Wednesday, July 20, 2016

Aidilfitri 2016

Salam 15 Syawal.
 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!
 
Layan gambar sederhana kami di hari raya.

#balikkampung

#teamrayapasirmas
 

Keluarga saya - tak cukup ahli, adik jatey kami - raya ke empat baru balik, kerja di hari raya katanya, sob sob! Alamak songkok! ^__^
 
 

Cucu-cucu lelaki Ba dan Ma



Cik Sue (adik perempuan bongsu saya) dan anak-anak saudaranya, hiihi. Suka gambar ni- tengok gelagat kembar! ^__^

 
 
Tahun pertama beraya tanpa Ma (Mertua). Al-Fatihah untuk arwah mak mentua dan ayah mentua. Semoga hubungan kami adik-beradik ipar-duai terus erat selama-lamanya!  :-((
 
#teamrayakeluargasuami
 
 
 
Saya, keluarga suami (ipar-duai)
 
 
 
#Familipotret
 
 
 
Apasal pejam mata tuuu..;-))
 
 
 
Ma, saya dan kakak sulung!
 
 
 
Ma, adik perempuan dan Ba
 
 
Minggu lepas tak de jemputan open house, tunggu2 juga, kot2 ada yang menjemput kan, tapi tak do, nak masak2 malas deh! Hahahah! Ditambah lagi, sinki tersumbat, uhuhuhu. Masalah besar, bila dah gitu, mood nak masak memang ke laut la.  Nak basuh pinggan pun, coiii! Yang pernah alami masalah mcm ni, tau la kan! Eiii tak kuasa duk dapur!
 
Walau apa pun, now, sinki dah beres, dengan bantuan soda! Nanti kita cerita lain entri ya!
 
Sabtu Ahad ni bnyk jemputan open house ... best best! Tapi rasa tak terkejar pulok. Nampaknya kena buat 'tapisan', bukan tak sudi, tapi mengenangkan jem, masa, ermmm tau2 lah kan.
 

Thursday, June 30, 2016

Kembalikan Semangat II : Menu Berbuka Puasa ;-))

Mood ke laut!
 
Apa tidaknya, elok2 buat entri, save draft, lepas tu semalam, nak edit, tetiba hilang yang ditaip sebelum ini. Waaaaa ... nangis mak, nak kembalikan semula ayat2 yang ditulis tu, tak sama dah. Rasanya ada tertekan sesuatu kat keyboard, tak perasan. Nak tak nak, kenalah reda. Nak tulis balik entri yang tu, lambat lagi la gamaknya. :-((
 
Untuk kembalikan semangat itu, nak tepek gambar ... pilihan menu berbuka puasa - tak de kena mengena kan, ini pun entri jugak. Hahahha ... layankan aje. Hujung2 Ramadan ni, dah tak tau nk masak apa / malas. Kahkahkah. Sebenarnya minggu akhir sebelum balik kampung ni, mood memasak dah tak de dalam diri ni, ha. Masak nasi, goreng telur/ikan sikit, cukuplah. Dah dua kali suami  g beli lauk kat  Restoran Anis, Pantai Dalam. Kat situ banyak lauk-pauk Kelantan/Pantai Timur/tempat makan tengah hari favorite.  ;-))



Berbuka puasa di rumah kakak -dia masak, saya beli Ayam Golek Nara Pantai Dalam. Mak oii, bertahun dah tak beli, harga dah naik RM 24 seekor!



Ini  menu moreh kami ketika berbuka di rumah kakak. Saya buat 'colek perut' ... jenuh basuh perut (lembu)kat rumah. Hahhah, dah nk makan sangat kan....



'Colek perut' -menu selepas terawikh orang Kelantan ;-))
 


Simple-Mi goreng sendiri, yang lain-lain beli. Sup kambing, popia basah, kuih muih jiran bagi, Alhamdulillah, murah rezeki.



Simple - itulah pilihan kami anak beranak, mujurlah anak-anak tak cerewet, mama kurang rajin nak masak banyak2, hahha! ;-))



First time try masak - simple - Nasi 'Pakapau' (Pakapau Ayam). Kalau makan kedai Siam, menu ni lah menjadi pilihan.
 
 
Selamat Berbuka!

Friday, June 10, 2016

Salam 5 Ramadan 1437H

Assalamualaikum, selamat pagi semua.

Salam 5 Ramadan.

Wah, berbulan2 tak update blog ... rasa nak nangis kenangkan blog sendiri. Hahha.... (gelak dalam tangis ;-))

Selamat berpuasa semua....
 
Eh itu aje nak update?

Okey, untuk tidak hampakan diri sendiri, meh nak kongsi juadah berbuka kami sebelum ni (mana yang sempat disnap) ... simple, tapi puas hati, anak-anak suka. Gagahkan diri masak satu / dua jenis lauk.




Sotong Pulut - air tangan suami, dengan bantuan Mr Google ;-)) Thanks awak!
 


