Monday, September 18, 2017

Tragedi Subuh Darul Quran Ittifaqiyah :-((

14 September 2017 bersamaan 23 Zulhijah 1438H
 
Tragedi  Kebakaran Sekolah/Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah
 
Dan, 7 suspek yang terlibat dalam kejadian ini telah pun ditangkap. Semoga Allah Taala memberi petunjuk dan moga kes ini dapat diselesaikan dengan adil dan saksama.
 
Apa-apa pun, perancangan dan aturan Allah adalah yang terbaik, yakni sebaik-baik perancangan. Kejadian ini juga memberi iktibar kepada kita semua. Allahuakbar.
 
Saya suka dengan ayat ini:
 
"Ibu bapa anak-anak syurga ialah ibu bapa terpilih. Ibu bapa anak-anak 7 orang (suspek) juga yang terpilih. Bayangkan kita sebagai ibu bapa dalam kedua-dua situasi ini. Ibu bapa mana yang lebih hebat ujiannya? Hanya mampu berdoa dan berserah. Selebihnya urusan Allah SWT."
 
 
 
Sehingga hari ni, sedih masih tak hilang! :-((
 
Al fatihah, dan takziah kepada keluarga. #tragedisubuh #anakanaksyurga
 

Monday, September 11, 2017

Nenek Dah Tak de :-((

Assalamualaikum, selamat pagi....

Lama tak bersiaran.

Raya ke tiga Aidiladha, 3/9/2017, akhirnya nenek meninggalkan kami setelah dua minggu terlantar (sakit tua). Sempat saya balik awal (seminggu sebelum raya Aidiladha), jaga dia. Ketika saya sampai rumah nenek, dia masih larat bercakap dan bersembang, walaupun perlahan. Yang paling saya kagum dengan nenek, bibirnya tak pernah putus berzikir. Paling-paling tidak, kalimah 'Allah' sentiasa disebutnya, sehingga ke akhir nafasnya ... Subhanaallah....

Throwback:

Pagi raya kedua Aidiladha, kami pulang ke KL, setelah seminggu lebih bercuti di kampung. Malam tu, ma call, mohon bacakan yasin untuk mok (nenek). Perasaan dah macam2. :-((

Petang raya ketiga lebih kurang pukul 4 petang, ma call cakap nenek dah tak de :-(( Sebaik sahaja habis bacaan yasin oleh seorang ustaz yang datang tengah hari tu, mok menghembuskan nafas terakhir. Allahuakbar. :-(( Rasa serba salah, nak balik kelate, tapi baru je sampai KL. Ma cakap, tak pe lah, doa untuk arwah. Sebak sangat!
 

 
Al-fatihah untuk Mok (nenek) dan tuk ayah (datuk)
 
Malam tu juga, lepas isyak, jenazah selamat dikebumikan di Kampung Kota, Kota Bharu. Al-fatihah untuk mok. Semoga arwah mok dan tuk ayah (yang telah pergi 4 tahun lepas) ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Amin.
 

Monday, July 31, 2017

Ada Lagi ke Gambar Raya? ;-))

Hai ... salam Isnin.

Layan gambar raya yang cipu-ciput ni, boleh ke? (Sis tak rajin nak taip panjang-panjang). Gambar raya yang masih berbaki dalam phone ;-))

Bergambar mana-mana yang sempat. Upload sikit-sikit untuk kenang-kenangan.



 
Berdua lebih baik? ;-))



Yang lain-lain tak mau bergambar.
 


 
Orang lain tak mau, tak pe lah, kita berdua  kasi close up sikit. Hahaha!
 


 
Yang ni pula kat department kite. Persiapan kecil 'Pelamin Aidilfitri' sebelum sambut raya @department
 

 
Okey, pelamin siap, mari kita posing! ;-))
 

 
My department -sebahagian staf yang ada.
 


Sudah-sudah le tu, raya dah habis ... fuhh! ;-))
 
 
Uols ... ada lagi ke gambar2 raya, menu makan-makan raya yang terselit kat celah phone tuuu...  hiihihhi

Tuesday, July 25, 2017

Kurung Moden Cotton ... OOTD ke ni? ^__^

Gara-gara tukang jahit dah tak nak terima kain pasang, gigih le usha2 baju siap yang simple, comel tapi murah!

Pada mulanya kite dah reda, pasrah, baju raya tak de ... pakai je baju yang ada. Reda dalam paksa, hahha. Tup tup member cerita ada ig kurung moden cotton yang best!

Kurung moden cotton daripada Karabum Fabulous!


OOTD le sangatt! ;-))


Pelbagai size, dari yang kecik molek, sampai la yang besar comel. Yang best, potongannya cantik, corak cotton yang comel-comel, harga berpatutan (sepasang tak sampai seratus pun), dan cottonnya bukan jenis yang renyuk sangat tu.

Suka cotton? Bolehlah terjah kedainya di

Tingkat 2-186,
Plaza Idaman,
Jalan 6/21 D,
Gombak 53100 KL

Mon: Closed!

ig: karabum.fabulous

Saya risau nk shopping baju online, nak kena pergi try jugak. So, dah tengok design di ig, Ramadan hari tu, terus terjah kedainya.

