Thursday, December 1, 2016

Nasi Berlauk Kak La Padang Balang

Pernah makan kat sini? Dah dua kali kami makan kat sini. Sedap! Menu orang Kelantan, nasi berlauk, ayam kampung gulai, itik/serati gulai, nasi dagang, gulai ikan tongkol, nasi kerabu... Huiii ... memang terasa la rempah gulainya (kari). Lauk-lauk diletakkan dalam periuk besar, menyelerakan!Nasi panas-panas, fuh, marvelos sangat!

 
Nasi Berlauk Ayam+Kaki dan Hati Ayam
 
Lokasinya, di Padang Balang, Sentul. Saya pun tak reti nak explain lokasi kedai. Boleh cuba waze, Padang Balang, Sentul. Tempatnya agak ke dalam, kawasan rumah-rumah kampung.
 
 
Nasi Berlauk Itik/Serati+Kaki Ayam

Hari Sabtu dan Ahad, memang ramai sangat, beratur panjang, kena datang awal, pukul 7 pagi, dah terpacak kat situ. Makan situ, beraturnya tak panjang, tapi kalau tapau, dari jalan raya que. Kalau makan, dan nak tapau juga, bagitau awal-awal, kalau habis makan, baru bagitau nk tapau, memang tak layan, pergilah beratur panjang nuuu.... ^__^ Kalau datang lewat sikit-pukul 9, orang tak ramai dah, tapi lauk dah berkurangan, kuih  banyak habis.
 
Hari kerja, orang tak ramai! Kuih muih pun macam-macam! Penggemar nasi berlauk, dan nasi2 menu Pantai Timur, harus cuba!  Harga pun okey!

KAK LA PADANG BALANG!
 

Tuesday, November 29, 2016

12 September - Birthday Adam Wafiy ;-))

Sekali lagi throw back, hahah, jgn marah ya, untuk kenang-kenangan, katanya ^__^ Al-maklum, lama sungguh tak aktif di sini, memang tengah rajin nih. Jangan disekat-sekat angin rajin nih, kan berangin, susah nanti! Ewah, rajin lah sangat, katakan ini semua dusta! Kahkahkah! Dah makin penghujung 2016, apa lagi, terlompat2, mu throw back Dieyana wei, dah rasa macam kartun pulok ni ha! ^__^
 
12 September, hari lahir anak kedua saya, Muhammad Adam Wafiy yang ke-8. Kebetulan, 12 hb, raya pertama aidiladha. Sehari sebelum tu, kami dah beli kek awal-awal (hari raya kedai tutup), tanda ingatan di hari lahirnya. Potong kek di rumah famili saya di kampung.
 
 
 

 
Alhamdulillah, dapat kek sebiji, sengih kemewet. ;-))
 
 

Yang perempuan tu, anak saudara saya, satu-satunya puteri dalam famili kami, anak bongsu kakak saya. Yang lain-lain tak mau bergambar. Jadi lah, yang penting, besday boy 'manyak' senyum!
 
 
 
Ada birthday, ada lah cik kembar, ada kek birthday, ada lah cik kembar, ada cik kembar, ada lah lagu birthday! Hahhaha! Tak kira birthday siapa, cik kembar akan mengaku itu kek birthday nya. Hahaha.. ini memang jarang-jarang berlaku kat anak-anak saya yang dua lagi tu (Iman dan Wafiy). Lain padang, lain belalang; lain anak, lain perangainya! ;-))
 

Birthday Kembar Umar yang Lalu ;-))

Throwback! ;-))
 
11 Oktober 2016
 
Sambutan hari lahir kecil-kecilan untuk cik kembar, sebagai kenangan mereka suatu hari nanti. Insya-Allah.
 

Si lesung pipit berbaju kuning, Umar Ghazi. Selalu mengalah berbaju biru, tentunya Umar Ghufran ;-))
 

Ada kek sebiji, nyanyi lagu 'happy birthday', 'selamat hari lahir', 'Allah selamatkan kembar', memadai untuk mereka berdua. Punyalah suka, tersengih-sengih. Anak-anak happy, mama pun happy! ;-))

 
Happy 4th Birthday sayang-sayang! Semoga Allah merahmati kamu, Umar Ghazi dan Umar Ghufran.



Eksaited! ;-))
 

 
Abang-abang pun, kena paksa sporting untuk cik kembar. Hihihi...



Contoh goodies untuk kawan-kawan di taska. Didi and Friends + Upin dan Ipin! ;-))
 
 **Tiada yang membahagiakan mama dan papa, selain kebahagiaan dan keseronokan anak-anak. Kan!
 

Friday, November 25, 2016

Alhamdulillah ... Anak-anak Kita

Okey, dah jumpa pun dashboard='reading list' rupanya ... hahha, tq .mamatisya ;-))
 
Lama tak coret-coret kat sini, lama yang amat. Tapi saya tak de la nak membebel apa kan, just nak update cerita anak2. Cuti sekolah berakhir minggu ni (hari ni). Sana-sini cerita majlis anugerah anak-anak cemerlang kan. Tahniah untuk anak-anak semua. Masih belum terlambat, tahniah untuk anak-anak UPSR, UPSRA dan lain-lain. Yang tak dapat banyak A atau tak de A, bukan bermakna tak cemerlang, anak-anak semua tentunya cemerlang di hati ibu dan ayah. UPSR bukan penentu kejayaan kamu di masa hadapan,  masih ada peluang, PMR, SPM ... tingkatkan usaha, insya-Allah ... moga anak-anak kita cemerlang bukan saja di dunia, malah di akhirat, ilmu  akhirat dilupa, jangan!
 
