Friday, May 22, 2015

Pertandingan Action Song

Dah lama tak cerita pasal anak-anak.
 
Beberapa minggu lepas, anak sulung saya, Iman masuk pertandingan Action Song, wakil sekolah katanya, bertanding di SK Taman Tun Dr Ismail. Dapat no 3, katanya... ;-)) Okeylah tu, ada juga nombornya. 
 
Jom kita tengok gambar Iman, dan kawan-kawannya.  Sebenarnya, tak de idea nak mengarang, kita 'main2' dgn gambar je lah, ^__^
 
 
Iman dari kanan, berbaju biru ;-))


 Bersama-sama teacher dan kawan-kawan


Semasa pertandingan:







Okey cukuplah 5 keping gambarnya, untuk kenang-kenangan :-))

Friday, May 15, 2015

Zumba Lovers dan Minggu Anak-anak Exam;-))

Hari  kelas cikgu yang sorang ni, ai mesti ikut! Dah jadi peminat no 1 cikgu ni, eh jgn salah faham, cikgu perempuan laa...;-))


Kalau tak pergi kelas seminggu rasa tak best, tk keluar peluh katanya, ;-))
 
**Teringin nak jadi 'zin'! Ahahha, buang tebiat ke apa, sungguh tak tipu, saya dah betul2 'jatuh cinta' dengan zumba ni. Tetiba khayal nak jadi instructor zumba, lepas tu nak jadi cikgu zumba untuk kaum hawa saja, zumba muslimah gitew! Maksud saya, kelas zumba yang tertutup, tanpa dilihat orang kaum lelaki yang bukan muhrim! Berangan! ;-))
 
-Terbaca artikel dua student perempuan UIA yang juga merupakan 'zin', dan mereka sangat menjaga aurat bukan saja aurat diri sendiri, tetapi aurat pelajar2 zumbanya, tidak mengambil foto sembarangan, dan tidak upload gambar/video ketika kelas zumba berlangsung, di mana2 media sosial. Sangat salute dgn kedua-dua 'zin' ni! (Tahu-tahu sajalah pergerakan zumba sangat-sangat tidak sesuai ditonton oleh kaum lelaki yang bukan muhrim! ;-))
 

 
Kami di kelas zumba F3 Studio, semua perempuan okey!


Minggu ni, mama kena stop zumba, sebab nak tumpu kat anak2 yang nak exam.

Moga dipermudahkan semuanya, dapat menjawab soalan exam dengan baik dan cemerlang. Papa dah melatih tubi anak-anaknya, nah...buat latihan, nah latihan, nah nah nah! ;-)) Mama mesti ada, menyokong dari tepi dan belakang ;-))

Tapi bukanlah 'mendera' anak-anak. Balik sekolah agama (petang), lepas solat maghrib, luang masa, 30 minit, buat latihan-buku kerja. Budak2 ni tk boleh lama2 cepat bosan, bila dh bosan, hasil pun tk de kan. Biar sekejap tapi konsisten. Keep it up! Good luck anak2 mama! Insya-Allah!

Selamat menduduki peperiksaan untuk semua anak-anak di luar sana! Buat yang terbaik ya! :-))



Friday, May 8, 2015

Assalamualaikum ... Jom Sarapan!

Assalamualaikum semua....
Eh eh, macam lagu Faizal Tahir pula ;-)) Dah kata, 'saya sayang blog saya', jadi, marilah kita mengupdate blog pepagi ;-)) Perasan sendiri, sekarang ni, update blog tk macam dulu2, tak konsisten mcm dulu2. Eh, dulu konsisten kerrrr??  ;-)) Tapi rasanya dibandingkan dulu dan sekarang, dulu lebih ok dan agak konsisten jugalah. Ermmmm, tk pe lah, selagi hayat dikandung badan, insya-Allah, blog ini akan diteruskan dan moga ia wujud sampai bila2, itu pun jika BlogSpot tak buat hal la kan! Hhiihihi, banyak cakap daaa.... ;-))
Okey, itulah je lah nak bagitau ^__^ 
Jom kita sarapan dulu....


