Tuesday, September 1, 2015

Rak Simple di Stor Kecil

Katil bilik kami dah lama patah, dan kayunya tersadai tepi dinding bilik. Nak buang sayang, mungkin ada sesuatu yang boleh dibuat dengan kayu-kayu tu.

Dua minggu lepas, tetiba rajin pula suami nak buat rak simple, letak kat stor kecik kami (belakang dapur - kat sini juga tempat letak mesin basuh). Ha, kan dah cakap, memang banyak kegunaan kayu-kayu tu, nasib tak buang ;-))


Dan, nasib baik juga mood rajinnya datang, kalau tak, bertahun-tahun la kayu tu kat tepi dinding. Dinding dah kosong, tak de dah rasa serabut mata ini melihatnya. Rak tu nanti bolehlah susun apa2 yang patut. ;-))


Sambil-sambil tu, kami laki bini mengemas barang-barang kat stor tu, sisih barang-barang yang tak de makna disimpan lagi, buat semak je! Fuh, rasa lega sangat, kemas!

 
Okey, siap! ;-))
 
 
Jimat belanja, suka, suka, suka!


Dan, ini lokasi sebenarnya, sebelah mesin basuh (adus, gambar gegar, eh okey, tangan saya yang gegar ;-)) 

Monday, August 24, 2015

Kek Coklat Kukus Pilihan Anak-anak

Lama tak tulis/kongsi resepi, jom saya kongsi resepi kek kukus lembap (insya-Allah lembap, sedap dan lembut). Resepi ni saya ambik dengan kakak saya. TQ Along!
 
Anak-anak suka-hari cuti semalam, dua kali buat, Sabtu, dan Ahad ulang lagi. Tak sangka Iman, Wafiy dan cik kembar suka sangat. Bila Iman n Wafiy puji kek coklat mama sedap, mula la mama poyo n hidung kembang setaman. Anak-anak sangat jujur kan! Okey lah tu, kek coklat je yang mama pandai buat, apa salahnya sesekali mama kembang setaman bila dipuji, bukan dengan orang lain pun kan, anak-anak kita juga! ;-))
 
Bila tengok cik kembar makan kek bersungguh2, haruslah mama poyo, tanya soalan, "sedap kan kek mama buat, sedap kan!" Berulang-ulang mama sebut sedap, haruslah cik kembar jawab sedap. Hahaha!
 
Marilah kita kongsi resepi kek coklat ni. Manalah tau, uols pun kembang setaman bila anak2 puji "mama/ibu masak sedap!" ^__^ 
 
 
 
Resepi yang sangat mudah, cepat dan simple, sambil 'gaduh' dengan anak-anak, siap! ^__^

Resepi yang tak perlu pakai mixer pun! Sesiapa yang tak de mixer macam saya dan tercari-cari resepi yang mudah ni, bolehlah cuba.
 
Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan gula
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar soda bikarbonat
1/2 sudu besar baking powder
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
 
Cara
Pukul telur dan gula sehingga kembang (saya tak guna mixer pukul pakai senduk je..sebab tak de mixer ^__^)
Masukkan susu cair, susu pekat, minyak, soda bikarbonat, baking powder, serbuk koko, tepung gandum.
Kacau sebati
Kukus api sederhana 1 jam
 
Topping (double boiler, tapi saya masak gitu je, ;-))
20 g serbuk koko
1/2 cawan susu pekat (atau lebih jika mahu lebih manis)
2 sudu besar minyak masak
-Kacau atas api yang sangat perlahan!
 
 
Terima kasih, dan selamat mencuba ;-))

Wednesday, August 19, 2015

Kenangan Syawal 2015

Raya habis daaa, tapi aktiviti makan2 dengar2nya masih ada di sana sini ya? ^__^

Sebagai kenang-kenangan, ewah, kenang la sangat ;-)), kita tepek gambar2 di hujung2 jamuan raya/rumah terbuka Syawal yang lepas
 
Tq Kak Aida (kawan opis) sambal sotong yang mabeles, desert best2. Okey, tk de gambar sambal sotong, tengok gambar kami je lah ya ;-))
 
 
Ini rumah kakak geng zumba, tq kak ita!
 
Alhamdulillah, tahun ni open house dekat2 je, tak de jem.
 
Sabtu-Ahad-tak payah masak, syoknyeeeeeee..
 
