Tuesday, May 23, 2017

Iman Haziq: Hari Lahir yang ke-11! ;-))

Happy Birthday to you, Happy Birthday to you,
Happy Birthday to Iman Haziq, Happy Birthday to you!
18 April 2017


Hitam-hitam si tampuk manggis, walaupun hitam, dipandang manis, giteww! ;-))
 
 
Kek pilihannya, Arsenal! Anak mama dah besar, tak mau kek2 kartun dah ... kecik2 dulu, ultraman, dari hujung rambut ke hujung kaki, semuanya ultraman! Nasib baik tak bertukar jadi ultraman je! ;-)) Tengok Iman, ingat ultraman, tengok ultraman, ingat Iman ^__^
 


Tapi itu dulu. Now, he is 11 years! Tengok size badan kecik, tapi jiwanya amat besar. Semoga Iman terus cemerlang di dunia dan akhirat. Dan, menjadi seorang iman, dapat bimbing adik2, tau!

Simple decoration cake for his birthday! ;-))


Moist Chocolate Cake  - FB: Fauziah Jie Homemade Cake
 
 

Wednesday, April 12, 2017

Simple Shell Out di Rumah ;-))

Shell out di rumah, lagi syok! Dua kali dah ulang masak. Nasib ada special assistant, tq awak! Jenuh sikit nak sediakan bahan2 tu, kite memang pemalas nak blender bagai tu ... hahahah! Nak senang, buat pes (kuah) banyak2, simpan kat peti ais, bila2 boleh buat, just rebus lauk-pauk je.
 

 
Pertama
 

Sumber resepi:

Kalau google resepi shell out, macam2 versi keluar, tapi kite pilih resepi yang ni. TQVM tuan resepi! :-))
 
 
Kali kedua


Kita shell out save budget, hahhaa! Lala, udang, sotong je! ;-)) Tiga jenis lauk, dah puas hati. Cik kembar tak makan, kami berempat je yang pulun! ;-))

Tapi kite tak de lah lapik plastik kat meja makan, susun macam kat kedai, just letak dalam pinggan leper gitu je. ;-))

Delicous uols! ;-))
 

Monday, April 3, 2017

Bukit Dua Ringgit, Bukit Sentosa!

23 Mac 2017
 
Bukit Dua Ringgit, Bukit Sentosa
 
Seawal pagi dah gerak ke Rawang, rumah my biras (kakak ipar suami). Selalu tengok my biras ni 'panjat' bukit. Teringin nak cuba! Suami ckp, jom lah, awk cuti 23/3 (cuti sekolah) ni, kita tanya Kak Shida. Dan, Kak Shida-'jom Na!' Hahaha dari acah-acah je, terus kite  rasa berdebar tau! ;-)) Padahal pukul 11 pagi tu, dia ada miting kat UPSI (she is coach-aerobik teacher), sanggup dia luangkan masa untuk kami, semata2 nak naik bukit, hahha, sporting betul my biras ni. Aktiviti mcm ni, mmng dia suka ;-)) Anaknya yang darjah lima ikut sekali.
 
Anak-anak, kat rumah, kasi mama dengan papa tengok trek nya macam mana, kalau sesuai dan okey, Iman & Wafiy boleh ikut! Hihihi.
 

Releks nampak, dalam hati, mak berdebar tau! ^__^
 
 
 
Peace sikit! ;-))
 
 
Sekejap je-dalam 20 minit, kami dah sampai atas, posing2 jap, sedut udara pagi, lepas tu kami gerak turun. Tapi sebab ini my first hiking, gigil lutut mak tau! Balik rumah, mula sakit2 badan ... nak sangat panjat bukit kan! ^__^
 
 
Bila nak menurun tu, mmng agak mencabar juga lah bagi saya yang tk pernah hiking ni. Nak turun tu, memang kena hati-hati, ada tempat2 kita kena duduk, turun perlahan2. Tapi okey lah, bukit ni sesuai untuk permulaan mcm saya ni.
 
 
 
Bila sampai atas, wahhh, lega sangat!
 
