Tuesday, August 21, 2018

Salam Aidiladha 1439H

Salam Aidiladha 10 Zulhijah 1439H.
 
Pasti dah ramai yang pulang ke kampung, dah sampai kampung, atau mungkin tengah bersiap-siap pulang ke kampung. Dan kami, releks selamba, raya di Kuala Lumpur. Inilah pengorbanan namanya. ^__^

2018, sekali lagi kami tak pulang beraya haji di Kelantan. Kawan-kawan opis hairan, orang Kelantan, tapi tak balik raya, raya haji pulok tu, biasanya raya haji, meriah kat Kelantan, katanya. Entahlah, kampung saya biasa-biasa saja, meriah lah kalau ada acara korban. Keluarga belah suami pula, masa mak ayah dia masih ada, memang meriah, adik beradik nya ramai, seekor lembu, cukup 7 beradik, lepas tu buat makan-makan ... meriah! Sekarang pun meriah juga, walaupun ma n ayah mentua dah tak de, tapi kalau adik beradik suami berkumpul, dengan saudara mara, jiran-jiran yang sepakat, Alhamdulillah dapat mengubati kerinduan kami kat arwah.
 
Ini bukan kali pertama kami beraya haji di KL, dah banyak kali pun. Dah biasa pun. Ecececece, eksen sikit. ;-)) Insya-Allah umur panjang, lepas Iman habis exam, cuti sekolah, bolehlah pulang kampung lama sikit.
 
Insya-Allah, raya kedua ma, ba dan adik bongsu saya datang KL. Ewah ... raya KL mak kite tahun ni. Kami tiga beradik memang tak balik Kelate, kebetulan ada hal, mereka datang le jenguk anak-anak tanggang kat bandar ni.... ;-)) Love uols! Alhamdulillah semoga ma, ba dikurniakan kesihatan yang baik oleh-Nya.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA, berhati-hati di jalan raya. Selamat makan daging! ^__^ Jaga makan, jaga kesihatan yo!


#Entri Ekspress. ;-)) Pihak pengurusan tertinggi benarkan staf pulang awal ... yeaaaaa! Ke pasar ke kita? ^__^

Friday, August 10, 2018

Sarapan dan Bekal ke Sekolah/Pejabat

Uols kalau ke tempat kerja, bawa bekal tak? Macam saya, kat rumah memang dah kena sediakan sarapan untuk anak-anak. Paling tidak, biskut kering/roti sentiasa ada kat rumah. Anak-anak wajib bersarapan. Tea o/milo o mesti kena minum. Iman n Wafiy sekarang ni, jarang2 bawa bekal, sarapan kat rumah je. Cik kembar masih berminat nak bawa bekal. Sekarang ni dah pandai, tak de nak demand. Tapi biskut/roti/kek wajib ada dalam beg.


 
 





 
Sarapan berasaskan telur yang mana sempat ;-))
 

Sesekali cik kembar cakap kawannya bawa nasi goreng. Bagi hint kat mama la tuuu. Saya tanya, "Adik terliur nasi goreng kawan ke?" Jawabnya, "Ya lah mama...." Last2 dia ckp juga, "mama buat la macam kawan kite tu" Hahaha, mu pandai dik, psiko kan mama. "Okey, mama cuba bangun awal, goreng nasi" Papa dan iman dah sengih2 bucu meja, perli mama la teww... Awak cabar saya eh, ok, esok mama goreng nasi! ^__^ Papa dan iman memang geng kalau kenakan mama ;-))



   Anak tak mau, mama makan kat opis ;-))                                Telur sebiji bergolek2 untuk mama ;-))
 



Sampai opis, mama sarapan biskut cicah air je lah. Kalau bernasib baik ada la opismate yang rajin bawa sarapan, kihkihkih ... alhamdulillah rezeki.

 

Nasi Kow Mok - Makan malam anak yang tak habis, esoknya jadi lunch untuk mama kat opis! Nak menampakkan fresh sikit, selit lah epal. Hahaha!
 
 
 
Lunch untuk mama. Sempoi! ^__^
 
 
Inilah antara contoh menu simple mama dan anak-anak. Smile!
 
 

Thursday, August 9, 2018

Exam UPKK Iman (2017)

Uisy, punya lah lama entri ni kat draft. Entri tahun 2017 beb! ;-)) Bukan lupa, tapi terlepas pandang. Entri untuk kenang-kenangan Iman nanti!

