Thursday, July 30, 2015

Popia Nestum

Malas nak cerita jalan-jalan di hari raya sebab  tak de gambar, tak de gambar sebab malas nak bergambar, hahha! Cukuplah berpeluh-peluh bergambar hari raya pertama. ;-))

Bila sebut pasal bergambar, baru teringat, rumah mak mentua, langsung tak de gambar. Masing2 kemalasan, sebab masa kami sampai rumah mak mentua, dh mula panas 'ceng-ceng', malas nak terjerit2 kumpul anak-anak dgn keadaan panas yang tak selesa. Lagi pula, adik beradik ipar-duai buat tak tau, kami laki bini pun buat tak tau la jugak ;-)) Daripada bergambar, baik kami makan2, lagi syok ;-)) Dah habis raya baru la rs ruginya, tk de kenangan di rumah mentua. Dulu, sebelum arwah ayah mentua ada, rajin juga kami bergambar satu family ... tak pe lah, gambar yang tu rasanya ada kat blog ni ;-))
 
Letih nak bebel banyak2, hari ni ambo puasa, hahha, alasan! Yang seronoknya, hari ni last posa, esok dah raya yeaaaa! Seronok puasa Syawal ni, yang tak seronok bila ada kawan2 ajak g makan, ada yang bawak bekal yang sedap-sedap ... banyak dugaan! ^___^
 
Entri yang sebenarnya nak cerita Popia Nestum, dah bebel cerita lain pula, sudahnya, tepek je gambar popia nestum ;-))


Okey, ni popia nestum yang saya buat sebelum balik kampung hari raya hari tu, dalam pada nak buat, tak nak buat, last2 g beli barang, dapat juga buat. Ada la juga kuih raya homemade utk mak mentua, setakat popia nestum, tak heran mak mentua kan! ^___^




Dua bungkus kulit popia (besar) dapat satu balang (sederhana) satu untuk ma saya, satu untuk mak mentua. Time nak gulung popia tu, yang leceh nya, bila dah goreng n salut nestum+horlicks, sekejap je. Nanti rajin2 boleh buat lagi, anak2 suka :-))
 

Selamat berbuka puasa untuk yang berpuasa. Okey bai!
 

Friday, July 24, 2015

Salam Syawal 1436H

Selamat Hari Raya  Aidilfitri 1436H
Macam biasa, gambar raya ... berpeluh2 nak kumpul anak2, anak sedara, adegan berlari sana sini, itu suasana biasa di pagi raya. Berebut2 bilik air nak g solat raya, sebelum ke masjid, sunat jamah sedikit makanan. Nampak keadaan agak serabut, tapi bila dah habis raya, rindu saat2 itu kan ^__^
 

Yang depan tu, satu-satunya adik lelaki saya.


Satu Syawal, ada lah juga gambarnya, Kali ni, kami tak bawa balik DSLR, pakai kamera handphone sudah ;-)) Dalam pada kalut2 pun cuba juga menyempatkan diri ambik gambar. Tangan, kepala senget semua ada, hahaha! Hak senget tu lah foto paling mahal ;-))  Belasah je, janji ada gambar raya, aci?!
Entah apa lakonan laki bini kat belakang tu ^__^


Menu raya, tk sempat nk snap, ngap, ngap, habis! ^__^



Jenuh atuk (Ba) melayan budak kembar ^__^
 


Famili saya- Ba, Ma, saya 4 beradik-3 perempuan, 1 lelaki. Anak 4, anak sedara 4 :-))


Kat Kelantan, panas yang amat ... dugaan beraya, berliter2 air sejuk/batu masuk dlm tekak. Makan itu ini, bila mlm, melepek, perut masuk angin, loya, mual sebagainya semua ada.


Sebenarnya masih dalam mood raya, tapi cekalkan diri, semalam start puasa. Hihiih. Kata ustaz, wajib qada dulu, lepas tu bolehlah nak buat puasa sunat Syawal. Tapi, juga dibolehkan kita niat qada, insya-Allah, pahala puasa 6 (Syawal), kita dapat juga. Dua dalam satu. Kalau silap tolong betulkan, tapi itulah yang saya dengar kebanyakan ustaz, memperkatakan hal ini. Amin.