Asam pedas ayam- request drpd anak-anak bujang
 


Telur dadar, perut lembu cicah air asam
 


Tom yam campur - versi Kelantan - resepi ma saya  (bertahun tak masak tomyam ;-))
 

 
Ada catatan masak minggu pertama Ramadan, lebih bersemangat la sikit. Eksyen sangat kan, hahha. Tapi semalam, tak ikut catatan, sebab anak-anak minta asam pedas.
 
 
Cukup lah, satu hari, satu lauk utama, sampingan, boleh goreng ayam/ikan. Makan sepinggan, dah menyandar kenyang ;-))
 
 
**Ada yang tak snap
 

Thursday, April 14, 2016

Kembalikan Semangat Itu! ;-))

Hai....
 
Blogwalking je mak mampu ... itu pun ada yang saya komen, baca saja (tak komen), aduhai ... ntah lah, macam ada rasukan halus, jangan update blog hahhah!
 
Ini pun, kumpul kekuatan untuk tulis-tulis sekejap di sini, nak cerita apa pun tak tahu.
 
Macam-macam yang berlaku sejak dua menjak ni, sangat membantut untuk update blog, hahhaha, alasan tak kukuh kan? Tak pe lah, kukuh atau tidak hanya Allah yang mengetahui, ha nampak serius tak?
 
Apa pun, semoga semangat hutan kembali datang dalam diri ini ... untuk terus rajin update blog dari semasa ke semasa....
 
Okey lah, bai, jaga diri hiasi peribadi tau! Senyum sikit, ceria-ceria, semangat-semangat! Hahaha ntah apa2 daaa ... pujuk hati sendiri ni ;-)).
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



 
Chakk!! Selfi sikit-sikit ya. Tangan gegar pun ada hati nak berselfi kan? Kahkahkah!
 

Monday, March 14, 2016

Taska Cik Kembar Terbakar!!

Malang tidak berbau ... kejadian cemas 29/2/2016

Lunch hour, tengah beli pampers, dapat panggilan drpd suami, "awak, saya odway nak balik nih, taska adik (cik kembar) terbakar!"
 
!!! Allahuakbar, menggigil lutut, berdesup ke parking, terus ke taska. Tengah drive, tak putus2 berselawat, baca ayat apa2 yang ingat, doa tak putus2, selamatkanlah anak-anakku, anak-anak taska dan semua yang ada dlm taska tu ... menggigil badan mak tau! Macam2 bayangan buruk bermain-main dlm kepala masa tu. Cepat2 tepis bayangan buruk, doa diselamatkan semuanya.

Selamatkanlah mereka, Ya Allah.... Suami call lagi, "saya dah bawak balik kembar ni, dah ada kat rumah ni!" Allahuakbar ... rasa nak nangis ... mereka selamat. Kata suami, Alhamdulillah semua selamat. Allahuakbar, Allah lindungi anak-anak syurga! Allah lindungi semua yang ada dalam taska tu.  Saya dan suami tak lupa bersujud syukur. Syukur Ya Allah.
 
Cik kembar dah selamat kat rumah dgn papa nya, so saya singgah sekejap jenguk cikgu-cikgu n anak2 taska yang lain. Bomba masih ada di tempat kejadian. Dada masih belum hilang debar, cikgu2 pula sambil bercerita, sambil menangis. Allahu, saya pun ikut bergenang air mata. Masih ada anak2 kecik  menunggu mak2 dtg ambik. "Tecer, tecer, mana mama kiter!" Mereka menumpang duduk rumah jiran.
 
Menurut cikgu taska, kejadian berlaku sejurus 5 minit anak-anak yang kecil tidur. Tingkat bawah pula ada anak-anak yang sedang belajar dengan cikgu. Ia berpunca daripada litar pintas dari arah stor belakang (tingkat bawah)
 
Menurut salah seorang penyelamat (bukan bomba), tujuh orang ada kat tingkat tiga (taska 3 tingkat), Tak boleh nak keluar ikut tangga sebab asap dah berkumpul di situ. Allahu, lagi sekali dada saya berdebar. Siapa la kat atas tu. Cik kembar kah? Setahu saya, sebelum ni, budak2 kecik kebanyakannya cikgu akan bawa naik  tidur kat atas, termasuk cik kembar.

Cikgu dan anak-anak taska yang berada di tingkat tiga turun melalui tingkap yang dipecahkan oleh penyelamat (mereka yang lalu di depan taska ketika kejadian), dan turun menggunakan tangga kayu. Betapa gigilnya dan tak tau nak gambarkan perasaan saya apabila membayangkan situasi cemas itu! Allahuakbar! Macam-macam perkara saya bayangkan, macam mana kalau tk dpt pecahkan tingkap tu? Macam mana kalau lambat selamatkan budak2 yang kat atas tu, macam mana kalau tak de tangga kayu tu. Allahu ... syukur Allah lindungi mereka! 



Gambar yang dikongsikan oleh seorang rakan di status FB saya. Bila tengok gambar ni..Saat - saat mencemaskan, menggigil badan, bayangkan anak anak keluar ikut tingkap ... Allahuakbar nk nangis!
 

