Friday, February 5, 2016

Roti Telur Sosej Berkeju

Hampir dua minggu sarapan roti telur sosej berkeju ni. Resepi mudah ni diambil daripada FB.

Iman dan Wafiy: Mama, esok buat lagi ... lusa, tulat, dan seterusnya ^__^
 
Kalau tak sempat/terbangun lewat, Iman dan Wafiy hanya makan roti cicah air milo, yang penting, mesti makan/alas perut sebelum ke sekolah. Tak sempat makan, tapau, makan kat sekolah.

Untuk cik kembar, roti celup telur, goreng, tabur gula, itu saja!

Kita kongsi resepi di sini, pandai-pandailah 'ejas'/ nak kurang/ tambah bahan.

 
 
Sosej tu saya goreng dgn sedikit minyak (1 sudu kecil)
 
 
 
Sumber: FB


Makan panas-panas lagi sedap, dengan cairan keju meleleh di tepi roti!

Anak-anak suka, mama pun suka.

Mama bawa bekal, sarapan di pejabat!

Selamat mencuba!



Sarapan Iman dan Wafiy


 
Bekal mama ke pejabat!
Boleh dimakan dengan sos/mayonis.

Thursday, February 4, 2016

Burger Byte dan Burger Gerai

Dah bersenam cantikkan punggung, kempiskan perut, mari kita makan burger pula..hahha.. jangan marah ya! ^__^

Jom kita makan Burger Byte! (burger Zizan-pelakon tu! hHhiihi, yang ni cawangan Sentul, dari rumah jalan kaki pun sampai! kami mmng suka Burger Byte ni, sebab dagingnya lembut. Tapi tidaklah selalu, kopak mak tau!
 


Iman- yang kena paksa bergambar dgn burger..;-)) Kami suka fries nya!


 

Spagethinya-boleh tahan....
 
 

Ini bukan burger byte, burger kat gerai biasa je, tapi sedap!
 


Ini pun burger gerai ... sedap juga. Bagi je apa burger kat saya, semua sy belasah hahah! Lagi sedap kalau lebih mayonis ;-))


Lagi satu, saya suka burger oblong, oblong kambing! (Betul ke ejaan oblong tu? ;-)) Biasanya saya suka beli kat gerai Taman Dato Senu, Sentul, sedap, gerainya pun bersih!

Tapi ada satu burger yang dah hampir tiga tahun kami tak jamah, bukan saja burger, tp tak masuk pun! Mc Donald! Nafsu dah tertutup utk mc Donald! #jangan kecam saya tak makan mcd tau! Tak tau la, kalau ada orang belanja, makan juga kan! Tapi Alhamdulillah setakat ni tak de orang belanja lagi #jangankecamsaya  #pendapatmasingmasing  ^__^

Teringin nak try Fatburger kat ioi Mall, Putrajaya, belum kesampaian lagi...;-))
 

Tuesday, February 2, 2016

Mari Bersenam! ;-))

Dah makan macam-macam, kita bersenam la pulok, hahha, bajet rajin la ni.
 
Hari ni hari Selasa, warga KL dah mula kerja, tak de maknanya kakak nak bersenam ya! Okey, kita tunggu hari Sabtu/hari cuti ni!
 
Yang rajin boleh buat malam ni, sambil-sambil tengok tv, hhiih. Eh, eh sebenarnya ai pun malas ni ha! ;-))

Tak pe, kita parking je dulu kat blog ni, insya-Allah kita buat ya! ^___^
 

Cantikkan punggung! ^__^
 

 
Pilih je nak mana satu, nak cantikkan punggung atau kempiskan perut, atau kedua-duanya! ;-))
 



 

Friday, January 22, 2016

Teh Tarik Place, Wangsa Walk

Eh entri makan lagi, kata nak jimat cermat! Haahha, sebenarnya, ini entri tertangguh, banyak gambar terkumpul dalam galeri hp. Jadi, marilah kita hadap gambar2 lama dlm hp tu! Kat draft ni pun, berderet entri lama tunggu nak dipublish. Kalau makanan tu real, dah lama basi! ;-))
 
Dari sehari ke sehari, minggu ke minggu, bulan ke bulan dan akhirnya tahun ke tahun, baru dapat merasa Teh Tarik Place ni, ^__^

Alhamdulillah dikurniakan-Nya kesihatan yang baik, diberi nikmat makan.







 


Teh Tarik, Teh Halia Tarik, 'Milo Tabur'


Lepas tengok wayang Star Wars hujung tahun lepas,  (Star Wars di TGV Wangsa Walk) nampak tanda Teh Tarik Place baru buka kat situ. Marilah kita cuba, dengarnya mi goreng mamak situ sedap, cer try sepinggan!


