Monday, November 24, 2014

Grand Ihtifal & Year End Concert Little Caliphs

Grand Ihtifal and Year End Concert, Little Caliphs Bandar Baru Sentul
 
di Kampung Pengantin, Setapak
 
14 November 2014, 8.00 malam
 
 
 
 

Sekitar Grand Ihtifal anak kedua saya, Adam Wafiy. Dua tahun setengah di Little Caliph Bandar Baru Sentul, akhirnya, terima sijil tamat belajar  ^__^ Macam terima ijazah giteww ;-))
 
 
 
Bersedia ... pelajar pertama naik pentas terima sijil ;-))
 
 
Bagi saya, kenangan belajar kat tadika lah yang paling best, kan! Anak-anak seronok, mama papa tumpang seronok 'bertadika' sama. Saya dulu, belajar kat tadika (kemas), berapa bulan je, lepas tu lari tak nak g sekolah. Tadika mama tak seronok kot? ^__^
 
 
 
Terima sijil daripada pengetua LC-Teacher Izza
 
 
Pelajar 6 tahun yang paling kecik ^__^
 
 
 
 
 
 
Wafiy dan kawan-kawan, Persembahan Choral Speaking.
 
 
 
 
 
Last majlis, kanak2 dan teachers nyanyi sama-lagu 'You're number one for me' dan 'Kenangan Terindah' (Kumpulan Samsons). Rasa sayu je dengar lagu kenangan terindah. Lepas ni tak jumpa dah teachers yang baik-baik tu, tak de lah anak2 yang bertadika. Tunggu cik kembar la pulok, insya-Allah moga diberi kesihatan dan umur yang panjang
 
 
 
 

 Cik kembar kejap meragam, kejap okey ... adoi pening mak, layankan aje deh! ;-))
 


 Masih bertenang ... tepi pentas
 


 
Dah mula dah ... tengah pentas dah. Adoii! ;-))
 



Ibu bapa ;-))


 
^__^





Muka sedih bila permintaan tak dipenuhi
 

 
Okey, sbb ini hari special Wafiy, mama bagi peluang kali ni aje ... pistol air yang tak berfaedah! Benda2 tak berfaedah mcm ni, ai memang berkira, satu rm 10, awak ada 3 lagi adik beradik, 40 hinggit untk benda tak faedah ni ... adeh!! "Okey, beli satu, kongsi dengan abang,  jangan tunjuk kat adik." 
"Okey mama, sekali ni je, lain kali Wafiy tak nak" hihihi, buat muka sedih macam tu, mama cair ;-))
 
 
 
**Sekolah dah cuti ... jeles ai tau... Iman (anak sulung saya) dan papa dia bersenang lenang kat rumah...syoknyee... Wafiy masih bersekolah, minggu ni last sekolah
 

Nasi Berlauk Kak Wok dan Pulut Pagi

'Nasi Berlauk Kak Wok' tersohor di Kelantan, katanya. Saya org Kelantan pun tk pernh mkn nasik k.wok ;-))

Sekarang ni dah buka cawangan di KL. Wah, glemer k.wok, mari kolupo! Bukan Kak Wok hok mari kolupo, nasik dio hk mari. Saya pun tk knl k.wok ^__^

Hari tu teringin nk rasa, suami tapau, paling teruja, 'pulut pagi' ... feveret saya tu....
 
 

Nasi Berlauk Kak Wok-ayam goreng


Bagi saya, rasanya, okey juga ... mungkin sbb pernh mkn nasi berlauk yg lg sedap dr ni, kan. Tapi okey lah, puas hati dapat try nasik berlauk k.wok. Sedap is subjektif, selera/lidah masing2 kan! ;-))
 
Pulut pagi sedap, pulutnya lembut.
 
 
Pulut pagi
 
 
Peminat nasi berlauk k.wok dan yang nk mencubanya bolehlah ke Nasi K.Wok di alamat:
 
56-0, Ground Floor
Blok H Platinum Walk,
No 2, Jalan Langkawi Danau Kota,
53300 Kuala Lumpur
 
Waktu operasi: Dari pukul 10 pagi hingga 3 petang.