 
 
Pot Luck Raya F3 Studio Gombak-Kelas Zumba
 
 

Ini pula jamuan raya opis under Jabatan Penerbitan
 
 

Jemputan kawan2 bahagian lain, orang dah ajak, kita pergi lah, selagi perut ni masih terdaya ;-)) Banyak lagi bahagian2 lain yang menjemput makan, tapi ai tk snap gambar. Ini pun ihsan gambar cik adik manis Suhaida Azmi ;-)) Jemputan Bahagian cik adik Ida la ni. Tq ya!
 
 
 
Anak-anak kami, tunggu papa balik nak g beraya, sampai tertidur. Mula2 si adik (kembar) yang tidur, lepas tu sorang2 berjangkit. Elok/kebetulan pula berderet 4 beradik ^__^
 

Ini aje gambar yang ada, mood okey, kita bergambar, mood kurang, tak mau bergambar. Ada juga 'perangai' macam ni ek? ^__^

Bai, semoga berjumpa lagi Syawal yang akan datang, amin.


 

Monday, August 17, 2015

Peserta AF Nyanyi Lagu "All About That Bass"

Semalam tengok konsert Akademi Fantasia ... erm, tengok pun gitu2 je, mana yang rasa sedap didengar, melekat la kejap depan tv, yang kurang tu, malas nak tengok. Mungkin sebab baru konsert pertama, tak de la nak tengok bersungguh2, dan belum ada peserta feveret ;-))
 
Peserta pertama (kot) yang nyanyi lagu alif satar tu (ye kot? banyak 'kot' pulok) Iqwan namanya, bolehlah, ada suara, ada rupa, ada gaya hiihi. Yang lain2 saya tak perasan pun. Bukan nak cerita pasal AF/peserta AF, sebenarnya nak cerita pasal lagu yang peserta akhir nyanyi tu ... 'chubby comel' tu.. Bila namanya. Eh, unik namanya kan! 'Bilalicious' trade mark peserta ni. Okey juga suaranya ;-))
 
Sebelum ni selalu cikgu zumba kat kelas kami bawa lagu yang Bila nyanyi ni, selalu dengar "badabek badabek" hahah! Silap step zumba, terus gedebek rebah sujud lantai ^__^
 
Dan, semalam Bila nyanyi lagu tu, barulah tahu nama lagu tu, "All All About That Bass" – Penyanyinya nama Meghan Trainor. Cantik penyanyinya. Lagunya pun catchy, step zumba pun comel2 ala2 60-an ;-))
 
Lirik:

Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass
Yeah it’s pretty clear, I ain’t no size two
But I can shake it, shake it like I’m supposed to do
Cause I got that boom boom that all the boys chase
All the right junk in all the right places

I see the magazines working that Photoshop
We know that shit ain’t real
Come in now, make it stop
If you got beauty beauty just raise ’em up
Cause every inch of you is perfect
From the bottom to the top
Yeah my momma she told me don’t worry about your size
She says, boys they like a little more booty to hold at night
You know I won’t be no stick-figure, silicone Barbie doll
So if that’s what’s you’re into
Then go ahead and move along
Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass
I’m bringing booty back
Go ahead and tell them skinny bitches hey
No I’m just playing I know you think you’re fat
But I’m here to tell you that
Every inch of you is perfect from the bottom to the top
Yeah my momma she told me don’t worry about your size
She says, boys they like a little more booty to hold at night
You know I won’t be no stick-figure, silicone Barbie doll
So if that’s what’s you’re into
Then go ahead and move along

Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass
Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass
Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass, no treble
I’m all ’bout that bass, ’bout that bass


Okey, dah tau lagu n lirik, lepas ni pergi kelas zumba, bolehlah berzumba sambil nyanyi lagu ni, hahah! Ini semua poyo ^__^

Okey tu je nak bagitau. Bai! ^__^

Because you know I’m all about that bass
Bout that bass, no treble

'badabes badabes badabes' ;-))

Thursday, July 30, 2015

Popia Nestum

Malas nak cerita jalan-jalan di hari raya sebab  tak de gambar, tak de gambar sebab malas nak bergambar, hahha! Cukuplah berpeluh-peluh bergambar hari raya pertama. ;-))

Bila sebut pasal bergambar, baru teringat, rumah mak mentua, langsung tak de gambar. Masing2 kemalasan, sebab masa kami sampai rumah mak mentua, dh mula panas 'ceng-ceng', malas nak terjerit2 kumpul anak-anak dgn keadaan panas yang tak selesa. Lagi pula, adik beradik ipar-duai buat tak tau, kami laki bini pun buat tak tau la jugak ;-)) Daripada bergambar, baik kami makan2, lagi syok ;-)) Dah habis raya baru la rs ruginya, tk de kenangan di rumah mentua. Dulu, sebelum arwah ayah mentua ada, rajin juga kami bergambar satu family ... tak pe lah, gambar yang tu rasanya ada kat blog ni ;-))
 