 
Mi Goreng Mamak. Okey-okey saja. ^__^


 
Nasi Goreng apa entah? Ermm, boleh lah.... ;-))
 
 
Satu lagi kami order bihun goreng Singapore, malas nak snap - biasa-biasa aje!



Ilustrasi yang ada di tepi dinding meja kami duduk. Ralit anak-anak saya tengok ilustrasi ni, macam main-main cari benda tersembunyi pula. Mama dan papa nya pun terjebak!  Seronok! ;-))Sebenarnya gambar ni besar, ini saya snap sikit aje.
 
 
Keseluruhannya: Boleh la, dah kata teringin/nak cuba kan!
 
Minggu selepas tu, suami ajak makan mi goreng mamak, kedai mamak biasa, lagi sedap, dan murah ;-)) Standard la, dah namanya restoran, 'Teh Tarik Place', harga mesti lah 'up' sikit daripada kedai mamak biasa kan! Mencuba, tak salah! ^__^
 
Bolehlah kalau nak cuba, lain orang, lain citarasa. Restorannya aras G rasanya ;-))
 

Pirate Coffee Wangsa Maju

Akhirnya dapat juga merasa Pirate Coffee yang diviralkan itu! ;-))
 
Dah banyak cawangannya sekarang ni. Kebetulan Wangsa Maju area feveret kami jalan-jalan, so, kat situ lah kami pergi.
 
Seksyen berapa entah, tapi gerai ni tepi jalan, berhadapan Sekolah Wangsa Jaya, depan tu sikit, Wangsa Walk.
 
Hazel Nut-RM 6
 

 
Hak ni hari lain, tak de pulak plastik gambar pirate, kehabisan plastik agaknya! ;-))
Mocha-RM 5


Order, dapat no giliran, tunggu. Masa pergi tu, orang tak ramai sangat, tunggu tk lama.

 

Pisang goreng cheese ni kat gerai tak jauh dari situ-RM 5
 
Cubalah Pirate Coffee tu, rasanya, boleh tahan sedap!
 
Instagram: Piratecoffee_wangsamaju



Thursday, January 21, 2016

Sembang Berdua Sampai Lebam & Churros, Sogo ^_^

Dah settle hantar anak-anak sekolah-kami berdua suami isteri, apa lagi-dating! Hihiih, jarang-jarang dapat berdua-duaan macam ni. Alang-alang cuti hantar anak sekolah (hari pertama), jom lah kita pusing-pusing KL, minum-minum. Aci deh! "Iman, Wafiy, Cik Kembar jangan risau, mama dengan papa pergi makan nasik lemak je, mama tak makan KFC pun! (kfc-feveret cik kembar, mana boleh makan makanan feveret anak-anak tanpa mereka di sisi, nanti rasa bersalah! Betul tak? Mak-mak mesti emosional macam ni kan! ;-))
 
Suami ajak makan roti sardin kat Taman Melati, sedap katanya. Tup tup sampai, dah tk jual, katanya tak de orang nak menebar. Makan je lah nasi lemak. Tak kisah lah, janji boleh dating, ahaha kemaruk dating ... setelah beberapa tahun tak berdua mcm ni!
 
Minum, makan, sambil bincang2 masa depan keluarga, cerita anak-anak, bersembang sampai lenguh mulut, macam lama tak sembang, hahhaha! Peluang berdua macam ni lah, boleh sembang sampai senak perut laki bini! Feeling pakwe mak we, padahal anak empat berderet! ;-))
 

RM 8

Yang best, bila suami sgt sporting satu hari ni, dah minum pagi, masuk Sogo pula. Tapi tk lama, sbb pukul 1 jemput Iman n Wafiy dr sekolah. Tk de shoping pun, beli putting botol Avent cik kembar, terus ke Aras LG, cari makan yang ringan-ringan. terus nmpk churros yang dah lama teringin! Boleh tahan sedapnya, rangup di luar, lembut di dalam (Cakoi moden ;-)) Tapi sos coklat nya agak pahit!
 

Petang, lepas hantar anak-anak sekolah agama, sambung dating lagi! ^__^

Kali ni pusing2 area Wangsa Maju. Misi nk cari Pirate Coffee yang diviralkan. Tapi frust, gerai tk buka! Rupa-rupanya bila check IG, Isnin mmng gerai tutup. Ades, kita p minum teh aje lah kt mana2. Lalu Danau Kota, singgah minum tea o ais, mkn goreng pisang, tk kisah lagi! Janji boleh sembang berdua dgn aman damai! Sembang sampai kering air liur, adoi, lawak rasanya kami laki bini satu hari tu! 


