Wednesday, June 20, 2018

6 Syawal ... Dah Kerja Ke? ;-))

Salam 6 Syawal!
 
Masih beraya ke tuuu ... kite dah kerja pun! ;-)) Tapi rasa macam tak kerja, sebab masih ramai yang belum naik kerja, sunyi je, parking pun banyak, jalan raya pun lengang.
 
Pagi dingin, rasa nak tarik selimut sambung tidur. Hahahah. Sempat la menggoreng nasi untuk suami dan anak-anak yang masih cuti sekolah. Kite pun bawa bekal nasi goreng, sebab dah tau, cafe ofis belum buka. Selera pun kureng lepas raya ni. Dengan selera yang tak berapa ada ni, lebih baik puasa kan, insya-Allah diizinkan-Nya :-))
 
Hari ni nak 'jalan-jalan raya kat rumah uols' ... dah update gambar raya eh.... ;-))
 
Selamat hari raya semua, maaf zahir batin!
 
 

Tuesday, May 22, 2018

Kerabu Mangga dan Kerabu Telur Masin

5 Ramadan
Bulan Ramadan sinonim dengan pelbagai jenis kerabu. Terutama orang pantai timur, suka sangat dengan kerabu2 ni. Semalam buat kerabu mangga, kebetulan suami teringin kerabu telur masin, maka bergabung lah kami, mangga mama punya, telur masin papa punya, tapi bila makan, sama2 ;-)) Macam biasa la, google je resepi. Guna je mana2 je bahan yang ada. Buat sikit2 je, tak mahu membazir, yang makannya saya dan suami je.
 

Kerabu Mangga (Parutan mangga tak cantik!;-))
 


Kerabu Telur Masin (Cenonet je untuk dua orang makan, hahaha)
 
 
Kerabu Mangga
 
Bahan:

Mangga Muda (tapi mangga kami, dah hampir masak-belasah je lah ;-))
Ikan Bilis (Goreng)
Daun kantan (hiris halus)
Buah Tomato (potong dadu/sesuka hati uols ;-))
bawang merah (hiris halus)
Cili (ikut kepedasan yang mahu) potong
Limau Kesturi/Limau nipis
Sedikit sos ikan (1-2 sudu kecil)

 
Cara-cara
 
-Mangga diparut
-Daun kantan, buah tomato, bawang besar, cili dicampur, perah sedikit limau kesturi (saya agak2 je, ikut banyak/sedikit mangga). Masukkan sos ikan. Perasakan dengan sedikit gula, garam. Masukkan mangga yang telah diparut, ikan bilis goreng. Gaul rata. Siap!

-Kerabu telur masin pun guna bahan dan kaedah yang sama dengan kerabu mangga. Cuma tambah hirisan (halus) halia, bawang putih. Telur Masin (direbus terlebih dahulu). Nak letak kacang panjang (hiris) pun boleh. Ada resepi letak cuka, perut saya tak tahan dengan cuka.
 
-Ada resepi kerabu letak udang kering (halus), tapi saya tak letak, sebab tak de. ;-))

Kerabu-kerabu ni dipadankan dengan menu utama kami semalam, sup tulang dan keli goreng. ;-))



**Nota Dieyana: Petang ni belum ada idea nak masak apa. ^__^
 

Friday, May 18, 2018

Kentang+Ikan Bilis Goreng Bercili ;-))

Salam Jumaat yang mulia.
 
Rehat yang panjang, tak tau nak ke mana (tengah-tengah bulan ni oiii). Apa lagi, balik rumah le!
 
Sempat-sempat kupas bawang, kentang (goreng), ikan bilis (goreng), cili bo/cili merah dimasak+blend, cili 5 biji je, nah! Pedas-pedas manja gitewww! Agaknya la....^__^
 
 
 
Tak tahu nama sebenar menu ni, kita belasah je letak tajuk entri macam tu. ;-))
 
 
Feveret saya. Anak-anak pun terikut, terutamanya yang abang-abang (Iman dan Wafiy)
 
Petang nanti masak/kukus nasi, gulai lemak kuning - udang, goreng ikan.
 
