Friday, June 22, 2018

Baju Raya Zefiks Collection

Bukan review berbayar, just nak kongsi je ;-))

Nak baju melayu slim fit katanya. Nak tempah jahit, dah tentu lambat. Sebelum puasa dah aim nak ke Kas Tailor. Tahun lepas, tengok adik lelaki n anak-anak saudara pakai Kas Tailor slim fit, cantik! Pergi Kas, saiz S tak muat nak sarung, sebab tak de zip kat tepi (badan) - body lebar atas hiihih. Saiz M, besar pulok, tak jadi slim fit.
 
Pusing kedai2 baju melayu di Bangunan Wisma Yakin, Masjid Jamek ... masuk Bak Tailor, saiz dah kena dengan badan, warna ada, tapi kain kilat sangat. Lutut ai dah gigil, orang semakin ramai, perut posa semakin pedih! ;-))
 
Balik tangan kosong. Kat rumah, sambil baring2, google kat instagram. jumpa baju melayu online, tak berani nak beli. Last2 teringat  raya tahun lepas adik suami pakai Zefiks, cantik! Terus buka instagram zefiks, stok dah habis! Katanya tunggu 27 Mei stok sampai.

27 Mei terus terjah ... mak oiiii kedai belum buka, beratur dah panjang. Dengan personal shopper yang datang beli berbondong2 ... beratur nak dapatkan size dan bayar, hampir dua jam!

Fuh, gigih (menggila pun ya kot, hanya untuk satu pasang baju melayu beratur 2 jam). Dah nak sangat kan! ;-))

Dalam instagram, netizen mula mengecam zefiks n owner, proses nak ambik saiz n beratur lama sangat (tak masuk dek akal), staf kelam kabut, macam2 lagi lah. Ermmm ... apa2 pun, ownernya Nik Afik (ore kelate wei,) mewakili The Zefiks n staf dah minta maaf  kat customer kerana kesilapan teknikal dan mungkin diri dan stafnya. Dia pun tak sangka orang begitu ramai. Semoga Zefiks dapat mengambil pengajaran atas apa yangberlaku pada hari tersebut.
 
Instagram: zefikscollection

Apa2 pun, suami puas hati dengan pilihan warna bininya ^__^. Itu pun bini masih pening, belum ada kata putus nak warna apa, sebab warna2 baju melayunya cantik2. Baju bininya boleh je nak match baju melayu warna apa2 pun ;-)) Jahitannya pun agak kemas. Harganya nak kata mahal pun tidak, murah pun tidak, standard baju2 melayu kat butik. Tapi rasanya Zefiks harganya berpatutan, ada sale hari raya,. Sekali setahun apa salahnya kan. Size ngam2, just alter seluar, panjang sgt ;-))
 
Kedainya di jalan Perindustrian area Bangi juga. Kalau di Bangi Sentral, sah2 sendat jem nak masuk kat situ kan, terutama bulan puasa. Nasib baik la zefiks ni bukan di Bangi Sentral, lengang je jalan nak masuk situ.
 
Boleh tengok zefiks collection di sini
 
 
Photo kredit: Zefiks.com
 
Sedikit tentang Zefiks:
ZEFIKS is based on Malaysia online brand with currently our physical store at House of ZEFIKS in Bandar Baru Bangi. We are officially launched on September 2012. All of our products are designed and built upon three elements; Modern, Simple and Contemporary.
 

 
Photo kredit: Zefiks.com
Keluaran terbaru -Kurta. Nampak cantik! Model (owner Zefiks), tinggi lampai orangnya, pakai apa pun nampak kemas, kan! :-))
 
Photo kredit: Zefiks.com
 
Zefiks Resources Sdn Bhd
No.11,Jalan Perindustrian Suntrack,
Hub Perindustrian Suntrack,
Off Jalan P1A Seksyen 13, Bandar Baru Bangi,
43000 Kajang,Selangor

Thursday, June 21, 2018

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

Uols ... dah tengok ke Jurassic World: Fallen Kingdom ??
 
 
 
Kami baru je tengok tadi, kebetulan anak-anak masih bercuti sekolah, bolehlah lari tengok sekejap, di Sunway Putra. Saya bagi 4 bintang! Best!
 
Bertempik2 si kembar dalam panggung, takut dengan dinasour katanya ;-)) Bukan si kembar je yang bertempik, mama pun, hhiihi. Yang suka cerita dinasour makan orang, terkejut2 macam ni, bolehlah pergi tengok bawa anak-anak sekali. Part rasa sedih, kesian kat dinasour pun kita boleh rasa sampai dalam hati tau (jiwa ai memang sensitive, walaupun tak pernah jumpa dinasour kihkihkih). Penonton tak ramai, sit kami tengah2, memang syok ahhh! Nak tahu best ke tidak, p ramai2 sambil beraya sambil tengok wayang ;-)) Pop corn, jangan lupa. Kite memang hantu popcorn panggung. Popcorn lain, tak jalan (eksen sikit hahhaha).
 
