Tuesday, April 28, 2015

Segmen: Saya Sayang Blog Saya! ;-))





Teruja dengan tajuk ni, sebab sebelum ni nak buat entri dengan tajuk yang sama 'saya sayang blog saya', tapi malas nak mengarang.  Saya join segmen ni, sudah cukup menyatakan  saya sayang blog saya, tak perlu nak karang segala bagai, buang masa.  Walaupun saya update blog jarang-jarang, saya tetap sayang blog saya, dan tak de cita-cita nak tutup blog ni! 

Ok dah bebel! ^__^

Jom join, segmen yang simple comel ni!

Wednesday, April 22, 2015

Jom Zumba!

Sekali terjebak, seronok pula! Bukan 'terjebak', tapi 'menjebakkan' diri ;-))
 
Anak-anak dah besar, boleh bawa diri, mak apa lagi, berzumba-zombie lah! ^__^ Tak de lah, gurau saja, anak-anak ai kecik lagi, yang kembar tu masih menyusu lagi. Tapi bolehlah, suami beri kelepasan, yang penting izin suami kan!
 
Satu lagi, dah tau nak pergi kelas, masak awal2, bagi makan anak-anak, barulah senang hati! Saya pergi dua kali seminggu, sehari kelas zumba, sehari kelas piloxing. Nak tau apa itu piloxing dan zumba boleh tengok video di you tube!
 
 Ha, apa lagi, nak sihat, cergas, jom kita!


Hari pertama join, memang sakit2 badan woooo, lepas tu okey la. dapat catch up step2 penting dlm zumba. Tapi masih ada step yang saya tak boleh nak buat, kena belajar dan belajar lagi. Jangan hangat-hangat tahi ayam sudah!;-))

Serius, zumba dan piloxing memang best, segar badan tau! Enjoy sambil menyihatkan badan. Berpeluh/semput mok cik tau!
 
Yang berdekatan, jom ke studio Sri Gombak! #Zumbalovers

Fidafarida Fitness (F3 Studio), (Berdekatan 360 Soho Apartment, Depan Petronas)
Level 3, No 17C, Jalan Sg 3/1,
Taman Sri Gombak,
68100 Selangor.
FB: F3 Studio

9.00-10.00 PM


 


Ladies Only!
 
Apa salahnya kan, cari sesuatu yang kita suka, hati senang, hilang tension bekerja! Tak semestinya zumba, buatlah apa saja aktiviti yang kita suka, barulah minda kita sentiasa positif, Yang suka menjahit, menjahitlah, saya tak suka menjahit! Hahha, eh ntah apa2 melalut ni. Okey Bai! ;-))


 
Kami di F3 Studio. Yang baju pink tu instructor zumba, fuh, giler punya stamina cikgu ni, 1 jam tanpa henti. Kali pertama saya join fast zumba, memang semput sungguh2! Nampak sangat kurang exercise ;-))


Sumber: Google
RUTIN senaman yang sama setiap hari adakalanya membuatkan seseorang cepat bosan dan tiada dorongan untuk melakukan latihan fizikal. Justeru, tidak ada salahnya jika sesekali menukar gerakan senaman untuk menjadikannya lebih menarik.

Anda mungkin boleh mencuba senaman Zumba yang kini semakin digemari dan diminati ramai. Senaman yang lebih membawa gerakan tarian ini diperkenalkan oleh pengasasnya, Beto Perez, seorang jurulatih senaman terkenal dari Colombia. Perkataan Zumba berasal dari Sepanyol yang membawa maksud tarian parti dengan gabungan pelbagai rentak muzik.
 
Jurulatih kecergasan di Celebrity Fitness, Alex Phang, 26, berkata, Zumba merupakan satu aktiviti yang sangat menyeronokkan kerana pergerakannya berasaskan tarian dan menggunakan muzik yang membuatkan rasa teruja semasa melakukannya.
 
“Senaman Zumba memberi kepuasan dan keselesaan kepada para peserta kerana pelbagai rentak dan lagu yang dimainkan semasa senaman dilakukan,” katanya.
 
Beliau berkata, senaman itu merupakan salah satu cara yang baik untuk meningkat kecergasan. Tambahnya, ia berbeza dengan senaman lain kerana menggabungkan konsep tarian dan senaman.
 
“Menariknya, peserta tidak perlu menghafal setiap langkah senaman sebaliknya hanya perlu mengikut rentak muzik yang dimainkan,” katanya.
 
 
 

Tuesday, April 21, 2015

Selamat Hari Lahir Iman Haziq!


18 April 2015
 
Selamat Hari Lahir anak sulung mama, Muhammad Iman Haziq bin Hanapi ... yang ke-9!
 