Letih nak bebel banyak2, hari ni ambo puasa, hahha, alasan! Yang seronoknya, hari ni last posa, esok dah raya yeaaaa! Seronok puasa Syawal ni, yang tak seronok bila ada kawan2 ajak g makan, ada yang bawak bekal yang sedap-sedap ... banyak dugaan! ^___^
 
Entri yang sebenarnya nak cerita Popia Nestum, dah bebel cerita lain pula, sudahnya, tepek je gambar popia nestum ;-))


Okey, ni popia nestum yang saya buat sebelum balik kampung hari raya hari tu, dalam pada nak buat, tak nak buat, last2 g beli barang, dapat juga buat. Ada la juga kuih raya homemade utk mak mentua, setakat popia nestum, tak heran mak mentua kan! ^___^




Dua bungkus kulit popia (besar) dapat satu balang (sederhana) satu untuk ma saya, satu untuk mak mentua. Time nak gulung popia tu, yang leceh nya, bila dah goreng n salut nestum+horlicks, sekejap je. Nanti rajin2 boleh buat lagi, anak2 suka :-))
 

Selamat berbuka puasa untuk yang berpuasa. Okey bai!
 

Friday, July 24, 2015

Salam Syawal 1436H

Selamat Hari Raya  Aidilfitri 1436H
Macam biasa, gambar raya ... berpeluh2 nak kumpul anak2, anak sedara, adegan berlari sana sini, itu suasana biasa di pagi raya. Berebut2 bilik air nak g solat raya, sebelum ke masjid, sunat jamah sedikit makanan. Nampak keadaan agak serabut, tapi bila dah habis raya, rindu saat2 itu kan ^__^
 

Yang depan tu, satu-satunya adik lelaki saya.


Satu Syawal, ada lah juga gambarnya, Kali ni, kami tak bawa balik DSLR, pakai kamera handphone sudah ;-)) Dalam pada kalut2 pun cuba juga menyempatkan diri ambik gambar. Tangan, kepala senget semua ada, hahaha! Hak senget tu lah foto paling mahal ;-))  Belasah je, janji ada gambar raya, aci?!
Entah apa lakonan laki bini kat belakang tu ^__^


Menu raya, tk sempat nk snap, ngap, ngap, habis! ^__^



Jenuh atuk (Ba) melayan budak kembar ^__^
 


Famili saya- Ba, Ma, saya 4 beradik-3 perempuan, 1 lelaki. Anak 4, anak sedara 4 :-))


Kat Kelantan, panas yang amat ... dugaan beraya, berliter2 air sejuk/batu masuk dlm tekak. Makan itu ini, bila mlm, melepek, perut masuk angin, loya, mual sebagainya semua ada.


Sebenarnya masih dalam mood raya, tapi cekalkan diri, semalam start puasa. Hihiih. Kata ustaz, wajib qada dulu, lepas tu bolehlah nak buat puasa sunat Syawal. Tapi, juga dibolehkan kita niat qada, insya-Allah, pahala puasa 6 (Syawal), kita dapat juga. Dua dalam satu. Kalau silap tolong betulkan, tapi itulah yang saya dengar kebanyakan ustaz, memperkatakan hal ini. Amin.



Kami ;-))

Kakak dan Familinya


Sabtu/Ahad pula standby kalau ada member/sedara jemput ke rumah terbuka. Tau-tau sajalah Sabtu/ Ahad bulan Syawal ni, jem di mana-mana, jenuh juga nak tempuh jem tu, hak dekat-dekat, insya-Allah, okey je, mak suka makan2 ni. ^___^  Orang Key-El kan raya sebulan. Hihihi! Isnin minggu depan kita sambung puasa lagi, Insya-Allah. Nak datang rumah pun boleh, kita standby air oren,  aci? ^__^

Tuesday, July 14, 2015

Nak Balik Raya Dah....

Assalamualaikum semua....

Insya-Allah tengah hari ni lepas suami dan anak2 balik sekolah, kami bertolak balik Kelantan-Pasir Mas. Bismillahirahmanirrahim ... semoga dipermudahkan- Nya.
 

 
Dah masuk bonet pagi tadi lepas sahur  ^_^
 
 
Uols bila bertolak, eh dah ada yang balik kampung? Syabas, langkah bijak elak jem ya..hiih. Yang tak de kampung, jangan sedih2 ya, KL pun kampung, Kampung Baru, okey kan, kan! ;-))
 
Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin! Tak sempat nak buat kad raya :-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...