Friday, March 27, 2015

Update Blog Hari Jumaat!

Asal Jumaat je, mu update blog, asal update blog je, hari Jumaat ^___^ Ya lah, Jumaat je yang rehat panjang, boleh update n blogwalking, bila dah seminggu sekali update blog, tk tau nak cerita apa, nak aje tepek gambar, tak mau cerita2, boleh? ;-))
 
Apa2pun, kena diupdate juga, bukan orang tersohor, tetap jugak lah update walaupun seminggu sekali. Saya sayang blog saya! Eh tetiba ;-))
 
Dlm minggu ni, cerita Hudud di Kelantan, cerita menjelang GST, cerita Pesawat Germanwings Terhempas Di Pergunungan Alps, pertabalan Sultan Johor, macam2 lah lagi! Saya tak mahu ulas satu-satu, tapi pasal GST tu, rasa berdebar2 jugak, menanti 1 April. Belum 1 April, dah nampak barang2 mula naik harga,  ha mcm mana tuuu!! Apa tak berdebarnya, ai ada anak empat, stok makanan anak-anak, nak tak nak, kena juga beli, cuma saya banyakkan biskut yang biasa2 je, biskut mewah2 sekali sekala je, ahaks! Biskut gula cicah air tea o, feveret anak saya hak sulung (Iman), itu dikira biskut yang boleh jimat la kan, lega mak ;-)) Koko krunch anak hak no 2 dan kembar suka, itu kira biskut mewah la tu hahha! Eh membebel pulok ya. Apa2 pun, 1 April GST tetap terlaksana, ia bukan omongan, tapi kenyataan.
 

Kiri gambar, Umar Ghufran, kanan Umar Ghazi. Duduk rumah layan cik kembar yang sekarang ni macam2 akal, kalau dah berdua tu, ada je pakatannya ;-))


Nampaknya kita kena belajar berjimat, ye tak? Mana yang boleh kita jimat, kita cuba lah. Contohnya, kalau sebelum ni, nampak aje warna tudung 'nelopak' cantik, beli! (Ambo la tu;-))  Insyaa-Allah lepas ni, tak de dah perangai mcm tu, insaf doh, tunggu raya la pulok beli selai-dua lagi ^__^ Ye ker ni insaf, hahhaha! Dah, dah jgn nak acah2 dgn ai yang mmng tipis iman ni okey!
 
 
Okey, hak ni last nelopa, tunggu raya pulok deh! ;-)) #warnaolive #naelofarhijab - eh ingat ni instagram ke main hash tag ni, hahha! (Tangan gegar, gambar kabur;-))
 
 
Selamat berhujung minggu! Bab hujung minggu ni pun kena kawal juga kan, kurangkan berjimba-jimba tak tentu pasal, tak de kepentingan, duduk rumah, lipat kain, lagi bagus kan! Kalau keluar pun, cari barang dapur je, cukup! Sesekali bolehlah ... hahah nak jugak yang 'sesekali' tu! Kihkihkhi! Bawa anak-anak jalan-jalan tasik, taman pun okey, bawak bekal, goreng cekodok, air oren! Tapi sekarang cuaca panas, duduk rumah, layan astro first sambil kunyah cekodok, best kan! Anak-anak dah mintak belikan doraemon kat astro first, ada lagi ke? ^__^

 
Permata hati kami ... anak-anak jangan cepat sangat besar! Nanti mama rindu! Eh tetiba mata macam masuk habuk!  ;-))


Okeylah, nak rehat jap ... bai!
 

Friday, March 13, 2015

Bekal Sekolah, Pejabat Pun Boleh ;-))

Selamat hari Jumaat semua. Saya memang suka hari Jumaat ni, mungkin sebab lunch hour panjang,  esok Sabtu, boleh rehat2 dgn family ... huiiii seronok sangat! Uols camner? ;-))
 
Nak kongsi menu bekal untuk anak-anak ke sekolah, tak de hiasan, tak reti malas nak hias ^__^ Bekal yang sangat2 biasa. Hihihi. Satu untuk Iman, satu untuk Wafiy, satu untuk cik kembar, satu untuk mama ;-))
 