Salad kat Sogo (Aras LG), boleh pilih, campur-campur, lepas tu timbang!


Ok bai, itu je nk cerita kami kemaruk dating sampai lebam! Kenangan 'comel' dan 'manis' untuk kami ingati bila 'bergaduh'! ;-))
 

Wednesday, January 20, 2016

Anak-anak Kembali ke Sekolah!

Alhamdulillah, dah tiga minggu anak-anak kita dah bersekolah kan.  Baru nak update kisah anak-anak kembali ke sekolah. Alhamdulillah, Iman darjah empat, Wafiy pula darjah dua. Cik kembar 4 tahun (belum masuk sekolah, hihi)! Semoga anak-anak kita sentiasa dilindungi, dirahmati-Nya, moga mereka berjaya di dunia dan akhirat.
 

Gigih mama dan papa hantar anak-anak ke sekolah hari pertama. Tak de apa pun, diaorang pun dah besar, cuma nak gembirakan anak-anak, hari pertama, mesti hantar ank-anak ke sekolah-mama wajib cuti! Harap dapat kekalkan amalan ni sampai bila-bila. ;-)) Tahun-tahun yang lepas, saya seorang saja yang cuti hari pertama, tapi tahun 2016, suami pun masih bercuti (cuti sakit), bolehlah ambil peluang hantar anak-anak sama-sama. Balik sekolah pun kami jemput.

Hari kedua, rutin seperti biasa-pergi dan balik sekolah naik van. Sekolah agama (petang) suami akan hantar dan jemput mereka. (Hari kedua persekolahan, suami kembali bertugas/mengajar seperti biasa setelah bercuti beberapa bulan-cuti sakit+cuti sekolah)

Dari segi perbelanjaan, ingatan untuk diri sendiri, agar lebih berhemah. jimat cermat-tk perlu mengada-ngada yang bukan-bukan. Reda dgn kenaikan yuran transport diaorang, reda je lah, nak kata apa kan, kehidupan sekarang semua naik, apa yang boleh kita buat, jimat cermat apa2 yang patut. Semoga Allah sentiasa permudahkan semuanya.
 
Mama pun mahu lebih rajin, bawak bekal ke pejabat katanya. Ewah gitu. simple2 aje, goreng telur, makan kicap, sesekali buat tumis ayam/ikan, hak senang-senang/sempat aje. Kat cafĂ© ofis, paling tidak saya akan ambik lauk macam tu juga, ayam tumis seketul, nasi, RM 4! Okey, fine, sempat2 kan diri goreng ayam/ikan/telur/masak nasi pepagi ;-)) Kalau tak sempat, nak buat macam mana kan, hadap je lah!
 
Anak-anak wajib bersarapan di rumah, kadang2 diorang mintak bawak bekal, kadang tak mahu. Okey, okey, bagi kebebasan, ikut mood diaorang. Tapi kalau bawak bekal lagi bagus kan!
 
Anak-anak pun dah ada target sendiri, kalau dulu, diaorang habiskan duit belanja, Alhamdulillah, tahun ni, nmpk lebih berhemah-simpan tabung. Semoga terus konsisten!;-))
 
Alhamdulillah juga, perancangan untuk anak-anak agar mereka lebih berdisiplin, Insya-Allah....
 
Setiap malam, cuba juga untuk luang masa mengajar anak-anak mengaji. Part belajar/ulangkaji/kerja sekolah anak-anak, itu tugas suami sejak dari dulu, saya tak campur. Banyak kerja-kerja rumah nak dibuat, dengan urusan cik kembar, hahha, okey. Alasan klise! ^__^
 
Part mengaji ni kiranya azam untuk tahun ini, agar lebih konsisten, sambil anak-anak mengaji, kita pun boleh mengaji sama kan! Tak banyak, separuh halaman saje. Tak dapat setiap malam, hari cuti-Sabtu Ahad-wajib, mesti baca! Alhamdulillah, anak-anak pun boleh terima 'peraturan' ni. Bila cakap kat diaorang, Iman dan Wafiy dah sunat, dah 'besar', solat tak boleh tinggal dah! Modal mama, 'dah sunat', memang boleh pakai, hihihi! Semoga ia konsisten sampai bila-bila. Amin!

Balik sekolah Agama (petang), Iman n Wafiy memang akan singgah mengaji dgn ustazah sekolahnya. So, rasa lega yang amat, kat sekolah mengaji, kat rumah pun mengaji juga.
Jom kita sama-sama membaiki diri agar menjadi lebih baik dari semalam, yang penting, istiqamah.
 
Nota Dieyana:  Insya-Allah ... semoga dipermudahkan-Nya.
 

 
Anak-anak Permata Hati!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...