Lama tak cerita pasal anak-anak dan family. Bukan tak nak cerita, tapi rasanya nak kurangkan cerita2 pasal family. Dulu-dulu ya lah, rajin mengarang, eksaited berblog, sekarang ni entah la, malas, faktor usia pun ya juga, hihi.. Cerita sikit-sikit, yang penting2 bolehlah, untuk kenang-kenangan (insya-Allah). Biarlah suami dan anak-anak abadi di hati kita, cewahhh! Peace yo, smile! Kita cerita yang sedap2, best2, makan2, resepi, jln2 je, aci dak! Makan tu sedap sokmo, tak de yang tak sedap, tolak batu kayu je, yang lain semua telan. Hahhaa! Selagi Allah memberi nikmat ini, gunalah sebaik-baiknya. Alhamdulillah ;-))
 
Nak abadikan cerita result UPKK 2017 anak sulung kite, Iman Haziq-Alhamdulillah syukur ya Allah. Sebenarnya, kami (saya dan suami) tidak menaruh harapan tinggi dengan resultnya, tapi tak sangka pula dia dapat lebih apa yang kami harapkan (full A). Iman pun tk sangka dapat full. UPKK ni exam darjah lima (sekolah agama). Tahun ni 2018, Iman akan menduduki UPSR dan UPSRA pula.

Apa pun, ini baru  permulaan, perjalanan masih jauh! Abang sulung, mesti lah jadi panduan, pegangan dan contoh baik untuk adik-adik.
 

Anak-anak ultraman mama. Mama - ibu raksasa  Hahaha!
 
Iman dah bujang. Hitam-hitam si tampok manggis ;-)) Bergambar pun seluk poket giteww. Dulu kecik-kecik dia lah ultraman, bertukar saja kerjanya ... bertukar!!! (Ultraman bertukar). Semua nak ultraman, dari hujung kaki hingga ke hujung rambut! Hahahaha. Sekarang ultraman dah beralih kat adik-adik dia pula (cik kembar) ^__^
 
 
Sekarang ni Iman tengah trial exam UPSRA (sekolah agama).
 
Semoga berjaya Iman! Teruskan berusaha, UPSR dan UPSRA 2018!

Kepada semua anak-anak kita, selamat menduduki exam, teruskan berusaha, buat yang terbaik! Semoga anak-anak kita berjaya di dunia dan akhirat pastinya! Amin.


Nota Dieyana: Berdiam lebih baik daripada berkata-kata. Ucap dan tulis yang penting-penting sahaja, elakkan fitnah dunia. Allahuakbar. Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua. Amin.
 
 

Thursday, August 2, 2018

Stuff 'd, di Sogo - Chicken Kebab


Lunch hour, lari ke Sogo sekejap, ada barang nak cari, sempatkan aje, walaupun sejam ;-))
 
Perut lapar, tak tau nak beli apa yang cepat, sedap dan lain daripada lain (kononnya). Lepas dah kuar dari market kat LG tu, mata melilau, ternampak meriah kat sini. Wow, Nampak menarik! Baru buka la ni kot, sebelum ni tak pernah tengok pun. Jom la kita cuba! Walaupun orang ramai, tapi laju je. Dah le ai tk ready nak order apa, bila dah sampai turn, mula la menggelabah, hahha, last2 pilih kebab. Sebenarnya nak try burrito, tapi ai is tak tau pronounce nya. Hahahaha, gile jakun beb! Kan salah sebut, tak ke malu weii, ai is tak boleh kalau ada orang kat belakang, menggelabah, kalut! (Walaupun orang kat sebelah tu mungkin sama je jakun. Kan! ^__^ )



Sumber foto: Google
 

Lagi2 Google


Konsepnya macam kat Subway, step by step ... nk letak sayur apa, sos, toping . Orang depan2 laju2 je pilih (dah biasa makan kot?) aku je yang terhegeh2 ;-)) Tapi buat2 macam releks, ahaks! Sejenis kureng sayur, ambil yang asas je lah, salad, tomato, timun, dua jenis sos, dan cis lebih! ;-))
 
Chicken Kebab Pilihan Saya!

 

2 ketul sudah dingap ;-))
 
 

Nak tahu tentang Stuff 'd ni boleh tengok kat web site dia ni ha....  http://stuffed.com.sg/  Food ni dah bertapak kat Singapore (betulkan kalau salah).

 
Nak cuba Stuff 'd ni, boleh lah ke Sogo, kat LG, bawah escalator tu. Sejenis menu diet la ni, konsep macam Subway. Sedap, kebab dia tak kering, juicy giteww. Isinya padat, mengenyangkan! Harganya pun, okey, agak berpatutan. Saya mintak lebih cheese, tambah RM 1.50 Yang suka menu diet macam ni, must try!
 
 Mexican. Turkish. Delicious!
 

Tuesday, July 31, 2018

Lambakan Durian!

Fuhhhh! Suka durian? Tk suka tak apa. Kasi can untuk hantu-hantu durian, al maklum, hari tu mahal gilo kan, sehinggakan nak jeling duri durian pun tak berani! Masa durian mahal, anak-anak merengek, "nak durian nak durian", depan orang ramai-ramai, mama buat tak tau je sambil menebalkan muka. "Okey, kita jalan-jalan dulu, kalau jumpa nanti kita beli ya" Hahha, punya la sopan mama memujuk anak2 bila berdepan dgn org ramai, control singa beb! ;-)) Dan akhirnya, penantian dan kesabaran berbaloi2. Nah, sekarang, lambakan durian. Hambik!! ^__^ Alhamdulillah ... rezeki Allah Taala.
 