Sekarang saya try minum yang ni pulak, minum pagi2 sebelum sarapan lain. Minum suam2, rasanya ala2 strawberi gitu ;-))

**Dan, pastikan minum air kosong yang banyak!



Ini adalah antara khasiat Puteri Vanilla.

Saya minum produk ni sebab masalah yang no 4. Alhamdulillah, setakat ni, masalah yang dihadapi ni dah berkurangan. Untuk sementara saya minum Puteri Vanila ni, saya stop dulu Ephyra, tak mau campur2 produk kan, sebab nak tengok keberkesanan Puteri Vanila, terutama masalah yang no 4 tu!

**(Cerita minum Ephyra belum lagi, dah cerita produk ni pula, nanti ada masa kita resensi Ephyra pula ya! ;-))



Thursday, May 7, 2015

Selamat Hari Lahir Awak! ;-))

Happy Birthday My Love! -6 Mei 2015-
 
Hihihihi, macam malu2 pula nak 'love-love' kat blog. Sekali sekala okey lah kan! ^__^
 
Selamat hari lahir ya awak. Gigih ai ke sogo balik kerja semalam tau, semata-mata nak beli kek je. Cukup lah 6 beranak makan kek yang bersaiz comel gitu ;-)) Bajet tengah bulan macam gitu lah, janji ada kek sebiji, dan ada surprise konon! Tapi surprise tak menjadi! 
 
Dari dapur saya dan anak2, nyanyi 'epi besday',  keluar je ke ruang tamu, eh, mana papa, ni?! Melilau kami ke bilik2 cari 'besday boy' sambil Iman dan Wafiy nyanyi epi besday. Sekali dia sergah  kami dari celah langsir! Hahha, adoi, 'besday boy' pula buat surpise. Cis! ;-))
 
 
Dah separuh, baru nak ambik gambar ;-))
 
 
Panjang umur, diberi kesihatan yang baik, murah rezeki, sentiasa di bawah rahmat-Nya, amin. Thanks for everything! ;-))

Tuesday, April 28, 2015

Segmen: Saya Sayang Blog Saya! ;-))





Teruja dengan tajuk ni, sebab sebelum ni nak buat entri dengan tajuk yang sama 'saya sayang blog saya', tapi malas nak mengarang.  Saya join segmen ni, sudah cukup menyatakan  saya sayang blog saya, tak perlu nak karang segala bagai, buang masa.  Walaupun saya update blog jarang-jarang, saya tetap sayang blog saya, dan tak de cita-cita nak tutup blog ni! 

Ok dah bebel! ^__^

Jom join, segmen yang simple comel ni!

Wednesday, April 22, 2015

Jom Zumba!

Sekali terjebak, seronok pula! Bukan 'terjebak', tapi 'menjebakkan' diri ;-))
 
Anak-anak dah besar, boleh bawa diri, mak apa lagi, berzumba-zombie lah! ^__^ Tak de lah, gurau saja, anak-anak ai kecik lagi, yang kembar tu masih menyusu lagi. Tapi bolehlah, suami beri kelepasan, yang penting izin suami kan!
 
Satu lagi, dah tau nak pergi kelas, masak awal2, bagi makan anak-anak, barulah senang hati! Saya pergi dua kali seminggu, sehari kelas zumba, sehari kelas piloxing. Nak tau apa itu piloxing dan zumba boleh tengok video di you tube!
 
 Ha, apa lagi, nak sihat, cergas, jom kita!