 
 
 
Jurassic World: Fallen Kingdom ni susulan jurasic 2015. Jurasic world 2015 kami tengok kat Wangsa Walk.
 
Owen tu hensem weih! Hahaha, bila google tengok biodata Si Owen, nama sebenar Christopher Michael Pratt, mak oii, dedulu dia badan gemuk weih!
 
 
Before and after
 
 
Dah habis tengok Jurassic, singgah makan, Iman nak makan mi ala2 ramen. Dia yang pilih tempat makan. Dah lama dia aim nak makan kat sini. Entah apa ke nama kedai. 'Pokipoki' apa entah ^__^ Sebelah burger bakar kat street food level 4. Ramai juga yang makan kat sini.
 
 
 
 
Anak-anak kongsi makan mi ramen tu, pedas meletop ko!
 
 
 
Mama n papa makan subway je (Steak n Cheese)
 
Nota Dieyana: Anak-anak suka, mak gembira ;-))
 

Wednesday, June 20, 2018

6 Syawal ... Dah Kerja Ke? ;-))

Salam 6 Syawal!
 
Masih beraya ke tuuu ... kite dah kerja pun! ;-)) Tapi rasa macam tak kerja, sebab masih ramai yang belum naik kerja, sunyi je, parking pun banyak, jalan raya pun lengang. Kami semalam petang dah sampai KL. Dari Kelantan, pukul 7 pagi, sampai KL, 3 petang. Jem sikit kat Karak Highway. Kawan2 yang bertolak tengah hari dari Kelantan, kena jem terukkkks kat Karak Highway, ada lori terbalik katanya. Fuhhh!
 
Pagi ni dingin, rasa nak tarik selimut sambung tidur. Hahahah. Sempat la menggoreng nasi untuk suami dan anak-anak yang masih cuti sekolah. Kite pun bawa bekal nasi goreng, sebab dah tau, cafe ofis belum buka. Selera pun kureng lepas raya ni. Dengan selera yang tak berapa ada ni, lebih baik puasa kan, insya-Allah diizinkan-Nya :-))

 
 Nasi goring kosong. Letak telur n ikan bilis je. Itu je stok ada kat dapur  ^__^
 
 
Hari ni nak 'jalan-jalan raya kat rumah uols' ... dah update gambar raya eh.... ;-))
 
Selamat hari raya semua, maaf zahir batin!
 
 

Tuesday, May 22, 2018

Kerabu Mangga dan Kerabu Telur Masin

5 Ramadan
Bulan Ramadan sinonim dengan pelbagai jenis kerabu. Terutama orang pantai timur, suka sangat dengan kerabu2 ni. Semalam buat kerabu mangga, kebetulan suami teringin kerabu telur masin, maka bergabung lah kami, mangga mama punya, telur masin papa punya, tapi bila makan, sama2 ;-)) Macam biasa la, google je resepi. Guna je mana2 je bahan yang ada. Buat sikit2 je, tak mahu membazir, yang makannya saya dan suami je.
 

Kerabu Mangga (Parutan mangga tak cantik!;-))
 


Kerabu Telur Masin (Cenonet je untuk dua orang makan, hahaha)
 
 
Kerabu Mangga
 
Bahan:

Mangga Muda (tapi mangga kami, dah hampir masak-belasah je lah ;-))
Ikan Bilis (Goreng)
Daun kantan (hiris halus)
Buah Tomato (potong dadu/sesuka hati uols ;-))
bawang merah (hiris halus)
Cili (ikut kepedasan yang mahu) potong
Limau Kesturi/Limau nipis
Sedikit sos ikan (1-2 sudu kecil)

 
Cara-cara
 
-Mangga diparut
-Daun kantan, buah tomato, bawang besar, cili dicampur, perah sedikit limau kesturi (saya agak2 je, ikut banyak/sedikit mangga). Masukkan sos ikan. Perasakan dengan sedikit gula, garam. Masukkan mangga yang telah diparut, ikan bilis goreng. Gaul rata. Siap!

-Kerabu telur masin pun guna bahan dan kaedah yang sama dengan kerabu mangga. Cuma tambah hirisan (halus) halia, bawang putih. Telur Masin (direbus terlebih dahulu). Nak letak kacang panjang (hiris) pun boleh. Ada resepi letak cuka, perut saya tak tahan dengan cuka.
 
-Ada resepi kerabu letak udang kering (halus), tapi saya tak letak, sebab tak de. ;-))

Kerabu-kerabu ni dipadankan dengan menu utama kami semalam, sup tulang dan keli goreng. ;-))



**Nota Dieyana: Petang ni belum ada idea nak masak apa. ^__^
 

Friday, May 18, 2018

Kentang+Ikan Bilis Goreng Bercili ;-))

Salam Jumaat yang mulia.
 
Rehat yang panjang, tak tau nak ke mana (tengah-tengah bulan ni oiii). Apa lagi, balik rumah le!
 