Uols masak apa hari ni?
 
 
**Nota Dieyana: Tetiba bulan posa memunculkan diri, dan rajin pula 'mengupdate'  ^__^
 

Thursday, May 17, 2018

Salam 1 Ramadan

Assalamualaikum, selamat pagi, salam 1 Ramadan!
 
Alhamdulillah, diberi peluang oleh-Nya untuk bertemu lagi pada Ramadan yang mulia ni. Semangat 1 Ramadan, dengan cuaca pagi tadi yang dingin.
 
Semoga kita semua baik-baik dan seperti biasa, azam Ramadan kali ni mahu yang lebih baik dari tahun2 sebelum ni (ewah, rasa macam tahun baharu pula ;-))
 
Alhamdulillah juga semalam 6 beranak dapat sama2 bertarawih di surau berdekatan. Cik kembar aktif lain macam sikit, itu yang tak berani dan belum bersedia untuk bawa dia solat di surau/masjid. Sebab itulah, sebelum2 ni, papanya latih bawa cik kembar ke surau solat isyak berjemaah. Ramadan kali ni nekad, nak cuba2 bawa diaorang tarawih di surau. Alhamdulillah, kata abang-abangnya, "adik okey mama, solat 8 rakaat, witir je tak solat" Hihihi, first time bawa cik kembar tarawih di surau, bagus sangat dah tu, asalkan ko tak bising nak, kalau penat, ko tidur la tepi dinding. Harap2 kekal la keadaan 'bertenang' mereka untuk malam2 seterusnya. ^__^
 
Bukan apa kan, risau mengganggu jemaah2 yang lain. Kata cik kembar, "mama, teacher cakap, Rumah Allah, kita tak boleh bising" Hiihihih. Dah namanya budak, mana la boleh bertahan diamnya itu. ;-))
 
**Nota Dieyana: Menu simple lagi mengenyangkan. Sahur 1 Ramadan: Ayam masak merah, ikan pekasam. ^__^ Rancangan menu berbuka petang ni: Tomyam udang, ayam goreng, telur dadar dan macam biasa, tea o panas ;-))

Wednesday, May 16, 2018

Handphone Masuk Air!

Handphone rosak, termasuk hari ni, 12 hari dah! Boleh je hidup tanpa telefon, (eksen ko, haha) tiada wasup, tiada instagram, tiada contact no, tapi facebook ada. ^__^
 
Okey juga tak de wasup, tak de la ko membuang masa membawang sana sini ^__^ Facebook ada je, log in fb dari hp suami. Pinjam sekejap ... boleh la mesej2 yang penting2 kat inbox fb.
 
Tak de hp ni, ada pro n kontra nya ... yang bagusnya, tk de nk membawang sana sini, kt group terutamanya kan. Tapi yang tak bagus, bila arahan official dari wasup, ko apa pun tak tau. Nasib la bos, hp ambo rosak, bg arahan melalui wasup, dan bg arahan dlm cuti ... mana ada org bekerja dlm cuti, bos. Jangan marah bos.... ^__^ Kadang2 urusan official dgn pelanggan (penulis/pembangun) pun dlm hp ... inilah yang susah bila tak de hp.
 
Bila nak beli hp tuuuu? Rasa-rasanya, tunggu la cukup 20 hari, boleh la g beli kihkihkhihk... (mood rileks tanpa dunia wasup).
 