Boleh follow fb: nasi kak wok setapak
 
 
**Teringin nak ulang makan pulut paginya. ;-))

Friday, November 21, 2014

Family Day: Gold Coast Morib Resort

 
Hari Keluarga Sekolah Kebangsaan Jalan Air Panas, Setapak, KL
 
Tarikh: 30 Oktober-1 November 2014
 
Tempat: Gold Coast Morib Resort
 

 

Acara untuk kanak-kanak. Acara berpasangan (suami isteri), ada jugak saya join satu game. Kata cikgu (kawan suami),  "Tak pe lah kak, p lah main, biar saya jaga cik kembar" ;-))
 


Anak2 puas hati dan seronok, "mama nanti kita datang lagi ya!"

 Insya-Allah....

 



 

Bapak saper la tu ya,  tengah meluncur tu, macam kanak-kanak ribena ^__^
 

Pakej famili day, sekolah beli banyak2, tentulah dpt murah sikit kan. Kami satu keluarga hanya membayar harga bilik 160++, termasuk 2 tiket  water park dewasa dan 2 sarapan pg. Hanya tambah tiket untuk 2 anak lagi, cik kembar (dua tahun) pula, free.
 


Utk mengetahui harga sebenar boleh la google, hihi, jgn marah ya! Tak silap saya harga bilik yang saya duduk ni, hampir 300. Harga water park juga lain kalau beli secara individu, tak silap saya dalam 30++ (dewasa)


Balkoni
 
 
 

Bilik ,yang kami tidur ni (2 katil single) luas juga, siap ada jakuzi gitew..hihihi....
 
 

**Ini aje ada gambar yang ada, yang lain dah terdelete :-((
 

Tuesday, November 18, 2014

Sesekali Berdua ;-))


Hhihih, janganlah segan-segan ya, boleh je tatap wajah ambe tu ... sesekali mau interprem, aci deh!? ;-))

Suatu hari di kampung, Cuti Depavali lepas.....

Nak keluar ke pekan katanya, itu kata orang kuala lumpur, orey kelatey kata, "nok tubik pasar!"

Kat kampung tak risau, anak-anak tinggal kat Ma barang sejam dua. Laki bini, boleh jalan2 berpegangan tangan, masuk pasar, beli keropok, ikan, sayur...hahahah. Tak de maknanya, pegang2 tangan sambil beli ikan, okey! ^__^
 
Tak de lah, beli sebikit bekalan untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur. Bila masuk pasar yang becak2 tu, anak2 Ma jaga sekejap. Cik su (adik bongsu saya), rajin melayan anak2 sedara....;-))
 
 


Ambil peluang bergambar berdua, laki fokus drive, bini ber-peace dlm kereta, sesekali, katanya ^__^





Singgah makan nasi daging/ayam bakar+ sup kaki dalam Pasar Pasir Mas ... sedap dan murah weih! ;-))



Cukup tak  dua keping gambar petang ni? ^__^
 
Motif entri ni? Entah! Tunggu entri yang lebih berfaedah! Ok bai! ^___^

Friday, November 14, 2014

Iman dan 'Basikal Tua'

Cuti depavali lepas,  suami cuti sekolah seminggu, so, ambil keputusan balik kampung. Cuti ai dh tinggal 3 hari. Harap2 tk de lah kecemasan hingga akhir tahun ni.
 

Macam biasa lah, balik kampung, balik rumh mentua dulu, dua hari dan selebihnya rumah saya, haruslah lebih, 3 hari. kalau balik 6 hari pun, rumah saya mesti lebih, hahha, aci? Walaupun jarak rumah kami dekat-dalam 20 minit je, bila 'ber-anak' ramai ni, tak kuasa nak ulang alik/gilir2 kan.  Bagi mengelakkan keletihan dan leceh, (lipat baju-masuk-keluar beg), baik aje kami buat mcm ni, habiskan hari dulu di rumah mentua, kemudian rumah saya...aci...;-)) Pandai2 la, kalu suami nk jumpa/lepak dgn kwn2 sekampung,  baliklah rumah dia, ai ok je, janji ai duk rumh ai ;-)) Ok fine!


Kali ni kisah Iman dan 'basikal tua'. Balik rumh mentua, basikal mak mentua jadi rebutan cucu2nya. Nasib kali ni menyebelahi Iman, sepupu2 yg lain tk de balik, apa lg, basikal nenek Iman yang punyaaa!
 
 

Orang kecik basikal besar. Ewah, Steady Iman! ^__^
Sebenarnya, tak de saper pun ajar dia naik basikal tinggi ni ... orang tua kata, "jenis baso budok kerah (keras)"

Keras tak pe, Man, jangan keras kepala sudah..;-))
 
 
 
 
Tak kira panas nk jugak 'gateh' basikal. Laman rumah mentua yang luas, itu yang best nak gateh basikal tu....
 