 
Belek-belek gambar Iman masa kecik2 hati rasa sayu je, comelnya Iman masa kecik, mata bulat, bulu mata lentik..hiihihik! Gigi teratur, sekarang dah jarang-jarang giginya, dh banyak yang goyang2, tercabut, hahhah! Cepat betul masa berlalu!
 
 
Masa ni umurnya genap setahun. Ramai yang cakap muka Iman macam cik kembar. Haruslah sama, dah namanya adik beradik kan! Heheheh. Saya dan suami pun perasan, muka iman masa kecik, macam cik kembar! ;-))
 

Alhamdulillah ... semoga Iman menjadi anak yang soleh, cemerlang di dunia dan akhirat. Amin....

Budak hidung kemek, gigi jarang! ^__^
 


Sepotong kek untuk besday boy, Ahad lepas ;-))



Friday, March 27, 2015

Update Blog Hari Jumaat!

Asal Jumaat je, mu update blog, asal update blog je, hari Jumaat ^___^ Ya lah, Jumaat je yang rehat panjang, boleh update n blogwalking, bila dah seminggu sekali update blog, tk tau nak cerita apa, nak aje tepek gambar, tak mau cerita2, boleh? ;-))
 
Apa2pun, kena diupdate juga, bukan orang tersohor, tetap jugak lah update walaupun seminggu sekali. Saya sayang blog saya! Eh tetiba ;-))
 
Dlm minggu ni, cerita Hudud di Kelantan, cerita menjelang GST, cerita Pesawat Germanwings Terhempas Di Pergunungan Alps, pertabalan Sultan Johor, macam2 lah lagi! Saya tak mahu ulas satu-satu, tapi pasal GST tu, rasa berdebar2 jugak, menanti 1 April. Belum 1 April, dah nampak barang2 mula naik harga,  ha mcm mana tuuu!! Apa tak berdebarnya, ai ada anak empat, stok makanan anak-anak, nak tak nak, kena juga beli, cuma saya banyakkan biskut yang biasa2 je, biskut mewah2 sekali sekala je, ahaks! Biskut gula cicah air tea o, feveret anak saya hak sulung (Iman), itu dikira biskut yang boleh jimat la kan, lega mak ;-)) Koko krunch anak hak no 2 dan kembar suka, itu kira biskut mewah la tu hahha! Eh membebel pulok ya. Apa2 pun, 1 April GST tetap terlaksana, ia bukan omongan, tapi kenyataan.
 

Kiri gambar, Umar Ghufran, kanan Umar Ghazi. Duduk rumah layan cik kembar yang sekarang ni macam2 akal, kalau dah berdua tu, ada je pakatannya ;-))


Nampaknya kita kena belajar berjimat, ye tak? Mana yang boleh kita jimat, kita cuba lah. Contohnya, kalau sebelum ni, nampak aje warna tudung 'nelopak' cantik, beli! (Ambo la tu;-))  Insyaa-Allah lepas ni, tak de dah perangai mcm tu, insaf doh, tunggu raya la pulok beli selai-dua lagi ^__^ Ye ker ni insaf, hahhaha! Dah, dah jgn nak acah2 dgn ai yang mmng tipis iman ni okey!
 
 
Okey, hak ni last nelopa, tunggu raya pulok deh! ;-)) #warnaolive #naelofarhijab - eh ingat ni instagram ke main hash tag ni, hahha! (Tangan gegar, gambar kabur;-))
 
 
Selamat berhujung minggu! Bab hujung minggu ni pun kena kawal juga kan, kurangkan berjimba-jimba tak tentu pasal, tak de kepentingan, duduk rumah, lipat kain, lagi bagus kan! Kalau keluar pun, cari barang dapur je, cukup! Sesekali bolehlah ... hahah nak jugak yang 'sesekali' tu! Kihkihkhi! Bawa anak-anak jalan-jalan tasik, taman pun okey, bawak bekal, goreng cekodok, air oren! Tapi sekarang cuaca panas, duduk rumah, layan astro first sambil kunyah cekodok, best kan! Anak-anak dah mintak belikan doraemon kat astro first, ada lagi ke? ^__^

 
Permata hati kami ... anak-anak jangan cepat sangat besar! Nanti mama rindu! Eh tetiba mata macam masuk habuk!  ;-))


Okeylah, nak rehat jap ... bai!
 