Punca rosak, bila cik kembar (Ghufran) bawa hp dlm toilet, dan hp tu terjatuh dlm baldi (ada air wei). Adess!! Kebetulan mama lalu depan toilet, dia tengah ambik hp dr baldi ... bayangkan keadaan mama ms tu ... ijauuuuuu mak ko. Terkebil2 Si Ghufran, bila mak ko ijau. "Ghufran bukan celup hp mama, tapi jatuh," dgn air muka yang sedih. Nasib baik mak ko ijau sekejap je tadi ;-)) Mama cuba letakkan diri mama dlm situasi ank kecil ...  dia memang tak sengaja kan! Mama off hp dan tanam hp dalam beras (tips hp basah) 2 hari, tak jalan juga. Skrin nampak/nyala, tapi tak boleh nak tekan ... maknanya belum meninggal, tapi koma, gitulah ibaratnya ;-)) Mungkin rosak skrin, nk repair, tak baloi, tunggu je lah hp baru...;-))


**NOTA DIEYANA: 16 MEI 2018-SELAMAT HARI GURU UNTUK SEMUA YANG BERGELAR GURU/CIKGU/PENDIDIK, SALAM 1 RAMADAN 1439H, SELAMAT BERPUASA SEMUA! LOL ;-)) DAN, SALAM PEMBEBASAN DSAI, ALLAHUAKBAR!
 
 

Friday, February 23, 2018

Hi Tea di Zende, Hotel Seri Pacific Kuala Lumpur

Alhamdulillah, meraikan AJK Fit Sisters Gombak Dance.

Hi Tea di Restoran Zende, Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur (berhadapan Sunway Putra Mall)


Semoga ikatan silaturrahim ini terjalin untuk selama-lamanya.
 

Tema-Putih/Biru. Tapi ada sorang yang ingkar! Hhahha, tak pe lah dik, ko ibarat macam solo dalam kumpulan nasyid kami. ^__^



Terima kasih semua! Love uols!
 
 

 
Makanan boleh tahan juga, sedap-sedap! Tapi sayang, tak de gambar makanan. Makan tak pandang keliling, sehingga lupa nak snap food! ;-))
 

 
The real capture of you? ^__^
 
 
#salsationfamily #welovedance #dancefitness
 
 

Tuesday, February 13, 2018

Street Churros di Sogo!

Sogo ni boleh dikatakan tempat feveret ;-)). Bila ada je nak beli barang (seketul-dua je pun), lunch hour sejam, dari ofis berdesup ke Sogo, zap, zap, zap, ambik barang yang nak, sempat la sejam tu ;-))
 
Sogo sekarang macam-macam ada (tempat makan) best, tapi tau2 je lah lunch hour di Sogo, orang ramai, nak makan santai2 memang tak boleh! Tetiba ternampak, Churros Street! (dah lama teringin oii). Orang tak ramai pula. Apa lagi, kita try la order. Berdebar juga, maklum, kali pertama kan. Hahhaha, tapi ai buat biasa2 je ... "dik, yang mana best," soalan bodoh kat adik jual tu, tapi dia nampak releks je, mungkin dia pernah berperasaan macam saya kot, atau pun ramai customer yang spesies macam ni. Hhahahah!
 
"Chinamon ramai orang suka, kak!" Tanpa fikir2, okey lah ... wei, chinamon wei, bukan ko tak suka ke rasa chinamon tu?! Hahhaha, eksaited sangat, tak ingat yang ku tak suka rasa chinnamon! Tapi cepat2 ngap panas2, erkkk, manis sangat nyah! Tapi masih rasa sedap kelembutan di dalam, rangup di luar.... ^__^
 
 
Chinnamon
 
Lain kali kita try coklat pula, tk payah gatal2 mulut nak tanya adik penjual tu lagi, ya! ;-))
 
Kali kedua dh pandai, try yang stick pula, campur flavour, coklat and chinnamon.
 
 
 
 
Kali ketiga dating dgn cik abey, ambik flavour coklat, sedapppp! Air-kongsi, milk tea, salah order, tekak tak berapa nak terima ;-)) Lain kali try coconut pulok, sedap kot eh?
 
 
 
Coklat. Sedap!
 
 
Kali keempat nanti, insya-Allah nak bawa anak2 pula,  Bila, bila?! Dan bila kau hadir bagai satu misteri .... ;-))
 
 
 
 
 
 
 
Perasaan Dieyana: lunch hour je, rasa nk g Sogo, nak makan churros hari2, eiii over! Makan le sampai rasa bosan! ^__^


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...