Alhamdulillah, Iman dan Wafiy, dapat anugerah murid harapan (sekolah kebangsaan). Result diaorang, agak menurun, tapi Alhamdulillah, dapat la juga, anugerah murid harapan, jangan harapan tinggal harapan pulok ya ... hiihihi..
 
 
Masing-masing dah kepenatan, kena paksa senyum ;-))
 
 

Adam Wafiy

Apa pun, mama dan papa bersyukur dengan keputusan exam kamu berdua. Tingkatkan usaha, insya-Allah.
 
 
Iman dan mama -nak juga menyelit mamanya ;-))
 
 
Iman dan  kawan-kawan-persembahan  koir


Sekali lagi Iman naik pentas, kali ni ada nombor-(2)-sekolah agama. Adiknya,   Wafiy, kurang bernasib baik ...  nombor ada, tapi tak cantik, kihkhihk. Apa2 pun,tahniah untuk kedua-duanya.
 
 
Tahniah!
 
 


Tahun depan Si kembar pulok  masuk sekolah, lima tahun. Cepatnya masa berlalu....
 
Moga anak-anak kita dilindungi ... di bawah rahmat Ilahi. Cemerlang dunia akhirat. Amin.


**Tengah survey kelas tuisyen untuk Iman,tahun depan darjah lima dah....



Wednesday, November 23, 2016

Tolong...! Dashboard Mana, Dashboard!?

Eh, BlogSpot berwajah baru ke?! Tolong! Kat mana dashboard? Aduhai ... macam mana ni? Macam mana kita nak blogwalking kawan-kawan ni. Hahhah..padan muka sendiri, lama tak update.
 
Dah tak tau/tak reti/malas nak update blog. Cerita macam-macam, nak mulakan, hai, susahnya.
 
Tetiba, 'dashboard' tak de, sembunyi kat mana, hahaa ... haisy, kalut ribut, mak ko! ;-))
 
Ok, bai!

Monday, September 19, 2016

Boat Noodle, Sunway Putra Mall

Throwback sikit, cerita sebelum raya puasa, bukan aidiladha, tapi aidil fitri, melampau sgt kan! ;-))
 
Jalan-jalan n makan-makan di Boat Noddle, Sunway Putra Mall.
 
 
 
 
 
Nak order roti ni, tapi kat Sunway Putra tak de. Sekarang ni dah ada ke?
 
Sebelum ni saya pernah makan kat Cyberjaya (ke putrajaya, lupa nama mall tu), member yang bawak makan sini, kebetulan ada kerja luar, singgah makan. Hui, sedap roti ni, lembut, 'kaya' dia pun sedap sangat. Makan kongsi dua orang, rasa tak cukup ;-))
 
 
 
Kembung pipi nak habiskan sepinggan nasi. Hahaha! Nasi Phad Ka Phow (Pakapau)
Mama makan, anak-anak layan game ... aduhai anak2 sekarang kan!
 
Mama memang 'tong sampah', anak-anak tak habis, mama tukang habiskan ... makan bnyk pun tk gemuk2, sadis sungguh! Eh tapi skrg, kite dah naik 5 kilo tau, percaya ke tak? Sungguh, naik 5 kg, satu Malaya kecoh kan, hahhaha. Memang kite susah nak naik kg, nak turun mmng senang, bila dh naik, kena la kecoh sikit kan. hahhaha ... suka suka suka tau! Eh kite tak perli sesapa tau, mmng kite kurus sgt, bila naik 1 kg pun, kite kecoh kat opis. Hahhaha ... aci? Sesaper yang kurus mcm kite, tentu paham 'perasaan' kite ni kan kan kan! ;-)) Eh melalut pulok. Okey bai ^__^
 
 
 
** Jom, makan Boat Noddle lagi, nak ulang, tapi entah bila, sebab anak2 kami kurang 'berehi'.
 
 
 
Tea hijau yang sedap! Chill!



Alhamdulillah, anak-anak penguat kami suami isteri! Si kembar yang sentiasa melasak! ;-))

Tuesday, September 6, 2016

Hadiah Ulang Tahun Perkahwinan?

TQ ... hadiah ulang tahun kahwin katanya ;-))
 
Tak kisah kalau tak de dapat apa, dah dapat surprise bunga n pelamin cinta tu pun, dah cukup terharu. Tapi dah orang nak bagi kan, terima lah ... sekurang-kurangnya ada 'sesuatu' yang boleh diingat, kenang-kenangan ... tengok jam, ingat yang tersayang. Ewahh ;-)) Memang dia tau saya aim Baby G, dan warna tu pun, pilihan saya sendiri.
 
TQ awak!
 
Dan, saya, tak tau nak bagi apa kat suami, bajet ciput je. Dia pun tk de la demand, katanya, nak perfume, boleh? Hhahah, okey lah, pakai perfume, ingat saya tau! Acah-acah sweet gitu, hahhaha ... sweet la sangat! ;-))



 
Saya pilih warna hitam, lebih selesa pakai ke pejabat. Hitam- semua baju masuk kan. Tapi kalau warna lain pun, ok je ... baju merah, jam oren, apa ada hal kan!
 

Dah dapat  free satu, teringin nak cari satu lagi warna lain (beli sendiri lah!! hahhah). Orang ckp, dah terjebak dgn 'menatang' ni, mesti nak lagi warna2 lain. Cukup dulu satu, ada rezeki, kita tambah satu warna lain ... insya-Allah... ;-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...