Kami ;-))

Kakak dan Familinya


Sabtu/Ahad pula standby kalau ada member/sedara jemput ke rumah terbuka. Tau-tau sajalah Sabtu/ Ahad bulan Syawal ni, jem di mana-mana, jenuh juga nak tempuh jem tu, hak dekat-dekat, insya-Allah, okey je, mak suka makan2 ni. ^___^  Orang Key-El kan raya sebulan. Hihihi! Isnin minggu depan kita sambung puasa lagi, Insya-Allah. Nak datang rumah pun boleh, kita standby air oren,  aci? ^__^

Tuesday, July 14, 2015

Nak Balik Raya Dah....

Assalamualaikum semua....

Insya-Allah tengah hari ni lepas suami dan anak2 balik sekolah, kami bertolak balik Kelantan-Pasir Mas. Bismillahirahmanirrahim ... semoga dipermudahkan- Nya.
 

 
Dah masuk bonet pagi tadi lepas sahur  ^_^
 
 
Uols bila bertolak, eh dah ada yang balik kampung? Syabas, langkah bijak elak jem ya..hiih. Yang tak de kampung, jangan sedih2 ya, KL pun kampung, Kampung Baru, okey kan, kan! ;-))
 
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin! Tak sempat nak buat kad raya :-))

Allahuakbar ... Subhanallah....

KakikuSukaBerjalan: Tanda Lailatul Qadar paling ketara...: Assalamualaikum dan Salam 27 Ramadhan buat semua sahabat kesayangan... Alhamdulillah... hening pagi ini bumi dihujani hujan renyai...
 
Inaachik, saya sangat terkesan dengan blog awak, izinkan saya repost di sini entri awak yang ni ya...terima kasih.

Monday, July 13, 2015

Lagi Menu Ringkas Ramadan

Hujung2 Ramadan pun masih nk update menu buka puasa ^__^ Sebab dah ada dlm draft ni, edit sikit2 n publish je lah. ;-))

Lagi menu ringkas kami.
 
Kalau tanya resepi dgn ma saya, mesti dia akan ckp mcm ni, "Na (panggilan di rumah, kalu tk pun Mek Na, itu kakak saya la yang suka panggil gitu, hahha!) tumis bawang, lps tu bubuh santan, lps tu bubuh bla bla bla..." Tercengang la anaknya ini, "Ma, bwg bnyk mn, santan bnyk mana?" Dan, jawapan ma, "Na agak2 la." Hahha. Mak2 kita dah lama msk, dan kerjanya memang masak utk ayah kita, dr muda smpi la ni ... dan kita, yang baru setahun jagung masak ni, bila disuruh agak2, mula la terkulat-kulat ^__^

Dan, sekarang sy cuba nak 'menterorkan' diri mcm ma saya, konon, 'teror' la sangat!;-))
 
Nak sukatan tepat, kena la google sendiri. Yang bestnya, kami laki bini masing-masing 'menggogle', mengerat kasih syg gitu...eh eh..dh melalut pula..;-))


Kari Daging
Kali ni kari daging saya menjadi,  tips msk kari, tumis bawang dan kemudian masuk serbuk kari masak bersama2 sedikit santan pekat, masak sehingga kari masak/garing/atau istilahnya-'pecah minyak'. Dah garing, bubuh daging, santan  yang lain(cair).


Anak2 request sardin. (Budak-budak yang baru nak belajar makan sardin ;-))
 
Sesekali mkn sardin best jugop, kalau kena 'gaya' masak, sedap! Bagi menghilangkan rs 'loya' sardin,  bawang mesti bnyk, juga cili. Tapi sebab anak2 nak makan, saya tk bubuh cili, perah sedikit limau kasturi, buah tomato, kasi lain sikit.  Dan, pandai2 la, ada yang bubuh bunga kantan, sy pernah mkn, mmng sedap. Oh ya, satu lagi, ikannya saya goreng terlebih dahulu, nanti ikan tu akan hitam2 skit.