Friday, March 13, 2015

Bekal Sekolah, Pejabat Pun Boleh ;-))

Selamat hari Jumaat semua. Saya memang suka hari Jumaat ni, mungkin sebab lunch hour panjang,  esok Sabtu, boleh rehat2 dgn family ... huiiii seronok sangat! Uols camner? ;-))
 
Nak kongsi menu bekal untuk anak-anak ke sekolah, tak de hiasan, tak reti malas nak hias ^__^ Bekal yang sangat2 biasa. Hihihi. Satu untuk Iman, satu untuk Wafiy, satu untuk cik kembar, satu untuk mama ;-))
 
Biasanya saya sediakan bekal yang anak-anak minta, tapi kalau pada masa yang sama sorang minta nasi, sorang minta mi, penyelesaiannya, hari ni saya akan ikut anak yang nak nasi, esok saya akan akan ikut anak yang nak mi pula. Adil kan? Kalau tak buat macam ni, memang penat la uols, anak empat, nak sediakan empat jenis hidangan? Itu belum cik kembar request nak itu, nak ini, belum pandai mintak. Cik kembar jangan pandai  nak mintak-mintak! ^__^ Sesekali boleh la, kalau yang senang-senang, koko krunch,  nugget, boleh lah, kan ;-))
 
Jom tengok antara bekal kami yang seadanya.
 
Jeput (Cekodok)
 
Jeput Pisang. Jeput pisang tiap-tiap hari pun boleh. Anak-anak suka, mama lagi lah suka, cepat dan senang. Kihkihkih
 
Iman nak kuetiaw, Wafiy nak nugget sahaja
 

Wafiy tak suka bawa bekal, tapi kalau dia tengok abangnya bawa, dia akan ikut, tengok mood juga, Kalau tak bawa bekal, diaorang akan sarapan di rumah saja. So, tak de la bekal untuk hari tu. Paling tidak sempat, saya tetap juga sediakan tea o, biskut kering / roti cicah tea o.... Tea o minuman kemestian kami, cik kembar pun dah pandai minum tea o. Macam orang dulu-dulu kan, makan nasik mesti ada tea o ;-))
 
Spageti

Burger ayam, no sayur ya mama!
 
Hak ni mama punya ;-))
 
Bekal Sekolah Agama (petang), saya hanya sediakan yang kering-kering saja -koko krunch / biskut / roti. Kalau saya balik tengah hari (lunch hour), saya sediakan, kalau tak balik,  diaorang akan beli di kantin sekolah.



**Kalau bawa bekal mi/nasi/makanan yang guna sudu, Wafiy mesti pesan, "mama, bagi sudu lebih, Wafiy tak suka kawan-kawan kongsi sudu dengan Wafiy," hihihih, geli kot, guna sudu yang sama. ^__^

Friday, March 6, 2015

Cik Kembar dalam Buku Teks Sekolah ;-))

Cik kembar dalam buku teks Pendidikan Islam Darjah Lima (DBP). ;-)). Editor Bahagian Buku Teks tahu saya ada anak kembar, terus dia wasup mintak gambar cik kembar. Saya, okey je, tolong kawan-kawan, kan!

 
Umar Ghazi dan Umar Ghufran baju merah-kelabu, kembar seiras, katanya. Check it out! ^__^
 
Okey, tu je nak update hari ni! ;-))
 
 

Tuesday, March 3, 2015

Pergi Legoland Menginap di Mana?

Tak habis-habis lagi cerita LEGOLAND?
Ini bukan cerita LEGOLAND, tp nak kongsi kat mana kami menginap masa pergi LEGOLAND hari tu.
Yang kerja kerajaan/badan berkanun, boleh try apply di sini.
Tapi, kena booking awal, kami hari tu, booking dah lambat, tapi Alhamdulillah, ada rezeki satu unit utk kami.

Satu malam- RM 70, so, dua malam kami hanya membayar RM 140 sahaja.
Tapi tak de kolam renang lah, hanya apartment.



Bilik 3, ruang tamu besar,  selesa!
 
 
 
Nama tempat  kami menginap ni, KKKA KIK Tanjung Kupang, Johor (Rumah Transit). Masuk pekan Gelang Patah, dari pekan, lebih kurang dalam 10 minit, sampai ke rumah transit ni. Dari rumah transit ke legoland lebih kurang 20-25 minit sahaja.
 


Tapi, sebab kami yang tk pernah smpi Johor, berpusing2 jugalah cari rumah transit ni. Guna waze, dibawanya kami masuk hutan mana ntah. Hampeh pok cik waze ni!  Waze pulok yang dipersalahkan ;-))
 


Selain Johor, cameron highland, fraser hill, langkawi, port dickson dan bnyk lagi ada rumah peranginan persekutuan/rumah penginapan persekutuan/rumah transit ni. Cuma unit nya tak banyak, kena booking awal. Kat London pun ada uols! Ha, saper nak g London tu, bleh booking awal!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...