Tuesday, December 31, 2013

Cuti Sekolah: Ada Apa di Shah Alam? ;-))

Entri penutup 2013! ;-))
 
Cuti sekolah, melancong ke mana? Kami pun melancong ... Shah Alam. Hemmm!! Saper yang gelak tu?? Tak pe, tak pe, saya maafkan sbb saya sendiri pun nak gelak jugak...;-))
 
Menginap di hotel pulok tu! Gelak lagi?! ^__^
 
Ai ni mudah sangat terpengaruh dengan blogger lain, pengaruh yang baik-baik. 
 
Nampak best je, berdesup mak tempah bilik! ;-)) "Helo, De Art hotel ...bla bla.... Okey, 20 November check in"
 
 
 
 
 
 
Dibaginya bilik berdinding ala ala piramid mesir. Ingatkan boleh pilih Hello Kitty, rupa-rupanya, kalau nak bilik yang ada tema hello kitty tu, kena ambik family room, RM200++ Ermm...mesir pun mesir lah, janji tak tidur rumah ;-))
 
Termasuk breakfast di Hailam Kopitiam untuk dua orang, dan minum di De Bali (ye ke lupa namanya), yang terletak bawah hotel tu.
 
"Hotel apa ni mama, Iman ingatkan hotel yang ada kolam renang! Ades, laser betul mulut kau, nak!
 
 "Dah kata nak tidur hotel feeling2 sejuk air cond, malam nanti kita g jalan I City" tengok lampu jalan
 
"Sape yang nak tidur hotel? Mama yang nak kan??  Iman nak yang ada kolam!" Ades, kena lagi mama ;-))
 



Ayyo, apasal mata cik kembar macam tu? Oo, okey2, tangan mama gegar pegang kamera ;-))


Masuk I City ni, kena standby, nak masuk red carpet, museum art segala bagai tu, sediakan duit lebih. Boleh tahan juga harga tiket. Parking, RM10. Snow walk yang merepek tu  kami tk masuk pun. Kalau anak-anak yang jenis guling mintak nak main itu ini, nak beli itu ini yang merepek  disaran  bawa duit  lebih tau, jgn mak pak pitam kat situ, dah..;-))
 
 
Lps mkn, jam dah pukul 9 malam, terus ke I City Mata ai dah ngantuk. Tapi bila layan anak2 yang seronok melompat2, terus mata ni jadi luas seluasnya! Alhamdulillah cik kembar mood okey.
 
Kami tak jalan tempat lampu yang warna warni tu.  Masa dah perabis kat trick museum je. Bayar RM 10  sorang = RM 40, cik kembar free. Amik gambar sampai lebam kat dlm tu. Berpuluh2 gambar trick kat dlm tu tau!
 
 
 
 
"Iman! Apasal nakal sangat ni, bukak suar dia!"
 
 
Stroller tak boleh bawa masuk, saya dan suami masing-masing dukung cik kembar. Senget tudung, bahu segala mcm.  Peluh ketiak mak pak
 
 
 
 
 
Hampir pukul 12 tengah malam, masing-masing muka macam kain buruk daaaa. Cik kembar Ghufran dah lena atas bahu papanya.
 






"Takut, ada buaya!" Iman selamba je hulur kaki kat mulut buaya..;-))
 
 
Anak ramai boleh la jadi model gambar, kalau tak segan juga mak pak nak bergambar, orang ramai! ;-))

 
 

"Sanggup awak, masukkan Ghufran dalam mulut dinasour, sambil sengih pulok tu!!"




Dalam malu2 pun, ada juga bergambar ;-))



 
Masuk sini kalau tak bergambar rugi, sebab trick tu akan nampak hanya dalam gambar. Kalau tengok live gitu,  tak nampak dia punya trick tu!
 
 




Okeylah seronok anak-anak mak yang nak sangat tidur hotel, ai feeling2 bercuti gitewww Kata suami, pergi I-City pun nak tidur hotel. Tapi kat rumah, saya kena masuk dapur, kat sini, balik I-City terus tidur, boleh bermalas-malasan, kan, kan, kan?? ^__^
 
 


Monday, December 30, 2013

Iman & Wafiy Berbaju Merah

 Mari kita upload gambar kesukaan. Serius, saya suka gambar aksi Iman & Wafiy ni.




Ini masa kat kampung hari tu, rumah Ba.
 
 







Sesuka hati je buat aksi gila2, aksi nakal, gambar tegak macam mak dia  pegang pokok pun ada





 Sesedap rasa diaorang aje ;-))

Friday, December 27, 2013

Kelengkapan Sekolah Anak-anak

Dah nak buka sekolah ni ... dah settle ke barang2 anak sekolah? Kami belum lagi ... alat tulis, beg sekolah belum lagi beli (Orang tak Tanya pun, nak bagitau kan..hikhihk)
 
Alat tulis, beli Pustaka Rakyat, Wangsa Maju. Senang, situ semua ada, kebetulan suami buat kad Pustaka Rakyat, dapat la murah dua/tiga puluh sen..kihkihkh.... Part alat tulis serah aje kat suami

Beg sekolah, tahun2 lepas beli beg kartun2, kat Giant/Carrefour/Jusco. Biasa lah, tak sampai setahun, koyak tepi, zip rosak.
 
Tahun ni, papa dia cakap, Iman tak sesuai dah beg kartun, darjah dua. Okey katanya. Tapi tak tau lah, kalau bawak dia shopping beg, nampak aje yang dia suka, sah2 la kartun lagi! Iman tentunya dua beg-satu beg sekolah kebangsaan, satu beg sekolah agama.
 
Wafiy pula beg elok lagi. Tapi kalau abang dapat yang baru-tentunya 'jeles' mau yang baru juga. hihihihi.
 