Biasanya saya sediakan bekal yang anak-anak minta, tapi kalau pada masa yang sama sorang minta nasi, sorang minta mi, penyelesaiannya, hari ni saya akan ikut anak yang nak nasi, esok saya akan akan ikut anak yang nak mi pula. Adil kan? Kalau tak buat macam ni, memang penat la uols, anak empat, nak sediakan empat jenis hidangan? Itu belum cik kembar request nak itu, nak ini, belum pandai mintak. Cik kembar jangan pandai  nak mintak-mintak! ^__^ Sesekali boleh la, kalau yang senang-senang, koko krunch,  nugget, boleh lah, kan ;-))
 
Jom tengok antara bekal kami yang seadanya.
 
Jeput (Cekodok)
 
Jeput Pisang. Jeput pisang tiap-tiap hari pun boleh. Anak-anak suka, mama lagi lah suka, cepat dan senang. Kihkihkih
 
Iman nak kuetiaw, Wafiy nak nugget sahaja
 

Wafiy tak suka bawa bekal, tapi kalau dia tengok abangnya bawa, dia akan ikut, tengok mood juga, Kalau tak bawa bekal, diaorang akan sarapan di rumah saja. So, tak de la bekal untuk hari tu. Paling tidak sempat, saya tetap juga sediakan tea o, biskut kering / roti cicah tea o.... Tea o minuman kemestian kami, cik kembar pun dah pandai minum tea o. Macam orang dulu-dulu kan, makan nasik mesti ada tea o ;-))
 
Spageti

Burger ayam, no sayur ya mama!
 
Hak ni mama punya ;-))
 
Bekal Sekolah Agama (petang), saya hanya sediakan yang kering-kering saja -koko krunch / biskut / roti. Kalau saya balik tengah hari (lunch hour), saya sediakan, kalau tak balik,  diaorang akan beli di kantin sekolah.



**Kalau bawa bekal mi/nasi/makanan yang guna sudu, Wafiy mesti pesan, "mama, bagi sudu lebih, Wafiy tak suka kawan-kawan kongsi sudu dengan Wafiy," hihihih, geli kot, guna sudu yang sama. ^__^

Friday, March 6, 2015

Cik Kembar dalam Buku Teks Sekolah ;-))

Cik kembar dalam buku teks Pendidikan Islam Darjah Lima (DBP). ;-)). Editor Bahagian Buku Teks tahu saya ada anak kembar, terus dia wasup mintak gambar cik kembar. Saya, okey je, tolong kawan-kawan, kan!

 
Umar Ghazi dan Umar Ghufran baju merah-kelabu, kembar seiras, katanya. Check it out! ^__^
 
Okey, tu je nak update hari ni! ;-))
 
 

Tuesday, March 3, 2015

Pergi Legoland Menginap di Mana?

Tak habis-habis lagi cerita LEGOLAND?
Ini bukan cerita LEGOLAND, tp nak kongsi kat mana kami menginap masa pergi LEGOLAND hari tu.
Yang kerja kerajaan/badan berkanun, boleh try apply di sini.
Tapi, kena booking awal, kami hari tu, booking dah lambat, tapi Alhamdulillah, ada rezeki satu unit utk kami.

Satu malam- RM 70, so, dua malam kami hanya membayar RM 140 sahaja.
Tapi tak de kolam renang lah, hanya apartment.



Bilik 3, ruang tamu besar,  selesa!
 
 
 
Nama tempat  kami menginap ni, KKKA KIK Tanjung Kupang, Johor (Rumah Transit). Masuk pekan Gelang Patah, dari pekan, lebih kurang dalam 10 minit, sampai ke rumah transit ni. Dari rumah transit ke legoland lebih kurang 20-25 minit sahaja.
 


Tapi, sebab kami yang tk pernah smpi Johor, berpusing2 jugalah cari rumah transit ni. Guna waze, dibawanya kami masuk hutan mana ntah. Hampeh pok cik waze ni!  Waze pulok yang dipersalahkan ;-))
 


Selain Johor, cameron highland, fraser hill, langkawi, port dickson dan bnyk lagi ada rumah peranginan persekutuan/rumah penginapan persekutuan/rumah transit ni. Cuma unit nya tak banyak, kena booking awal. Kat London pun ada uols! Ha, saper nak g London tu, bleh booking awal!