Sempat-sempat kupas bawang, kentang (goreng), ikan bilis (goreng), cili bo/cili merah dimasak+blend, cili 5 biji je, nah! Pedas-pedas manja gitewww! Agaknya la....^__^
 
 
 
Tak tahu nama sebenar menu ni, kita belasah je letak tajuk entri macam tu. ;-))
 
 
Feveret saya. Anak-anak pun terikut, terutamanya yang abang-abang (Iman dan Wafiy)
 
Petang nanti masak/kukus nasi, gulai lemak kuning - udang, goreng ikan.
 
Uols masak apa hari ni?
 
 
**Nota Dieyana: Tetiba bulan posa memunculkan diri, dan rajin pula 'mengupdate'  ^__^
 

Thursday, May 17, 2018

Salam 1 Ramadan

Assalamualaikum, selamat pagi, salam 1 Ramadan!
 
Alhamdulillah, diberi peluang oleh-Nya untuk bertemu lagi pada Ramadan yang mulia ni. Semangat 1 Ramadan, dengan cuaca pagi tadi yang dingin.
 
Semoga kita semua baik-baik dan seperti biasa, azam Ramadan kali ni mahu yang lebih baik dari tahun2 sebelum ni (ewah, rasa macam tahun baharu pula ;-))
 
Alhamdulillah juga semalam 6 beranak dapat sama2 bertarawih di surau berdekatan. Cik kembar aktif lain macam sikit, itu yang tak berani dan belum bersedia untuk bawa dia solat di surau/masjid. Sebab itulah, sebelum2 ni, papanya latih bawa cik kembar ke surau solat isyak berjemaah. Ramadan kali ni nekad, nak cuba2 bawa diaorang tarawih di surau. Alhamdulillah, kata abang-abangnya, "adik okey mama, solat 8 rakaat, witir je tak solat" Hihihi, first time bawa cik kembar tarawih di surau, bagus sangat dah tu, asalkan ko tak bising nak, kalau penat, ko tidur la tepi dinding. Harap2 kekal la keadaan 'bertenang' mereka untuk malam2 seterusnya. ^__^
 
Bukan apa kan, risau mengganggu jemaah2 yang lain. Kata cik kembar, "mama, teacher cakap, Rumah Allah, kita tak boleh bising" Hiihihih. Dah namanya budak, mana la boleh bertahan diamnya itu. ;-))
 
**Nota Dieyana: Menu simple lagi mengenyangkan. Sahur 1 Ramadan: Ayam masak merah, ikan pekasam. ^__^ Rancangan menu berbuka petang ni: Tomyam udang, ayam goreng, telur dadar dan macam biasa, tea o panas ;-))

Wednesday, May 16, 2018

Handphone Masuk Air!

Handphone rosak, termasuk hari ni, 12 hari dah! Boleh je hidup tanpa telefon, (eksen ko, haha) tiada wasup, tiada instagram, tiada contact no, tapi facebook ada. ^__^
 
Okey juga tak de wasup, tak de la ko membuang masa membawang sana sini ^__^ Facebook ada je, log in fb dari hp suami. Pinjam sekejap ... boleh la mesej2 yang penting2 kat inbox fb.
 
Tak de hp ni, ada pro n kontra nya ... yang bagusnya, tk de nk membawang sana sini, kt group terutamanya kan. Tapi yang tak bagus, bila arahan official dari wasup, ko apa pun tak tau. Nasib la bos, hp ambo rosak, bg arahan melalui wasup, dan bg arahan dlm cuti ... mana ada org bekerja dlm cuti, bos. Jangan marah bos.... ^__^ Kadang2 urusan official dgn pelanggan (penulis/pembangun) pun dlm hp ... inilah yang susah bila tak de hp.
 
Bila nak beli hp tuuuu? Rasa-rasanya, tunggu la cukup 20 hari, boleh la g beli kihkihkhihk... (mood rileks tanpa dunia wasup).
 
Punca rosak, bila cik kembar (Ghufran) bawa hp dlm toilet, dan hp tu terjatuh dlm baldi (ada air wei). Adess!! Kebetulan mama lalu depan toilet, dia tengah ambik hp dr baldi ... bayangkan keadaan mama ms tu ... ijauuuuuu mak ko. Terkebil2 Si Ghufran, bila mak ko ijau. "Ghufran bukan celup hp mama, tapi jatuh," dgn air muka yang sedih. Nasib baik mak ko ijau sekejap je tadi ;-)) Mama cuba letakkan diri mama dlm situasi ank kecil ...  dia memang tak sengaja kan! Mama off hp dan tanam hp dalam beras (tips hp basah) 2 hari, tak jalan juga. Skrin nampak/nyala, tapi tak boleh nak tekan ... maknanya belum meninggal, tapi koma, gitulah ibaratnya ;-)) Mungkin rosak skrin, nk repair, tak baloi, tunggu je lah hp baru...;-))


**NOTA DIEYANA: 16 MEI 2018-SELAMAT HARI GURU UNTUK SEMUA YANG BERGELAR GURU/CIKGU/PENDIDIK, SALAM 1 RAMADAN 1439H, SELAMAT BERPUASA SEMUA! LOL ;-)) DAN, SALAM PEMBEBASAN DSAI, ALLAHUAKBAR!
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...