Lepas ni cik kembar pun nak beg juga. Pitam mak ;-))
 
 
 
 
**Tadi survey beg sekolah kat Kenanga, banyak juga! Kartun, tak kartun, beg kelakar,  macam-macam ado! Jom, esok kita cari beg sekolah di Kenanga! ;-))

** Ribu riban jugak lah bajet untuk kelengkapan anak sekolah ni kan, kalau yang ramai anak, hemmm, garu kepala juga lah mak pak. Belum masuk yuran sekolah lagi. Erm, untuk kurangkan rasa beban tu, sama-samalah kita beringat-ingat, sediakan tabung khas untuk part kelengkapan+yuran sekolah anak-anak ni. So, apa lagi, marilah kita menabung dr sekarang untuk tahun yang satu lagi. 20 sen satu hari. Setuju? ;-))

 
 

Tuesday, December 24, 2013

Selamat Hari Lahir 35!

35 tahun yang lepas, saya dilahirkan.... 24 Disember

Selamat Hari Lahir yang ke-35! Ya, 35,  tak de rahsia antara kita ^__^

Moga diberi kesihatan yang baik, umur yang panjang, rezeki yang baik melimpah ruah ;-))

Apa?  Melimpah?  4 lelaki, kembar lagi tu, tak cukup lagi? Ampun.... ;-))

Menjadi muslimah sejati ... ewah.... Amin.

Bersyukur atas nikmat yang Engkau berikan, masih bernafas di atas muka bumi ini, kesihatan baik, dengan keluarga yang harmoni.Terima kasih ya Allah...

Terima kasih Ma dan Ba, mendidik saya menjadi insan yang berguna.

Terima kasih suami, anak-anak, keluarga dan sahabat handai yang mendoakan kesejahteraan di hari yang penuh keberkatan ini. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan-Nya amin.

(macam ucapan terima anugerah pulok dih? Hihiihi....)
 
 
 
Sumber: dapurcomelku.blogspot - pinjam gambar kak .... teringin pulop kat pavlova ni! ;-))



Alhamdulillah, mood ceria di hari lahir- ado orang nak bagi hadioh hari jadi ko? Tak pe, kalau tak de, g beli untuk diri sendiri? ;-))

Sejak ado ank kembar ni, demo banyak tolong ambe, uruskan anak2 n rumah, ambe keno syukur tu ... tq ya awak! Itu kiro hadiah la eh? Mujur la ambe ni pandai pujuk hati sendiri.  Demo pun keno syukur ado isteri mcm ambe. Hahhah, koya! ;-))

Teater "Daniel dan Bawang Hitam"

20 dan 21 November 2013 yang lalu, Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur (DBP) telah mempersembahkan  Teater Kanak-kanak "Daniel dan Bawang Hitam"  di Auditorium DBP KL.
 
 
Memperkenalkan barisan pelakon, Adik Muhamad Iman Haziq bin Hanapi, sebagai Orang kecil 2! (orang kerdil). **(Sila baca dgn nada pengacara perkenalkan barisan pelakon lepas tamat persembahan, ya ;-))
 
 
 
Memperkenalkan barisan pelakon - Iman, 3 dari kiri, berbaju peach-tak nampak mata daaa ;-))
 
 
Dialog Iman,  "Bu, bu, bu, bunga di hutan pel, pel, bagai warna, ma, ma, ma, macam mana boleh ada di sana?" Hahhaha, watak orang kecil gagap! ;-)) Setiap kali saya usik dgn dialog ni, mesti malu2 Iman,  "dah la mama, teater dah habis laaa!! ^_^
 
 
 
 
Tergedik2 anak ambo berlakon, menebang pokok, kononnya, kihkihkih. Keluar 5 minit pun mak bangga gitewww, hahah, mak pulok hok lebih2 dih! Yang penting, Iman seronok, jumpa kawan-kawan baru dan dapat membina keyakinan dalam diri berhadapan dengan orang ramai.
 
 
Inilah hasilnya penat lelah diaorang n mak pak yang datang hantar anak berlatih setiap Sabtu dan Ahad, juga hari-hari lain masa cuti sekolah yang lalu.
 
 
Lagi seronok bila dapat sagu hati, kemewet suko Iman, Terima kasih semua!
 
 
 
Kat rumah dah ni, lupa mama nak amik gambar iman dgn kostum lengkap- teruja punya pasal! Misai pun dah hilang ;-))
 
 
Kali ini, DBP cuba mengetengahkan anak-anak staf DBP sebagai pelakon. Dan, kebanyakannya kali pertama melibatkan diri dalam lakonan teater. Alhamdulillah, mereka dapat memberi yang terbaik!
 
 
Ini teater kedua Iman selepas mini teater "Sahabat" http://dieyana78.blogspot.com/2013/06/cuti-sekolah-buat-apa.html
 
 
( Cik kembar keluar wad 20 hb, sempat tengok Iman berlakon pada 21 hb)
 
 
Tahun depan Iman nak berlakon lagi?? ;-))

Thursday, December 19, 2013

Tabung Jalan-jalan Katanya ;-))

Umur panjang, diberi kesihatan yang baik, ada rezeki, tahun depan kita g jalan jauh sikit! Jauh la sangattt! Hahahha.

Destinasi 1 atau 2 atau 3 atau 4? ^__^

Agak-agak cukup, bulan 12 tahun depan , kita p la ... kikihkihk..insya-Allah..usaha tangga kejayaan! ;-))




Sumber: Google


Jangan cakap banyak, laki bini sila menabung sekarang! ^__^

Moga Cemerlang Dunia Akhirat.

