-))

Tuesday, April 8, 2014

Instagram Shawl Datin Ida ;-))

Pembetulan: Instagram Datin Ida RSMY  @shawlbyameerafatehah
 
 
 
Hehehhe, sori atas keralatan ini ;-))
 
Tq kak! ;-))

Selamat Hari Lahir, Ma!

Tuan tanah dah interprem, ini mok-ayoh tuan tanah pulok! Hahaha, jgn maroh deh,  satu famili dia nak interprem, lepas tu interprem suami, anak2, adik beradik dia pulok! ;-))
 
Hari ni, 8 April 2014 hari lahir Ma saya yang ke-60! Dah masuk kumpulan warga emas, katanya. Aik, seronok ya, dah 60, ma? Seronok sebab bila nak beli tiket keretapi datang KL, jenguk anak cucu, dapat harga murah tau! Harga tiket kelas bilik tidur-dari RM54, dapat RM28 untuk warga emas=60 tahun.(Tak silap saya lebih kurang gitulah harganya)
 
Pagi tadi call ma, "selamat hari lahir, ma!"
 
"Hari lahir sapo?" tanya ma
 
"Hari lahir/hari jadi ma la..." Sendiri lupa tarikh lahir.
 
Ahhah, ma saya memang lawak.
 
Apa2 pun, moga ma saya diberi umur yang panjang, kesihatan yang baik buleh mari KL sokmo, murah rezeki, diberi kesejahteraan dunia akhirat. Amin

 
Ma dan Ba di kenduri kahwin anak sepupu di Shah Alam 2 minggu lepas... Cuti sekolah bulan 5 insya-Allah kami pula balik kampung. ;-))

Shawl Baru Ke...? ;-))

Salam....

Mood perasan  dengan shawl baru-wide shawl-ala2 halfmoon juga ;-))

Ala, bagi la peluang mak cik nak intrerprem hari ni ya, bukannya sokmo..hahah

**Shawl beli online dengan Datin Ida, atau panggilan mesra, K.Ida...(besfren kakak saya)  aka tokey cheese nan RSMY tebaeek in town!! Tak sabar tunggu cawangan RSMY buka  di Danau Kota... ;-)) 

Boleh tengok n order shawl dgn beliau kat instagram shawlameerafatehah. Insya-Allah layanan mesra oleh beliau, tq kak ;-))

 
Ha kau, gedabak muka mak cik. La, lupo mak cik nak calit lipstick sikit, ;-))
 

**Sekarang gali balik shawl2 lama...shawl 10 inggit yang simple tu tetiba rasa best pakai...;-)) Shawl yang jarang tu, saya akan pakai inner neck, smile yo!

Thursday, March 20, 2014

Wafiy ke Kidzania ;-))

19 Mac 2014
Lawatan 6 years Little Caliph Bandar Baru Sentul ke Kidzania, Mutiara Damansara
Bayaran lawatan sudah termasuk dalam yuran masa register awal tahun.
Breakfast dan lunch disediakan

Jom layan gambar  Adam Wafiy dan kawan-kawan sekitar Kidzania yang diwasup oleh Teacher Laila . TQ ;-))


Jadi chef, katanya. "Alahai anok ambe kecik moleknya.." macam mak dia ;-))



Mekanik, baiki tayar ;-))



Pada awalnya, "Mama, Wafiy tak nak pergi.... " muka cebek je!
Pujuk abangnya, Iman, "Pergilah Wafiy, seronok, nanti Wafiy boleh jadi bomba, pilot, Abang dah pergi dulu tau! Bla bla bla" ;-))
Masih cebek ;-))





Bersama-sama Teacher Laila-class teacher masa 5 years. "Adam Wafiy ni jadi feveret teacher2 kat Little Caliph, puan, kami suka usik dia" ;-))



Dah balik rumah, "mama seronok la... Wafiy jadi pilot macam MH370 yang 'hilang kat laut' tu. Tapi kapal terbang Wafiy tak hilang, melekat je kat dinding!" Hahahah
"Nak g lagi," katanya. Pulok doh ;-))


Makan-makan








Mu jadi apa ni nak? Jadi gangster ke apa nih?! Hahhahah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...