Mak oiii, panjang beratur nak masuk kedainya. Tak sangka ramai peminat cotton ni, atau kes diaorang ni sama mcm saya, tak de baju raya nak pakai? Hahaha. Suka2 je tuduh org macam2 ;-))

Gigih kite beratur, nasib baik le ada size dan ia sangat menepati citarasa saya yang memang suka cotton; simple, nice giteww ;-))
#sayasukacotton



Dua pasang-cukuplah untuk raya kedua dan raya ketiga ;-))

Raya pertama kite pakai batik (crepe) - bukan baju baru pun, dah pakai masa kenduri adik ipar awal tahun! ;-))



Tuesday, July 11, 2017

Gambar Raya 2017 yang Seadanya ;-))

Bila tengok gambar yang sangat le banyak dalam henpon ni, tapi banyak yang blur, kelabu asap n macam-macam yang tak reti nak describe, terus pening nk pilih dan terus malas nak update blog. Sehinggalah hari ni, dah 18 Syawal, gigihkan juga diri update gambar raya. Seadanya! ;-))
 
Raya haruslah meriah, kan, ziarah menziarahi mana yang sempat, tapi gambar raya tak pernah nak cantik. Gitulah, macam selalu, yang kecik-kecik bukan reti nak duduk diam. Nak kumpul cukupkan korum, satu hal, tapi mesti juga nak bergambar, sekurang2nya ada gambar raya untuk kenang-kenangan. ;-))

 
 Gambar blur, tak center, itu biasa, tapi upload juga kat sini ^__^
 
Kahkahkah, kain langsir bergumpal2 ... kalau ya pun nak bergambar kasi lerai la dulu kan, nak cepat punya pasal, tak perasan langsir cenggitu hahha, rosak gambar ;-))
 
 
Gelagat yang kecik2, macam2! Matilanak kalau chef wan tengok anak-anak kite, hahah! Tapi anak2 kite tak pernah ramas2 kuih raya tapi kalau menjerit2 mintak air oren, ada la kot, haippp! Merah padam muka mak bila cik kembar menjerit mintak air oren, so awal2 kite bawk air oren dlm hbag! Hahhaha!
 
Masing-masing terkejar. Kami empat beradik je, yang dah kawin dua, cucu ma 8, 7 lelaki, satu perempuan, tapi sentiasa kelam kabut, yang 4 beradik ni, macam 10 beradik!  ^__^
 
 
Kami empat beradik dgn Ba dan Ma
 
 
 
Anak, menantu  dgn Ba dan Ma. Kamera banyak kat depan tu, sampai naik juling mata kita ;-))
 
 
 
4 Beradik (Raya ke 3 kot ni) ;-))
 
 
Lepas solat raya, nak bersalam, nak make-up, nak belit tudung, yang sorang nak makan, nak susu, nak berkejar ke rumah nenek, rumah mentua, bla-bla... (Kite dh tak de mentua, tapi ipar duai masih ada, semua balik berkumpul rumah arwah).
 
 
Balik solat raya, sambung makan lagi
 



Kami!
 

 
Posing santai di laman rumah Ba



Layan anak-anak ;-))
 

Monday, July 3, 2017

Mood Raya Lagi Ke? ;-))

Lemau ke, lemau?
 
Mood raya masih on. Tapi hati masih tertinggal di kampung #teamrayapasirmas. Nak tak nak, hari ni dah kembali ke rutin asal! Pergi kerja, balik kerja, masak, kemas rumah, urus anak-anak, kemudian tidur ... macam tu lah kehidupan.
 
Hari Sabtu semalam, balik KL, Alhamdulillah, jalan tak jem. Badan penat, raya makan banyak. ;-))Hari ni kite dah start puasa ganti/Syawal. Tak payah nak fikir apa nak makan tengah hari bla bla.
#moodpuasa_on. Raya ni kita main hashtag2 je! ;-))
 
Rasa-rasanya, kite puasa direct sampai Khamis. Jumaat, Sabtu, Ahad, rehat, bagi laluan untuk jamuan raya, open house #teamrayakl  Minggu depan sambung lagi puasa, itupun jika diizinkan-Nya. Insya-Allah.
 
Selamat hari raya, maaf zahir batin yo! ;-))

Dan, selamat berpuasa Syawal :-))

 

**Eh raya hari tu, lupa nak makan ketupat palas (serunding)!   Biasanya arwah mak mertua buat ketupat, bila dia dah tak de, kakak ipar tempah dgn mak saudara. Tapi kite pulok yang terlupa nak makan! Macam mana boleh lupa eh? :-((

Wednesday, June 21, 2017

Salam Aidilfitri : Balik Kampung!

Salam Aidilfitri 1438H daripada Dieyana sekeluarga. Maaf zahir batin!
 
Wish awal2, insya-Allah esok nak balik Pasir Mas Kelate. Apa pun belum kemas, malam ni kena pulun. Jangan ada yang terlupa bawa balik baju raya! ^__^
 
Uols balik kampung, kat mana? Semoga dipermudahkan segala urusan, berhati-hati di jalan raya, ingatan untuk kita semua.

 
Kami! Semoga semuanya baik-baik! :-))
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...