Hari pertama join, memang sakit2 badan woooo, lepas tu okey la. dapat catch up step2 penting dlm zumba. Tapi masih ada step yang saya tak boleh nak buat, kena belajar dan belajar lagi. Jangan hangat-hangat tahi ayam sudah!;-))

Serius, zumba dan piloxing memang best, segar badan tau! Enjoy sambil menyihatkan badan. Berpeluh/semput mok cik tau!
 
Yang berdekatan, jom ke studio Sri Gombak! #Zumbalovers

Fidafarida Fitness (F3 Studio), (Berdekatan 360 Soho Apartment, Depan Petronas)
Level 3, No 17C, Jalan Sg 3/1,
Taman Sri Gombak,
68100 Selangor.
FB: F3 Studio

9.00-10.00 PM


 


Ladies Only!
 
Apa salahnya kan, cari sesuatu yang kita suka, hati senang, hilang tension bekerja! Tak semestinya zumba, buatlah apa saja aktiviti yang kita suka, barulah minda kita sentiasa positif, Yang suka menjahit, menjahitlah, saya tak suka menjahit! Hahha, eh ntah apa2 melalut ni. Okey Bai! ;-))


 
Kami di F3 Studio. Yang baju pink tu instructor zumba, fuh, giler punya stamina cikgu ni, 1 jam tanpa henti. Kali pertama saya join fast zumba, memang semput sungguh2! Nampak sangat kurang exercise ;-))


Sumber: Google
RUTIN senaman yang sama setiap hari adakalanya membuatkan seseorang cepat bosan dan tiada dorongan untuk melakukan latihan fizikal. Justeru, tidak ada salahnya jika sesekali menukar gerakan senaman untuk menjadikannya lebih menarik.

Anda mungkin boleh mencuba senaman Zumba yang kini semakin digemari dan diminati ramai. Senaman yang lebih membawa gerakan tarian ini diperkenalkan oleh pengasasnya, Beto Perez, seorang jurulatih senaman terkenal dari Colombia. Perkataan Zumba berasal dari Sepanyol yang membawa maksud tarian parti dengan gabungan pelbagai rentak muzik.
 
Jurulatih kecergasan di Celebrity Fitness, Alex Phang, 26, berkata, Zumba merupakan satu aktiviti yang sangat menyeronokkan kerana pergerakannya berasaskan tarian dan menggunakan muzik yang membuatkan rasa teruja semasa melakukannya.
 
“Senaman Zumba memberi kepuasan dan keselesaan kepada para peserta kerana pelbagai rentak dan lagu yang dimainkan semasa senaman dilakukan,” katanya.
 
Beliau berkata, senaman itu merupakan salah satu cara yang baik untuk meningkat kecergasan. Tambahnya, ia berbeza dengan senaman lain kerana menggabungkan konsep tarian dan senaman.
 
“Menariknya, peserta tidak perlu menghafal setiap langkah senaman sebaliknya hanya perlu mengikut rentak muzik yang dimainkan,” katanya.
 
 
 

Tuesday, April 21, 2015

Selamat Hari Lahir Iman Haziq!


18 April 2015
 
Selamat Hari Lahir anak sulung mama, Muhammad Iman Haziq bin Hanapi ... yang ke-9!
 
 
Belek-belek gambar Iman masa kecik2 hati rasa sayu je, comelnya Iman masa kecik, mata bulat, bulu mata lentik..hiihihik! Gigi teratur, sekarang dah jarang-jarang giginya, dh banyak yang goyang2, tercabut, hahhah! Cepat betul masa berlalu!
 
 
Masa ni umurnya genap setahun. Ramai yang cakap muka Iman macam cik kembar. Haruslah sama, dah namanya adik beradik kan! Heheheh. Saya dan suami pun perasan, muka iman masa kecik, macam cik kembar! ;-))
 

Alhamdulillah ... semoga Iman menjadi anak yang soleh, cemerlang di dunia dan akhirat. Amin....

Budak hidung kemek, gigi jarang! ^__^
 


Sepotong kek untuk besday boy, Ahad lepas ;-))



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...