Mi Goreng ;-))





Pengat pisang ... yang ni terlebih gula melaka ('nisey'). Tapi okey, sy tk bubuh gula, hanya manis gula melaka. Pulut pula dikukus.




Kari Kepala Ikan Merah dan sotong goreng celup tepung



Akhirnya dapat merasa Pulut Durian, tak boleh makan banyak, kering tekak siang hari ;-))


Sambal hitam pahang tersedap antara yang saya jumpa. Waktu sahur saya makan ni je, nasi panas, adui, sedapnya. 


Wednesday, July 1, 2015

Menu Ringkas Ramadan

Ramadan ni, belum update menu buka puasa. Okeylah kita up sikit mana2 yang ada. Menu kami biasa2 saja, kebanyakannya menu permintaan anak-anak. Kita kongsi2 menu yang simple, mudah, tak perlu berlama-lama di dapur. Ini pilihan untuk mereka yang tak de masa yang banyak utk memasak, tetapi tak sanggup bersesak-sesak di bazar.

Snap gambar menu utama je, snap satu-satu je, meja bersepah ^_^  Ada air tea o, oren, milo, oat, ada sosej goreng, merata2. Anak-anak kecik berpuasa gitu lah kaedahnya, susun menu maisng-masing. Tak de nya mama nk susun cantik-cantik, pandai-pandai la anak-anak. Papanya pun sama, ada menu dietnya sendiri ;-))

Dua anak saya, Alhamdulillah  berpuasa, ada sehari tinggal, saja perangai, tengok cik kembar makan fries, terliur. Okey, kasi rehat satu hari. ;-))
 


Kerabu Sotong-mama punya ;-))


Bila Iman nak sotong sambal, Wafiy nak sotong celup tepung, mama sedia la kedua-duanya dlm kuantiti yang sederhana, cukup untuk masing-masing.
 
 
Sotong Celup Tepung
 
 
Alhamdulillah, Ramadan kali ni, tak de membazir, anak-anak bukan bnyk mkn lauk, satu cukup, asalkan menu pilihan mereka.
 
 
Ayam Kicap/Tomato
 
 
Suami berbuka tak makan nasi, sahur je makan nasi. Ada oat, buah-buah, kurma, cukuplah. Hari tu dia terliur ikan pari asam pedas, dua sudu nasi je! So, hidangan kami cukuplah satu menu utama(berkuah) dan satu lauk sampingan. Lalalalala, mama suka hati,  ^__^
 

 
Ikan pari asam pedas, hui, bertambah2 makan anak2, tk sangka, anak2 suka. Kat belakang tu daging goreng 'cenonet' utk mama ;-))
 

 
Lala sambal masam manis, juga pilihan anak2.
 

Hanya spagethi bolognaise (ejaan camne nih), 'tempe sesat'! ;-)) 


Yang ni saya keletihan sgt sbb pagi tu kami dah merayau ke mid valey, balik terus tido, sedar2 macam letih sgt badan, mungkin tido banyak sgt, releks je hari tu sbb badan mmng tk maya sgt. Sudahnya, 6.30 baru masuk dapur, sediakan spaghetti. Nak juga masak walaupun simple, asalkan anak-anak makan.

Sungguh, tak tipu, bila kita berbuka puasa makan seadanya, perut selesa sangat! Cuba kalau terlebih makan, senak mak oi!

++Ulam-ulaman cicah budu ... aduduudu!

Kata Si Wafiy, petang ni nak buka puasa kuah pengat manis. Insya-Allah, mujur request hok senang ;-)) Mama pun suka pengat ni, pengat pisang pun boleh, kukus pulut sikit. Mama pula teringin  mi goreng basah-basah ^__^  Iman tak de request apa-apa, rasanya dia sokong sangat kalau goreng, feveret dia. Cik kembar-ikut je apa yang kami makan, nasi putih+kicap+ayam/ikan goreng pun okey sangat dengan dia. Suami-settle! Hihihi. Senang kerja ai gini, Alhamdulillah ;-))
 
Cukup dulu setakat hari ni, ai tk mampu nak update menu tiap2 hari ;-)) Kita rangkum je mana yang sempat disnap. Ok bai!
 