 
 
 
 
 
Sesekali bercanda atas bukit, kau! ;-))
 
 
Bila bergambar, kami memang kaku, tapi my biras ngajar kami, gitu, gini, sangkut tangan kat bahu, pegang pinggan, hahaha ... iya kan aje ... sweet2 konon2 nya ;-))
 
 
Kata suami, dah kata berzumba, takkan panjat bukit rendah mcm ni pun dah mengah! ;-)) Lain la beb! ^__^
 
 
Amboi amboi amboi!
 
 
 
Agak2 bila nak hiking lagi nih ... kata suami, jangan serik! Ini baru bukit dua ringgit, belum broga lagi! Hahha
 
 
 
Balik tu, pekena roti canai telur sebiji! Hahaha!
 
 

Friday, March 24, 2017

Johnny's di AEON Alpha Angle, Wangsa Maju

Rabu, cuti. Plan, nak makan steamboat-nasi goreng Johnnys,  sedap katanya. http://dieyana78.blogspot.my/2017/03/sedap-ke-nasi-goreng-johnnys.html
Jom kite cuba! Alang-alang cik kembar kat day care, kita nikmati Johnnys ... chill. Jangan salah faham, kita bukan tak adil untuk anak-anak, ada masa2 kita tak boleh bawak si kecik, haruslah dia merenyam kat Johnnys tu, tercelup2 periuk panas, kau! Tapi kita akan ganti balik untuk cik kembar. Insya-Allah, Sabtu/Ahad, kita bawak semua anak2, kita ikut menu pilihan cik kembar. Dan, cik kembar, haruslah memilih kfc ;-))  
 
Sekarang ni pun, Iman n Wafiy dah tak nak ikut kami keluar, lebih suka kat rumah. Kalau beli barang dapur, cik kembar je nak ikut. Tengoklah, cik kembar besar besok, tak mau juga ikut kami. (Tetiba teringat artikel "Anak-anak Hanya Rapat dengan Ibu Bapa Sehingga Umur 12 Tahun!) Kalau boleh kita nak anak-anak rapat dengan kita untuk selama-lamanya, ye kan?!
 
 
Iman n Wafiy
 
 
 
 
Kita ambik menu A (dua orang), satu nasi goreng cendawan. Anak-anak tak mau ns goreng, 'sayur' banyak katanya. Saya n suami je makan, sedap weih! Memang selera saya. Ditambah sambal belacan nya yang manis2 pedas.
 
 
Nampak biasa, tapi bagi saya, ia sedap! ;-))
 
Alhamdulillah, cukup untuk kami berempat, licin dan kenyang! ^_^
 
 
 
Puas hati set steamboat dua orang, nasi goreng, air 4 gelas + service charge=RM 70.
 
Akhirnya, dapat juga merasa steamboat Johnnys + nasi gorengnya! Orang lain dah lama makan Johnnys, kite baru nak merasa. Dulu tak mau, sekarang baru teringin ;-))

Tuesday, March 21, 2017

Ke Mana Cuti Sekolah, Seminggu?

Cuti sekolah seminggu, ke mana? Jalan-jalan bawa anak-anak, balik kampung, atau tak ke mana-mana sebab jadual anak-anak padat dengan tuisyen? Atau, bagaimana aktiviti uols?
 
Kami, balik kampung pun tidak, bercuti pun tidak. Anak-anak di rumah dengan papa dia, layan Astro First ('Kasut Bola Pink'), layan tv.
 
 
 
Sabtu lepas, tengok dinasour di AEON Setiawangsa. Hampa!
 
 
 
Iman dan Wafiy, baca buku ke? Tidaklah juga, aduhai. Ya, Iman dan Wafiy siapkan kerja sekolah. Petang, diaorang main2 kat taman permainan. ;-)) Esok, Rabu dan Khamis saya cuti, cadangnya nak bawa anak-anak jalan-jalan cari makan.
 
Cik kembar, semalam lepak dgn papa n abang2nya kat rumah. Hari ni, dah ke day care. Ada la juga aktivitinya dengan teachers  kat situ. Kasi chance papa nya nak buat urusan bayar bil, dan segala macam kat luar tu.
 