 
 
Bila time  nk brek tu yg risau, brek pakai kaki, silap corner, tergolek dok ;-))
 
"Orang biasa, basikal tua..." ;-))
 
 

Thursday, November 13, 2014

Makan Burger Byte

Layan budak demam-nak makan burger byte (Sentul). Burger Byte ni dekat je dengan rumah-dalam 5 minit je dr rumah, nak jalan kaki pun boleh, eh tk kuasa eh mak nak jalan kaki ;-))

 
 
 
Ini kali ketiga makan burger byte, tiga kali makan, tiga kali rasa lain2 (menu sama). Conpius mak tau! Pertama kali mkn-sedap, so mau ulang lagi. Kali kedua, dah lain macam, tapi kira okey lagi lah, kali ketiga makan, macam kureng pulok ... conpius okey! Tapi tak pe lah, demi anak demam, layan je lah.
 

Wafiy dan sirap berpisah tiada ;-))
 
 Dalam pada kureng tu, habis juga sepinggan sorang, tak baik membazir ^__^ Bahagian ank2 yang tk habis pun, ai yang 'tukang sapu', lebih kurang macam tong sampah la mak ni, ya! Itu sebab kalau pergi mkn luar, saya dah bajet, tk order sepinggan sorang, kita makan kongsi2 ya nak, ha mcm gitu tau! Insya-Allah tak akan berlaku pembaziran... Ini kira tips yang mungkin uols selalu buat kan, terutama yang anak ramai mcm ai ni, betul kan, kan, kan? Sebab saya dah tau, anak-anak saya memang takkan habis kalau order satu sorang.


Dagingnya hangit. Walaupun hangit habis sepinggan, okey! ^__^


Tolak kayu dengan batu je, semua saya telan ;-)) (tapi masih tak gemuk-gemuk...ini namanya metabolisme tinggi ;-))
Yang ni, okey, kami suka! Dagingnya lembut dan tebal!
 

Semalam, Wafiy, request lagi, nak makan Burger Byte, hahah ai buat tak tau je. Pagi2 buta bangun je dari tidur, dah mintak, "mama petang ni kita g makan Burger Byte lagi ya!" Petang balik sekolah tu, diam je, tk minta pun,  mungkin perut kenyang, memang tak ingat dah ;-))

 
**Ini gambar2 yang makan kali pertama/dua, yang terbaru, entah terdelete. Mana2 yang ada je lah :-((

Friday, November 7, 2014

Maggie Kari Ketam Nipah

Hasil masterchef Hanapi ;-))
 
Ketam inikah yang telah 'menggatalkan' Adam Wafiy? Tapi tak de lah makan banyak sangat, mungkin air ketam tu pun boleh 'menggatalkannya',  ermmmm....
 


Sekali setahun je mama makan ketam, nak, yang nipah ini pun kali kedua seumur hidup mama. Kalau  makan lebih dua kali setahun, maknanya, ada orang belanja lah tu. Kihkihkih. Biasa makan ketam yang biasa-biasa tu je (tak tau nama ketam).
 
Panduan untuk masak ketam nipah ni, yang mungkin uols dah tau: Sebelum masak tu, ketuk2 dulu ketam (kat tempat keras tu), supaya senang nanti nak makan, tk perlu la guna tukul, spanar dsbnya ;-)) Baru dua kali makan ketam nipah, dah memandai bg panduan masak ketam nipah, ya! ^__^


**Sesekali, teringin sangat nk makan maggi kan? Boleh ikut panduan sihat memasak maggi: Rebus air sehingga menggelegak, nak cepat, ambik je air panas. Bila air menggelegak/masak, masukkan maggi, kacau-kacau maggi tersebut, jangan terlalu lama, nanti kembang sangat. Kemudian, tutup api, buang/tapis air tersebut. Sediakan air lain/yang telah siap dimasak, apabila menggelegak, masukkan bahan2 yang ingin masukkan, telur, sayur dan perencah (jika mahu). Akhirnya, masukkan maggi tadi. Tutup api. Cuba lihat rebusan air magi pertama yang anda buang tadi, sangat keruhkan? Bila masak maggi kali kedua, air rebusannya nampak lebih jernihkan? Sharing is caring TQ ;-))
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...