Throwback! Iman n Wafiy
 
 
16 November 2013 , Hotel Putra Kuala Lumpur.
 
Grand Ihtifal & Year End Concert Little Caliphs Sentul
 
 
 
Steady bos! ;-))
 
 
Sepatutnya, saya dan Iman yang hadir dalam majlis ni, tapi sebab masa ni saya jaga cik kembar dalam wad, suami dan Iman yang hadir bg sokongan untuk Wafiy.
 
Moga Muhammad Adam Wafiy bin Hanapi terus cemerlang dunia akhirat, amin.
 
Best student 2013 katanya (kelas 5 Tulip).... Tak sangka mak pak tau! ;-))
 
 
Concert - "Wafiy jadi gapo ni, Fiy?" ;-))
 
 
Iman pun naik pentas - tempat ketiga Sekolah Agama (petang). Sekolah Kebangsaan pun tempat ketiga! ;-))
 
Dua-dua sekolah, suami juga yang pergi - bagi sokongan. Sengih2 kemewet Iman naik pentas, kata papanya ;-))

Moga Muhammad Iman Haziq bin Hanapi cemerlang dunia akhirat, amin.
 
 
 
 

Wednesday, December 11, 2013

Random Photo : Anak-anak

Sejak bila pandai random-random ni?
 
Sejak penuh gambar anak-anak dalam pen drive ni-entri tertunda, segala bagai. Kita kumpul aje mereka dlm satu entri. Layan.... ;-))
 
 


Cik kembar mood baik-makan Pizza Hut di Sentul Boulevard.




Jangan marah cik kembar. Ini mama punya kerja la ni. Mama puah duk sajo ;-)) (Rupa cik kembar baru lepas keluar wad)




Cuti 1 Muharam - Suami, Iman, Wafiy  layan Movie 'Thor' di Wangsa Walk. Mama dan cik kembar berlegar2 kat luar panggung. Nak cari makan, cik kembar perangai/nak tidur. Lastnya, mama n cik kembar lepak surau ;-)) Iman n Wafiy dapat jam satu sorang. Ekceli, nak beli untuk Iman yang dah lama mintak jam, harus lah beli untuk Wafiy jugak. Phew phew peluh ketiak papa



 
 Ini lah kekdah cik kembar Ghufran (adik), suka menempel kat mana2 yang sesuai. ;-))
 
 
 
** Best jugak kumpul dalam satu entri eh! ;-))
 

Tuesday, December 10, 2013

Gulai Gear Box Sedap!

Makan malam kami berlima, masa out station di Kelantan.
 
Entah apa nama kedainya, uhuk, kes teruja bila diaorang cakap nak g makan gulai/kari gear box. Tak silap saya, tempatnya di Kota Bharu, jalan menghala ke Wakaf Che Yeh. Sori, tak dapat nak bagi direction yang betul, mungkin uols yang berminat boleh google. ;-))
 
 
 

Sedap sungguh! Makan dengan roti canai  yang lembut.

Lepas makan roti canai, pusing-pusing Wakaf Che Yeh. Orang tak ramai, tapi kalau cuti sekolah, masuk wakaf che yeh, boleh pitam okey!  ^__^



Namanya orang Kelantan,  tapi kalau kawan2 tanya saya, kat mana tempat makan best, hotel apa yang bagus di Kelantan, saya pun tak tau! Yang saya tau, nak beli belah, boleh ke Rantau Panjang, atau Pengkalan Kubor, atau sekarang ni Wakaf Che Yeh. Ala, bab makan tak payah risau, makan di Kelantan kebanyakannya sedap. Hihihihi.
 
Ya lah, dulu kecik2 mana ada pernah g hotel, makan kat rumah. Sesekali keluar dengan kawan2 hujung minggu-Kota Bharu/Pasir Mas ;-)) 
 
Sekarang ni, macam2 hotel tumbuh kat Kota Bharu tu. Lagi-lagi di Wakaf Che Yeh. Kalau saya, tengok Wakaf Che Yeh macam tikus tengok besi. ^__^
 
Kecik2 dulu-Ba dan Ma akan bawa kami adik beradik ke bandar Kota Bharu -The Store, Hankyu Jaya, Pantai Timur, itulah antara mall kami pergi kalau beli baju raya, kasut raya pulok, beli kat Bata. Eh tetiba bernostalgia ;-))
 
Sekarang, sesekali balik kampung, jalan2 di KB ... boleh sesat hahahah, nasib baik la plat kereta bukan D, kalau tidak, mahu je diketawakan - 'Orang Kelantan sesat di Bandar Kota Bharu'...;-))
 
**Tetiba rindu nak balik Pasir Mas, Insya-Allah, minggu ni nak kelik, harap cuaca okey. Last balik kampung, raya puasa hari tu!

Nasi Berlauk Pagi

Sarapan pagi - nasi berlauk : nasi putih, gulai ayam kampung, ulam timun batang, sambal lada. Bungkus dalam surat khabar, letak plastik putih ... nak feel nasi berlauk bungkus kononnya. Hahahah!
 
Kari - orang Kelantan panggil 'gulai'. Kebetulan Ma datang hari tu, bawa rempah kari/gulai  dari kampung. Rempah kari ni beza dgn kari ayam adabi/jenama lain2 tu. Saya pun tk tau lagu mana beza nya ... kalau g beli kat pasar, penjual tu akan campur2 rempah.... (tak reti ambo nak explain ;-))


 Agak-agak kalah nasi berlauk Kak Wok Kota Bharu yang dikatakan sohor itu.?Saya pun tak pernah makan nasi berlauk dio. Sedap ko? ;-))
 
 

mintak link ya tuan blog, tq!

Gulai ayam-lagi diperangat, lagi sedap! ;-))
 
Kredit untuk suami yang rajin masak bila tak de nak buat apa kat rumah-cuti sekolah (lega sgt ai bila ada orang tolong masak, hikhihki).