Dah sampai rumah, saya peluk cik kembar sekuat hati. Si abang-Ghazi, baju hitam (asap), kuat bau asapnya. Adik-Ghufran, bajunya ok. Berkemungkinan, Ghazi kat atas. Ghufran mengadu, "mama, Abang Aji (panggilan untuk ghazi) nangis. Ada api!"

Walau apa pun, Alhamdulillah, syukur sangat-sangat semuanya selamat.... Nak nangis, berdebar, gigil, semua bercampur baur!

Lindungi anak-anak kami Ya Allah...



'Menumpang kasih' sehari di pejabat mama. Lepas tu anak-anak taksa menumpang di taska lain (owner yang sama). Alhamdulillah, sekarang dh kembali ke taska mereka, walaupun masih belum dibaikpulih sepenuhnya.


Wednesday, February 24, 2016

Lemau Badan Tak Zumba! ;-))

Amboi, tajuk bukan main! Tak de lah, sebenarnya rindu kat kawan-kawan 'sezumba' ... Fitsisters Group
 
Gian nak melompat! Melompat sorang-sorang tak best, nak juga melompat ramai2! Tengok kawan sebelah melompat tinggi, tak nak kalah, nak tinggi juga, lepas tu terpeleot! ^___^ Moralnya, jadilah diri sendiri, buat ikut kemampuan masing-masing. Yang penting, hepi!
 
Serius, badan pun lemau semacam ni ... hampir dua minggu tak g kelas.
 
Balik kerja, lewat sampai rumah, penat, makan anak2 tk siap, rumah tunggang langgang, mana sanggup nak keluar zumba dgn keadaan macam tu kan!
 
Sekarang cik kembar pula tak sihat, pagi petang ulang alik ambik gas kat pusrawi (nebulizer)
 
Bila semua sihat, kita sambung zumba balik! Weihuuuuuuuuuu...
 
 
Dua Instruktor Zumba yang best - kecik comey, bila beraksi, mak oii, tak dan nafas akak tau! ^__^
 

Jom, nak sihat, gembira, kita zumba di sini:
 
Metabolixtreme Gym & Fitness
Sunway Batu Caves,
Batu Caves Selangor.
 
Perempuan Sahaja ... Studio Tertutup!
Waktu: 9.30-10.30 malam
 
Walk in: RM 10
Trial for 3 classes: RM 30
Member: RM 110
 
Isnin-Aerodance
Rabu -Zumba
Jumaat -Zumba

 
Inilah masa nak bersosial secara sihat kan. Kat rumah rutin kita sebagai isteri, lipat kain, basuh baju, layan anak-anak, suami etc...  Kena juga luangkan masa untuk kita orang perempuan nak bersosial, tapi secara sihat tau! Ingat laki, anak-anak kat rumah tu ... ingat, bila dah suami izinkan keluar, gunakan ruang ini sebaik mungkin, jaga maruah suami, eh membebel pulok! ^__^ #ingatandirisendiri
Jom Zumba ... nak gembira, hilangkan tension2,  katanya ... lalalalala! ;-))
 
 
 
Berlambak gambar kat galeri ni ha.. setelah ditapis2 cukup yang ini saja disiarkan ;-)) Apa tak berlambaknya, lepas kelas, bergambar, itu belum masuk yang berselfi bagai, uols memang best!
 
 
 
 
Kawan-kawan kepala pengat yang best ... we love Fitsisters!
 
 

Oh no no, tudung hijau tu nenek kebayan eh? Wakaka!
 


Smile!
 

Friday, February 19, 2016

Manhantan Fish Market, Sunway Putra Mall

 
Kejadian dah lama ni, baru nak post.
 
Manhantan Fish Market, Sunway Putra Mall.
 
 
 
Nampak je sikit, tapi kembang pipi juga lah mama nak habiskan sepinggan ;-))
 
 
 
Kid's Menu-tak habis pun, tapau!
 
 
Kami berdua je yang pergi, saya dan cik kembar (Umar Ghazi). Yang lain melopong depan tv, mood berjalan tak mari lah tu. Kembar yang sorang lagi tidur. Dan saya, rasa bosan yang amat, ha mula lah macam2, mintak izin, nak jalan 'pusing-pusing', hilangkan rasa bosan, sekejap pun okey, janji lepas perasaan tu. Ada yang perangai macam saya tak? ^__^
 
 
 
Kabur! ;-))
 
 
Tak tau nak ke mana, jom ke Sunway Putra Mall, paling dekat dengan rumah. Parking mudah, tempat makan pun banyak. Tapi kami tak lama, sebab jalan berdua saja, hati teringat2 yang berbaki 4 lagi kat rumah tu! ^__^



"Hey you!" ;-))
 
Balik rumah, dengan bangga cerita kat partnernya, "Adik (Ghufran), tadi Abang Aji (Ghazi) jalan-jalan dengan mama, best!!"
 
Hahaha, saja mengapi-apikan Ghufran, terkebil2 la Ghufran.
 


Umar Ghazi tanpa Umar Ghufran di sisi ^__^
 
Partner nya tak de, tak dapat lah nak bergandingan membuas. Sangat patuh dan baik-baik sahaja  ^__^
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...