Monday, June 29, 2015

Shopping Raya yang Seadanya ;-))

Nak 'bebel' sikit tengah hari yang mengantuk ni ;-))

Ewah, kali ni tajuk entri bajet bagus pulok ;-)) Baru 12 Ramadan, masih ada 18 hari yang berbaki, apa2 pun boleh jadi ^__^ Tapi harap2nya nafsu ini masih bertahan, toing toing, mata berpinar2 tgk baju cantik2! Tutup mata sambil ngintai sikit kot celah jari! ;-))
 

Shopping raya? Tidaklah sangat, beli sehelai-dua seorang, bagi melengkapkan apa yang tidak cukup. Seluar, baju, masih ada yang elok, jadinya, raya tahun ni, Alhamdulillah seadanya, baju melayu suami dan anak-anak tahun lepas tak beli, so tahun ni, kita beli lah, okey, yang ni settle.
 
Baju raya 2/3-dah settle juga. sehelai-dua setiap orang, cukup! Seluar/jeans anak-anak masih elok, beli sehelai je setiap orang, kembar je lebih sikit, sebab seluar tahun lepas dah kecik.
Kasut, tahun ni beli untk cik kembar je. Ikutkan, kasut tahun lepas masih elok, tapi hilang sebelah! :-(( Semua bersebab kan! Hhihihi.
  
Abang2nya pula, pakai kasut tahun lepas, masih elok, dan untungnya sebab anak2 saya kakinya lambat besar/panjang ;-))
 
Yang belum beres hak mak dia, kasut/sandal, mana destinasi shoppingnya pun belum tau lagi. Pandai2 la cari brg sendiri, last pun tk pe. Laki bini pandai2 lah curi masa shopping sendiri2 ;-))
 
Alhamdulillah, tahun ni, kami lebih berhemah dalam berbelanja, bangga kan! Berjaya mengawal nafsu di bulan Ramadan. Syabas untuk diri sendiri! ;-))
 

Gambar sekadar hiasan ... gambar lama, interprem sikit, ;-))


Sabtu semalam ke mid valley, niat utama nak cari sluar kembar, tak de berkenan, masing-masing dpt penat.
 
Hari Ahad ke One Utama pula, Alhamdulillah dapat sluar kembar. Okey settle. Alhamdulillah, harus beri pujian utk diri sendiri sebab tidak membeli selain barang yang diniatkan ... ahhaha. Bangga kan, kalau dpt berbelanja ikut senarai yang diperlukan.

Shopping dengan anak-anak yang berderet lebih selesa di tempat2 sejuk/selesa, nak ke tempat yang sesak/panas, kena la pergi tanpa anak-anak, kalau tak, naya anak-anak, naya kita juga, paham2 la kan!
 
Biskut raya tahun ni pun beli seadanya. Teringin nak buat popia nestum tu, anak-anak suka. Tgklah tahap kerajinan mcm mana. Rasanya popia nestum tk lah susah sgt kot? Nanti kita google2 ^___^
 
Uols, dh settle ke? Kalau belum settle, masih ada masa, cuma shopping dlm bln puasa ni, agak menguji keimanan, kan! Tgk yang ini, itu, semua cantik, last2 beli ntah apa2 yang bukan dlm senarai.

Saya, shopping dlm bulan puasa, balik rumah, agak melepek, dua jam shopping, cukup lah. Kalau tk jumpa brg yang nak, balik je lah, lagi dipusing, lagi pusing kepala dan biji mata.

Okey bai, selamat bershopping, berhemahlah kita dalam berbelanja di bulan Ramadan ini. Bulan Ramadan adalah bulan menguji tahap keimanan kita. Eh macam ustazah pula, macam pesan khidmat masyarakat pun ya jugak! Apa-apa je lah ;-))
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...