Anak2 makan banyak kalau papa masak. Apakah ... haisy, mama pun masak tau, masak nasik. Aci? ;-))

"Mama masak bukan tak sedap, tapi kurang sedap," kata Iman. Adoi, bisa sungguh kena se das dgn Iman! ;-))
 
Wafiy memang hantu nasik, banding dgn abangnya, Iman-yang lebih suka mi/bihun.

Cik kembar pun skarang ni semua belasah, tak boleh tengok orang makan, nyibuk jugak!

Semalam letak nasi, kuah gulai sikit (tak pedas), kentang. Makan banyak! Suka je tengok selera cik kembar dan abang-abangnya sekarang ni. Alhamdulillah.

Monday, December 9, 2013

Bertugas di luar Pejabat?!

Hasil semasa out station di HUSM, Kelantan 12/11/13-13/11/13 (pam dua hari, hari ketiga bergegas 'terbang' KL-Cik kembar demam ............> masuk wad)


Alhamdulillah, dipermudahkan-Nya.

Yang penting, apabila diarah out station, yakin Allah Taala sentiasa bersama-sama kita. Doa agar dipermudahkan-Nya

Bagi ibu menyusu dan seharusnya pengepam tegar ;-)), pastikan kelengkapan untuk mengepam dibawa
-breast pump,
-charger,
-storage bottle/plastic storage. *Saya guna plastic-jimat ruang*, spare part pam (jika perlu):bagi pengguna pam manual Avent
-alat menyimpan susu (diguna selepas tamat out-station) -bekas sejuk, cth: Coleman, bekas putih macam letak ikan/macam gabus pun boleh (sebaik-baiknya bawa dari rumah)
-cooler bag, ice pack (bawa lebih)
-dan lain-lain jika difikirkan penting



Jangan lupa pastikan dengan pihak hotel/tempat penginapan-ada fridge di bilik penginapan/jika tiada, runding dgn pihak berwajib - tumpang simpan stok susu.

Urus masa dengan baik- terutama sewaktu seharian bekerja (waktu siang)-insya-Allah ada ruang untuk mengepam. Waktu malam-penghasilan susu sangat produktif, kena rajin bangun mengepam. Sakit/bengkak, memang tak dapat tidur lena....;-))


 
Hanya susun dalam cooler bag saja. Muat2 dalam cooler bag. Bawa naik dalam flight, member cakap, 'cecair' tak boleh naik kapal terbang, Alhamdulillah, semuanya okey.... ;-))


Sewaktu bekerja, kenal pasti bilik/tempat yang sesuai untuk mengepam.

Fikir positif, doa moga dipermudahkan-Nya...

Alhamdulillah, semasa saya outstation, kawan2 sgt memahami, walaupun staf lelaki, tapi mereka memahami. Semasa dalam perjalanan dr KL ke Kelantan, perjalanan agak lama kan, bila waktu solat, kami berhenti dan saya minta 20 minit - tunggu ai pam susu...hihkihkhik.
 
Selamat 'ber-out-station'! Moga dipermudahkan-Nya. :-)) *Suka berkongsi pengalaman dengan ibu ibu lain ;-))*

Monday, December 2, 2013

Fish Co di Paradigm Mall

Dulu, satu hari satu entri, sekarang satu hari, 2/3 entri, lepas tu senyap berhari2, berminggu2...;-))

Tak pe, tak pe, mana sempat kita update, kalau tak, kirim salam saje lah....

Suka makan ikan kat Manhantann Fish, lepas tu member cakap, "cuba kak try Fish Co pulop, main menu dia ikan jugop."

Jalan2 Paradigm Mall, jumpa Fish Co, jom kita try!

Ambil satu aje menu (seafood) + desert + air 2 gelas aje































Sedap jugok, nasinya tak muak macam Manhantann, desertnya anak2 suka.

Tapi sotongnya, sedikit liat.

Suka suasana kat sini, sebab masa masuk tu, orang masih tak ramai-kul 11 pagi. Tukang masak pun baru sampai..;-))


Sambut Birthday di Little Caliph

Entri lamo nih ;-)
 
Permintaan Wafiy-buat kek coklat, nak bawa sekolah, katanya.. ;-)
 
Kek coklat yang simple-tk perlu guna mixer - tq Siti Suhana resepi kek coklat yogurt lembap yang sgt sedap, lembut, n senang! ;-))


 
 
"Mama letak coklat MM kat tepi ya!" ^__^
 
 
Goodies-untuk 60 orang kawan2 little caliph (satu sekolah)
 
Beli plastic goodies kat GM Plaza Chow Kit.
 
Isi goodies-biskut, coklat, sumi(pudding), beli kat kedai borong sentul-kedai dia kawasan cinema India tu, tak tau apa nama kedai. ;-)) Murah..macam2 ada...
 
Untuk teacher-saya buat pudding trifle letak dlm bekas kecik2.
 



Permintaan Wafiy kali kedua- sebab tak puas mkn kek. ;-))

Cerita Kembar Masuk HKL

Rindu nak tulis-tulis.

Taip lajulaju.., sebagai catatan untuk hari depan. Cewah! ;-))

Ahad, 10/11/2013-Cik kembar demam +batuk+selesema kecil. Bagi ubat demam yang ada.

Isnin, 11/11/2013-Ma, Ba n adik bongsu sampai KL, sbb esok sy out station Kelantan , minta diaorang datang jaga anak-anak dan anak menantunya.

Selasa, 12/11/2013-Pagi-Risau, masih demam. Lagi risau bila pagi ni saya akan bertolak ke KL-HUSM, Kelantan.
 