 
Alhamdulillah rezeki sepokok-dua peninggalan arwah mentua
 
Saya memang hantu durian, tapi itu zaman remaja dulu2, sekarang ni suka jugak, tapi makan 3-4 ulas dah rasa ketat perut. Pernah makan banyak, lepas tu rasa sakit dada, tak boleh nak tidur. Aduhai.... Sekarang ni bila lambakan durian menjadi-jadi, makan beringat-ingat. Makan sikit2, rehat jap, esok2 makan lagi. Simpan dalam tupperware, tutup ketat2, simpan dalm peti ais ... gitewww ... sopan je makan durian. Hahahaha. Makan durian ni best/seronok bila makan ramai2, lepas tu nampak macam pelahap, mulut tengah makan seulas, tetiba ko tengok orang duk buka durian lain, isi baekk punya, mata menjeling! ^__^ Yang melalui situasi ni, tentu paham apa kite tulis ni kan...;-))
 

 
 
Dapat makan dengan pulut seulas dua, fuhhh, puas hati beb!


Durian kunyit!
Ini cara kami orang Kelantan makan durian dengan pulut. Pulut+santan+gula
 

Satu lagi manggis, kite tak le suka sangat, kalau dah ada, mkn je. Tapi tak sangka cik kembar suka sangat manggis ni. Pestaim diaorang makan manggis. Punya la seronok mengira 'bunga' kat buntut manggis tu. Kata papanya, buah ni tak pandai menipu, cuba kira ada berapa bunga, kerana bilangan bunga kat buntut tu, menunjukkan bilangan yang ada dalam buah manggis tu.

 
 

 Anak-anak teruja

 
 
Gigih ;-))

 

Alhamdulillah, balik kampung suami, manggis sepokok dua peninggalan arwah mentua.

 

Tuesday, July 17, 2018

Foto Syawal 2018

Syawal dah habis oiii.... ^__^ Terhegeh2 mak update gambar raya ;-))
 
Tema asal, saya pilih warna baju melayu purple gelap, masa tengah belek2 warna baju melayu, tetiba berkenan merah pulok! Suami ok kan aje ;-)) Baju saya warna lembut gitew, so tudung n baju melayu boleh masuk je warna apa. Itu yang bila tengok merah, berkenan la pulok, Nampak berani, 'jangok' la sikit  ^___^ Suami, saya dan Iman merah maroon, anak-anak lain merah2 ceri giteww. Ye ke ceri, entah, hentam saja. Merah campur2 ;-)) Ramai juga tema merah tahun ni, kan!



Nak sangat sedondon kan! Kami yang lebih kurang dgn  warna langsir ;-))


Raya pertama je ada gambar,  sebab baju yang betul-betul raya ada selai jew.. hahha. Interprem gambar raya pertama kami, untuk kenang-kenangan ^__^
 
 

LoL!
 



Rumah belah suami, walaupun ma dan ayah dah tak de, tapi kami tetap balik rumah peninggalan arwah, sebab adik beradik suami (ipar duai), berkumpul di situ.
 
Tapi sungguh, rs sayu je bila ma ayah dah tk de ... semeriah mana pun kita adik beradik beraya, bila orang tua dah tak de, sayu dia, ya Allah lain macam. Ternampak2 je mak mentua kite tengah lipat2 ketupat serunding kat lantai dapur. Kite tolong juga, tapi tolong tengok sambil bawang- membawang ;-)) Mak mentua memang suka nyakat anak menantu dia, terutama kite la, mungkin sebab kite ni blur2 sikit ;-)) Al fatihah untuk ma, dan ayah mentua :-((

Pagi raya pertama kami, macam biasa, rumah famili saya di Pasir Mas Kelate.


 Ba, ma dan kami, 4 beradik!
 

 Acah-acah comel ke? ^__^
 

Kalut Mak Jemah menyusun ahli ;-))
 


Mohd Nor's family! Sayang kamu semua!

 
 

Friday, June 29, 2018

Sesetengah Blog Tak Boleh Komen :-((

Hai, salam Jumaat.
 
Semoga kita semua baik-baik hari ini dan dipermudahkan segala urusan. Insya-Allah.
 
Saja nak bagitau, n tanya kalau2 ada yang pernah mengalami situasi macam kita ni. Aduhai....
 
Sesetengah blog kawan-kawan (2/3 bloggers yang kite follow), tak boleh nak komen. Salah google akaun sendiri kah, salah setting kah. 
 
Macam ni lah jadinya bila kita nak komen. Pic profile kite pun tak keluar. Sob sob sob.
 
 
 
 
Bila klik 'comment as', langsung tak keluar apa2, kosong!
 
 
Apa boleh buat, komen dalam hati je lah..hiihih. Tapi ada blogger yang kite follow kat IG, kat situ je lah kite komen ;-))
 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...