Friday, February 27, 2015

Hadiah Hari Jadi ... Surprise!

Assalamualaikum semua.
 
Rasa macam rindu sangat, eh tak de orang rindu saya? Syok sendiri lah ni ya? ;-))
 
Tak pe, saya okey je ... tetap juga mengupdate, walaupun agak sibuk dan orang tak kisah pun dengan saya ... ewah!
 
Ya, ya, memang entri tu bersambung, al kisah beli handbag coach/MK, katanya. Tak mahu cerita2 panjang, straight to the point!
 
Alhamdulillah, dapat surprise hadiah hari jadi ... terima kasih Mr. Hanapi. Oh, sangatlah teruja, dan terharu giteww....
 
Ini antara hadiah hari jadi yang paling mahal saya terima. Kasih sayang, lagi mahal, eh, tentulah! Mana boleh kasih sayang disamakan dengan handbag, jauhhhhhhhh sekali! Tapi dengan adanya hadiah hari jadi ni ... kasih sayang makin erat giteww, hahah! Malu2 ai tau....
 
Tak harap pun dia beli handbag ni untuk saya, sebab saya dah bajet kumpul duit sendiri nak beli, tup tup dia bagi, ha, ambik je lah kan! Sungguh tak sangka, suami bagi handbag di hari jadi! ;-))
 
Sengih sampai telinga tau!! Kalau boleh terbang, dah lama terbang macam belon ^__^
 
Pergi JPO 22 hb, hari jadi 24 hb, hadiah awal dua hari. Terima kasih awak! Dari outlet Coach ke parking kereta, tersengih-sengih senyum, sambil cuit-cuit bahu suami, "terima kasih awak, terima kasih," dalam kereta perjalanan dr Johor ke KL, tak habis senyumnya. hahha! ;-)) Apa?! Tidur pun dengan handbag baru? Eh mana ada, mana ada! Hahha over!!
 
Alhamdulillah, akhirnya, tercapai juga impian nak pakai handbag Coach, katanya! ;-))


 

Ada macam ganjil kan. Warna kasut tak sama dgn warna beg, erm.... kena cari kasut baru itam ke....
Kasut raya tahun lepas lagi ni, alasan nak beli baru. Okey, dah tk de free-free ... nak, beli sendiri! ^__^
 
 

Friday, February 13, 2015

Perginya Tak Kembali - TGNA

Kehilangannya amat dirasai - JUMAAT, 12/2/2015! :-((
 
Al-Fatihah - Tuan Guru Nik Aziz
 

Wednesday, February 11, 2015

"Kita Jumpa Beberapa Tahun Lagi"-DSAI

PUTRAJAYA: "Kita jumpa beberapa tahun lagi," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik mahkamah memutuskan untuk mengekalkan hukuman penjara lima tahun terhadapnya.
 
Suasana penuh emosi memenuhi bilik mahkamah apabila panel hakim menolak rayuan ketua pembangkang itu dan dia didapati bersalah meliwat Mohd Saiful Azlan Bukhari.
 
Sambil melambai ke arah penyokongnya di galeri umum dalam ruang mahkamah itu Anwar memeluk ahli keluarganya yang kesemuanya menangis berikutan keputusan itu.
 
Pemimpin pembangkang itu kemudiannya memandang ke arah cucunya dan berkata: "Ingat ya, kamu perlu pergi ke sekolah."

Dia juga cuba menenangkan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak sulungnya, Nurul Izzah.
 
Bapa mertuanya, Wan Ismail Wan Mahmood juga kelihatan tidak dapat menahan air matanya.

**Petikan The Star (Bahasa Malaysia)-10/2/2015


Entri ini bukan fasal politik, bukan kerana beliau DSAI, tapi atas dasar simpati sesama manusia. Tak mahu komen apa, cukup sekadar petikan itu, cukup sekadar melihat berita semalam, hati saya sangat sebak, sungguh!

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Hanya Allah Taala Maha Mengetahui semuanya. Allahuakbar!

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...