Nak legakan hati, sebelum bertolak, saya minta driver n kwn2 staf yang terlibat, "kita bertolak lewat sikit, Dieyana nak hantar cik kembar klinik dulu."
 
Di klinik Pusrawi, Cik kembar kena nebulizer. Kahak banyak.

Kata Dr., petang kena bawa nebulizer lagi.

Dengan perasaan yang bercampur aduk, serba salah, risau n macam2.

Saya n 3 lagi staf bertolak ke Kelantan. Sepanjang perjalanan, hati tak tenang, tapi ai feeling2 strong! :-(( 

Ma mesej, cik kembar okey, mkan ubat, n petang nak bawa klinik utnk ulang nebulizer.

Rabu, 13/11/2013-call suami-masih ulang nebulizer ke klinik Pusrawi. Kahak tak nak hancur. Bagi ubat hancurkan kahak-campur dalam susu.

Malam (kemuncak) - suami cakap Ghufran tak nak susu, tak nak makan, tak aktif! Serta merta saya rasa kaki tangan bdn lemah. Nak balik malam ni jugak! Kerja rakaman video masih berbaki seorang lagi penulis!
 
Hati tak tenang. Masuk bilik air, keluar bilik air. 
 
"Dieyana nak balik malam ni! sori sangat...bla bla...." bgtau kat kawan2 yang turut sama outstation. Kawan2 memahami.

Nangis2 cakap dgn ma dlm hp. Tiket flight malam ni tk de! Esok pagi kul 8 pagi. Ya Allah, lambatnya malam ni, tidur tak lena, sambil pam susu, sambil nangis ingatkan cik kembar. :-((

Terima kasih kawan2 kerana tolong sambung kerja yang berbaki. Saya dah tak boleh nak kerja, dlm kepala hanya ada cik kembar..

Doa tak putus2 untuk cik kembar. Saya mesti kuat! Kuat, ya saya kuat!

Dr lcct, naik bus rm 9, smpi kl sentral-suami ambik. Sampai rumah, Ghufran tidur, pucat mukanya. Ghazi masih lagi nak senyum2 bila tengok saya.

Dah 5 kali nebulizer kat klinik pusrawi, kahak degil!

Kami g HKL-paling dekat rumah...rabbi yassir wala tu asir, moga dipermudahkan. Ba ikut (resah bila cucu sakit).
 
Ya Allah permudahkan kami, lancarkan urusan kami. Sampai hospital, jumpa Dr, cek segala bagai, demam sangat tinggi, 40 darjah celcius! Cik kembar terus dimasukkan wad.

Masuk wad, rasa leceh, tapi pendapat saya, kalau itulah yang terbaik untuk dia, saya reda, sanggup bermalam di wad, kalau duduk rumah, kita tak de alat. Di wad, mereka dipantau, cukup alat/rawatan, kami sanggup.

Rasa cuak sngt tengok keadaan kembar yang lesu, lembik, pucat lesi, terutama Ghufran.
 
Kat hospital, Ghufran je yang masuk air, sebab keadaannya teruk dibandingkan dgn Ghazi. Kedua-duanya dicucuk antibiotik. Alhamdulillah, hari kedua di hospital Ghufran dah mula nak makan, susu, dan tk de demam. 4 jam sekali-nebulizer. Sample kahak diambil.
 
Kata jiran sebelah katil, "boleh ke awk sorang jaga dua anak?" "Insya-Allah okey." (saya okey je, tapi bila dah tanya gitu, tetiba rasa cuak ;-)
 
 
Pic terbaru - 30/12- dah sihat sepenuhnya, boleh g kenduri ;-)) #mukasedih Ghazi berebut hp dengan Ghufran ;-)) 

Alhamdulillah, mereka tak bnyk ragam, cuma dua hari sebelum keluar wad, kembar dah mula nak membuas, agaknya badan dah rasa sihat. 2 malam terakhir tu, suami datang tidur sepital jugak, lega. ;-)) #Misi tak marah dua orang jaga kembar# Kata sorang misi tu, "sorang anak pun, laki bini berjaga, apatah lagi ini cik kembar" ;-))

 
Nak g kenduri- tq K.Lin, hadiahkan baju untuk cik kembar! ;-))
 
** Terima kasih ya Allah ... terima kasih semua - suami, Ba, ma, adik beradik dan mereka yang membantu dan memberi kata2 semangat untuk saya. Tak lupa kepada doktor2 dan misi HKL yang merawat cik kembar. Doktor yang merawat anak2 saya pun ada kembar-teruja bila tengok pesakitnya juga kembar macam dia dulu kecik2, kembarnya engineer, #doktorkembarcomel!#
 
**Alhamdulillah, di hospital juga tak de lah rasa susah sangat, time solat, kedua-duanya tidur, saya beritau nurse tolong tengok2 kan cik kembar. Tempat solat aras lain. Subuh, saya solat je tepi katil. Alhamdulillah, kedudukan katil yang selesa, hujung tepi ;-))Nak g toilet pun tunggu cik kembar tidur #manditakbasah tidurtaklena#


Wednesday, November 27, 2013

Cik Kembar dan HKL

14 - 20 November 2013- Hospital Kuala Lumpur -'Bronchopneumonia' - Dalam ayat mudah-
demam jangkitan kuman ke paru-paru'
 

 Alamak, muka mak kembar yang tk mandi 7 hari tu pun masuk jugop sikit! ;-))
 
 
:-((

Monday, October 28, 2013

Dugaan Menyusu Cik Kembar

Alhamdulillah, rezeki Allah Taala untuk cik kembar, setahun telah berlalu, mereka masih full bf.

Macam mana boleh bertahan sampai sekarang? Sedangkan anak seorang pun, sekejap saja menyusu badan, dah campur susu tepung, katanya.