 
 
Makanan nak kunyah2, ada kat meja, suami pun, jenis tak kisah, pandai2 lah dia, beli/ kalau rajin, masak simple... Okey lah tu, pandai berdikari. Mama kerja, diaorang ok, ceria je kat rumah tu. ;-))

 
^___^
 
 

Friday, March 17, 2017

Yeaaa, Field Trip to Planetarium!

15 Mac 2017
Field Trip to Planetarium
Little Caliphs (4 & 5 years)
 
Seronoknya cik kembar, nak ke planet! ;-)) "Mama, ni bumi, sekarang kita nak g planet!" Kecik2 dah pergi lawatan, hebat! Generasi z ;-)) Mama kecik2 dulu, tak de pun lawatan macam ni tau!
 
 
Berkumpul sebelum bertolak
 
 
Ghufran menyengih, okey je, tapi Ghazi, "mama ikut naik bas tau!" Alamak!
 
"Ghazi, mama tak boleh naik bas, kawan ramai sangat, tak de kerusi mama nak duduk dalam bas" Nasib baik alasan mama diterimanya ;-))
 
 
Babai mama!
 
First time mama lepas cik kembar. Eh bergenang air mata mama, ahhaha, ntah2 apa2 je! Feeling hantar anak sekolah asrama la tu ... poyo, hahha! ^__^ Jangan nak suka sangat, esok2 anak besar, duduk asrama, masa tu lah rasa rindu kat anak2, rindu keletah diaorang masa kecik2 kan! Okey, ai is sedih! ;-))
 
Risau juga kan, tapi kita fikir positif, insya-Allah, anak-anak semua selamat. Biar diaorang rasai pengalaman dengan kawan2, seronok. Berpeluh teacher nak handle anak2 Little Caliph. Huiii, mencabar kan!
 
 
 
Pic from teacher ;-))
 
 
Di Planetarium
 
 
 
Selepas ke Planetarium, teachers bawak anak2 makan KFC.
 
 
Bertolak pukul 9.30 pagi, pukul 1.00 tengah hari diaorang dah balik. Alhamdulillah  ... TQ TO ALL TEACHERS!
 

Wednesday, March 15, 2017

Famili Day 2017 di Akar Beach Resort

11 Mac 2017
Family Day Bahagian Multimedia (DBP) di Akar Beach Resort, PD
 
Dua tahun lepas buat kat sini juga, lagi sekali 2017, buat kat sini. ;-))


 
 
 
Simple sukaneka untuk dewasa dan kanak-kanak.
 

Bola King Kong!
 





Tema malam tu- Color blocking! Mama belasah je, nasib baik seluar anak2 dah ada, raya dua tahun lepas, masih boleh pakai, hahha! Cik kembar, saya belikan baju n cap je. Beli kat Kenanga Wholesale, sehari sebelum nak g, baru nak terhegeh2 g beli. Mama, beli plain shawl-6 hinggit je! ;-)) Tetiba rasa best/comel pakai shawl royal blue ni! ;-))

 Nah, nak sgt colour blocking kan! ;-)) Tak best, gambar tak clear!


**Eiii kabur sangat2 ... geram je dgn kamera handphone nih, nak bergambar pun tak de mood! Kumpul duit, beli hp baru?! ^__^


Menepati tema, colour blocking! ;-))


AJK sedang kira markah ;-))
 

Sajer, suka2 ... tup tup cik kembar dipilih Hadiah Pakaian Kanak-kanak Lelaki Terbaik! Okey la, dapat hamper. Dan, untuk pertama kali, Iman masuk karaoke, menang naib juara (kategori kanak-kanak) Tak pernah seumur hidup nyanyi karaoke, elok pulok dia nyanyi ikut beat/rentak lagu ;-)) 
 
 
Lagu 'Terakhir'-Sufian Suhaimi.

Dan, mama, dapat cabutan bertuah-pembakar roti, Lazada! Hahaha, okey lah tu, cabutan bertuah semua staf dapat (20 orang staf  Multimedia).
 

Jom balik!



 ^__^
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...