Sungguh, saya akui, banyak dugaan yang dilalui sepanjang setahun saya menyusukan cik kembar. Sentiasa positifkan diri, yakin, bersungguh-sungguh,  insya-Allah. Setitis air susu ibu sangat2 bermakna ... kes tuang susu ... n macam2 dugaan saya hadapi, hanya Tuhan yang mengetahui perasaan saya ...eceh..ceh ceh ceh... ^_^

Saya bersyukur kerana Allah sentiasa menolong saya. Pada saat saya hampir2 tewas, DIA memberi pertolongan kepada saya.

Bukan sekali dua, tapi berkali2 saya hampir rebah.

Dgn berkongsi cerita pendek yang diringkaskan ini, moga dapat membantu dan sebagai pembakar semangat kawan-kawan, mungkin. Insya-Allah....

Bermula ketika dalam pantang, saya mula kumpul stok.

Sehari saya tak dapat kumpul banyak, kerana cik kembar sentiasa menyusu, kadang2 saya 'curi' stok. Saya masih kekok untuk menyusu kedua-duanya serentak. Bila kedua-dua menangis, mula la panik, saya 'curi' stok lagi! Sorang direct, sorang lagi akan diberi susu botol (ebm).

Habis pantang, balik KL. Alhamdulillah, saya mula pandai menyusu serentak (di rumah saja), tapi tengah malam saya 'curi' stok (kes mengantuk nk bersila beri susu kedua-duanya)
 
Kalau  keluar jalan, saya akan bawa 1 atau 2 botol ebm utk cik kembar ... risau kalau kedua-duanya melalak! (Sekarang tak lagi, dah besar ni, cik kembar makan pujuk, sekut sentiasa bawak ;-))

Stok semakin hari semakin kurang, ambik satu, tak ganti balik, macam mana nak tambah stok kan! Deep freezer semakin hari semakin banyak ruang kosong, sedihnyo kenangkan deep freezer yang pada awalnya (selepas pantang) ... berpuluh2 botol :-((

Pernah pengasuh cal, mintak susu, pukul 12/1 tengah hari, susu habis, katanya! Berdesup pecut cik Kelisa lunch hour beri susu yang saya pam di opis.  Saya tau, beliau belum dapat sesuaikan dgn cik kmbr. Tapi dlm hati saya merungut2 juga, apa tidaknya ... pukul 1 dah habis bekalan susu!
 
Gigih ganti, tgh2 malam bangun pam susu, apabila kedua-duanya tidur, 'curi' peluang pam, pagi2 sebelum subuh saya bangun lagi pam! Ketika ini, tidur saya tak tentu, selalu terbangun tengah malam/pagi-pam, pam dan terus pam ^_^
 
Berbotol2 susu saya bekalkan, tapi beliau masih tak dapat nk jadualkan waktu minum susu. Setiap kali cik kembar nangis, bagi susu, bagi susu dan  bagi susu, macam mana tak abis? Bagi berpuluh2 botol pun, kalau begitu caranya .... phew  phew...lap peluh.

Tension, ia berlarutan berminggu-minggu.

Menangis bukan sbb tk cukup susu, please check pampers. Baby ni kdg2 nak dibelai, dilayan.

Saya suka rujuk fasal penyusuan di blog Suraya Lunatots/ Fara Sara Kids etc. Sesekali saya online dengan kawan2.  Elakkan bertanya dgn orang yang kurang menyokong bf, yang akhirnya menyebabkan anda lebih kecewa n frust!
 
Hampir nak beli susu tepung, suami beri semangat!

Ya, misi mesti diteruskan!
 
Kes pecah kereta, medela freestyle diambil, sangat2 kacau! Seminggu saya guna pam manual avent, sesekali di opis dgn bermuka tebal, saya guna Spectra 3 Mamazarin, sesekali teknik marmet! berpeluh ketiak 
 
Google pam bagus ... tk de bajet doh nak beli FS :-(( akhirnya Rumble Tuff menjadi pilihan, alhamdulillah masih berjasa sehingga sekarang!

Itu belum lagi masuk angin malas nak pam di opis, ditambah kerja yang terkejar2 di opis ... phew phew.... Tapi walau sesibuk mana pun saya di opis, tidak pernah tidak saya tak pam, saya tetap 'curi' masa jugak! Cuba bayangkan satu hari tak pam? Huisy mau demam bengkak susu tau!

Apa yang saya sedar tentang diri saya, pada saat stok saya semakin kurang, rasa tension etc, saya masih boleh 'berlakon' tenang. Walau dalam hati hanya Tuhan saja yang tahu betapa galaunya saya, tapi cuba pujuk hati sendiri. Itu kelebihan yang ada pada diri saya, mungkin!? ;-))

Seingat saya, umur cik kembar 8/9 bulan, stok saya kosong! kosong! kosong! Bermula 'hari kosong' tu, hari ini pam, esok bekal untuk pengasuh, ya, tiada lagi ebm!

Yang bernasib baik, apabila cik kembar mula mkn ... terasa ringan/lega sedikit. 
 
Apabila cik kembar pindah duduk taska, ada masa menyebelahi saya, ada lebihan 1 atau 2 botol=4 oz. Alhamdulillah, lebihan itu dapat la saya top up utk esok ... atau mungkin 1 botol itu boleh buat stok.

Saya mula kumpul susu ... 12/11 ini saya akan out station ke Kelantan 4 hari!! Ouch, gigih kumpul 1 botol 1 hari. Sabtu Ahad pula, power pumping!
 
Alhamdulillah, di opis, saya masih pam, hasilnya masih lagi konsisten, sesekali ada lebih, sesekali kurang, sentiasa bekerja keras ;-))
 
Usaha doa n tawakal....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sekarang, saya selesa menyusu cik kembar kerana mereka semakin bsr n pandai cari sendiri, saya tak perlu lagi bangun bersila tgh mlm, mama serah diri aje, nak! ^__^

 
Pengalaman indah ini pasti tidak akan dilupa sampai bila2 ... syukur pada-Mu ya Allah...

Perjalanan  setahun ini-bukan semudah yang disangka, walau apa pun masalahnya, saya terus berjuang. Pertolongan Allah Taala, sokongan suami dan keluarga serta rakan2 ... menjadikan saya terus gigih dan kuat, terima kasih!  Syukur ya Allah.
 
Bukan kerana siapa-siapa, demi Allah, hanya untuk anak2 saya. Saya tidak mahu mengulangi kesilapan yang ketika melahirkan anak pertama dulu....

Selagi daya, diberi kesihatan dan rezeki, terus bf ... amin.

Friday, October 25, 2013

Nak Join Usrah?




Sumber: FB Wardina Safiyyah, tapi saya share dr FB ex teacher Iman Genius Aulad. TQ Ayu!
 
Emel sebelum 25 kan? Tapi hari ni dah 25, saya try juga emel, mana la tau untung2 masih diterima, cubalah emel kalau berminat...;-)) Kalau Sabtu Ahad, insya-Allah boleh lah join, kalau hari bekerja, tak dapat la....

Wednesday, October 23, 2013

Teknik Psikologi Didik Anak Bersolat

Ini tips menarik dari blog Redskyim, bagaimana ayahnya menggunakan psikologi untuk dia sentiasa menjaga solat.

Al - kisah. Ceritanya bermula begini.

Ibarat Batang Mancis
Ilmu ini saya belajar semasa saya berumur 6 tahun. Ayah saya menyuruh saya solat sekiranya ingin jadi manusia. Asuhannya ialah dengan mengunakan batang mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.

Caranya seperti gambar dibawah :
1. Jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis di kepala. Ayah saya cakap kalau subuh saya tidak solat, saya jalan tiada kepala.

2. Jika tidak solat zuhur, buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah saya berjalan tiada tangan.

3. Jika tidak solat asar, buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah saya cakap saya kalau tidak solat asar jalan tiada dada.

4.Jika tidak solat magrib, buang 3 batang mancis di bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah.

5.Jika tidak solat isyak, buang 4 batang pada kaki. Jalan tiada kaki ibarat cacat anggota.

Kesimpulannya :
Ayah saya cakap, kalau saya tidak solat terus-menerus maka saya ni bukan lagi manusia. Diri saya tidak sempurna jika tidak mendirikan solat. Contoh maghrib dan subuh. Jadi saya seolah berjalan tiada kepala dan tiada perut. Orang tengok pun akan lari. Jadi, renung-renungkanlah jika solat kita tidak sempurna, maka cacatlah kita ini.
 

    Photo: Teknik Psikologi Didik Anak Bersolat....

Ini tips menarik dari blog Redskyim, bagaimana ayahnya menggunakan psikologi untuk dia sentiasa menjaga solat.

Al - kisah. Ceritanya bermula begini.

Ibarat Batang Mancis

Ilmu ini saya belajar semasa saya berumur 6 tahun. Ayah saya menyuruh saya solat sekiranya ingin jadi manusia. Asuhannya ialah dengan mengunakan batang mancis. 17 batang mancis bersamaan 17 rakaat.

Caranya seperti gambar dibawah :

1.Jika tidak solat subuh buang 2 batang mancis dikepala. Ayah saya cakap kalau subuh saya tidak solat, saya jalan tiada kepala.

2.Jika tidak solat zohor, buang 4 batang mancis di bahagian lengan. Seolah saya berjalan tiada tangan.

3.Jika tidak solat asar, buang 4 batang mancis di bahagian dada. Ayah saya cakap saya kalau tidak solat asar jalan tiada dada. 

4.Jika tidak solat magrib, buang 3 batang mancis di bahagian perut. Jadi jalan tiada perut serupa hantu dah.

5.Jika tidak solat isyak, buang 4 batang pada kaki. Jalan tiada kaki ibarat cacat anggota.

Kesimpulannya :

Ayah saya cakap kalau saya tidak solat terus menerus maka saya ni bukan lagi manusia. Diri saya tidak sempurna jika tidak mendirikan solat. Contoh maghrib dan subuh. Jadi saya seolah berjalan tiada kepala dan tiada perut. Orang tengok pun akan lari. Jadi, renung-renungkanlah jika solat kita tidak sempurna, maka cacatlah kita ini.
    Sumber: Facebook
 
 
** Saya dah try kat anak-anak saya, Iman n Wafiy, Alhamdulillah, setakat ni diaorang ikut, terutama Wafiy, bila tanya, "Wafiy dah semayang zuhur?" Terus cepat2 berwuduk. ;-)
 
 "Wafiy semayang zuhur tak tadi?"
"Kenapa mama tak ingatkan wafiy, mama nih! Wafiy tak de tangan dah!" Muka dah masam cetung!  Terus berwuduk nak semayang zuhur, walaupun masa tu dah asar ... wakakkka. Memang tau takut anak saya yang berambut ketak ni tau! ;-))
 
Walaupun anak2 kecik, solatnya, biasalah kan, kalau wafiy, sempat tu bercakap time solat, lps tu sambung balik! ^_^ Tapi sekurang2nya mereka mahu melakukan yang wajib itu. Kita kena sentiasa ingatkan mereka. Ye tak? ;-))
 
Uols boleh la cuba kat anak-anak! ;-))
 

Friday, October 11, 2013

Cik Kembar Setahun!

Alhamdulillah, hari ini 11 Oktober 2013, umur cik kembar setahun!
 
Selamat hari lahir Cik Kembar Umar! Doa kami kedua-duanya sihat selalu, panjang umur, murah rezeki, jadi anak yang soleh, sentiasa di bawah rahmat Ilahi. Amin.
 
Gigi masing-masing baru ada 4 batang; 2 di bawah, 2 di atas! ;-))
 
Umar Ghazi pagi ni badan sedikit panas, bekalkan ubat demam, harap tidak berpanjangan demamnya.....


Mak kembar tumpang menyengih! ;-))

Thursday, October 10, 2013

Jangan Pitam Deh! ;-)

Hahahhah, BESAR GILA BABAS MY NEW HEADER!  Jangan pitam deh! ;-)) Untuk sementara waktu, kalau masuk ini rumah, hadap aje lah header yang besar-sebesarnya!  ;-)) Peace yo, smile!

Blog Tanpa Header!

Header lama dah tak relevan sekarang ni, gambar n nama cik kembar tak de, kena buat header lain yang lebih sesuai.
 
Untuk sementara waktu ni...sy delete header lama, siapa boleh tolong buat header simple cantik untuk saya?? ;-))
 
Please please please...help me! ;-))
 

Cheese Cracker

Try buat, 'sedapnye!' Ahaks, perasan sedap. Tapi sungguh, senang je buatnya, bak kata kakak saya, "mu buat sambil pejam mata". ;-))
 
Kakak saya try buat, dia bwk utk saya, adeh, sedapnya, dan saya cuba buat sendiri.
tq ya..

Sekut saltcheese khong guan, susah nak jumpa, saya ganti sekut masin cheese julies.

Cik kembar n Wafiy pun suka!





















Saya kongsikan resepi ini utk yang berminat (kakak saya ejas sikit dr resepi ezstroree.blogspot.com)

Bahan
1 ketul cheese (saya guna brand tatura)
1/2 susu pekat manis
susu segar
nestum (atau boleh je apa2 yang uols suka-oat/cornflakes/serbuk koko)
biskut cheese julies (bulat) (boleh tukar sekut lain yg sesuai, kakak saya guna brand Ritz)

Cara
-Pukul cheese bersama-sama susu pekat manis hingga hancur ketulan cisnya (guna mixer lagi cepat, tapi saya tak de mixer, gigih bergilir dgn mak, sampai lenguh bahu tau! ;-))
-Celup sekut dalam susu segar, 1-2 saat saja ( jgn lembik)
-Susun sekut dalam bekas, sapu/letak krim cis, tabur nestum.
-Ulang sampai habis krim cis/sekut.
-Simpan dalam peti ais-lebih kurang 6 jam, sedap dimakan sejuk2!

(Utk elak rasa muak, saya tabur nestum sikit2 je, n krim cis tu pun, saya letak nipis2 je.. kalau yang suka cis, boleh je sapu lebih cis, boleh ejas ikut suka ;-)

Selamat mencuba!

Wednesday, October 9, 2013

Cik Kembar : Main Teka-teka, Mana Adik, Abang? ;-))

Lagi satu hari cik kembar setahun! Cepatnya masa berlalu!
 
Semakin aktif, semakin ligat, mulut banyak, makan pun banyak! Nampak aje kami mkn, pakat serbu puok dio! ;-)) Tak cukup tangan mama, tambah tangan papa lagi! ;-)
 
Semakin besar, semakin rupa susah nak beza. Tapi sebab dh berhari2 tengok, ada tempat2 yang boleh bezakan mereka. Tapi kalau kedua-dua paling belakang, memang tak tau hok mana abang, adik. Dua-dua kepala bulat ;-). Yang kelakar, iman dan wafiy lebih cam mana satu abang/adik!
 
Kalau tetiba ditanyai orang, 'mana adik, abang?' Memang kami kena tengok dulu lah! Tergelak yang bertanya tu. Ya lah kan, kami dukung aje, tak kira mana adik/abang, yang penting, nak g mana2 semua anak diangkut, jgn ada pulok hok tertinggal. ^_^
 
~~ Abang (Umar Ghazi)
-Lebih berwajah serius, muka garang, susah nak senyum, tapi kalau tersenyum, ewahhh, manis berlesung piput di kedua-dua belah pipi.
- Bentuk muka agak panjang, (bak kata Wafiy, 'Ghazi muka telur!';-) 
-Lekuk/alur di bawah hidung lebih jelas kelihatan.
-Suara abang lebih 'garau'
-Kalau kecik dulu, jd mangsa buli adik. Skrang dh tebalik, dia pula yang buli adik.
 
 



















Main teka-teka - mana abang, mana adik? Dua-dua idung kemek, camner nih! ^___^
 
 ~~Adik (Umar Ghufran)
-Wajahnya lebih manis
-Sedikit manja, mengada-ngada, mudah tersenyum, lesung pipit sebelah aje
-Bentuk muka agak lebar bulat, berkulit lebih cerah daripada abang.
 

Genap umur mereka 6 bulan, saya beri bubur nasi kosong blender halus. Lebih kurang2-3 minggu, saya bubuh satu jenis sayur. Umur 8 bulan,  letak satu jenis lauk-ikan tenggiri. Umur 10 bulan, nasi tak blender, penyek2 aje, kentang/carot/sawi + ikan gilir2. Tapi kentang memang tak pernah tinggal. Dah tak tau nak bubuh apa, buntu mak! ;-)) Segala jenis roti, biskut buah kami suap....;-)) Sebelum ni, bekalkan biscoti organis/banana, skrng diaorang dah jemu, tukar bagi sekut Marie pulop. Hahah. Okey ke?

Kejap2 bergomol, kejap2 berebut, dah bagi satu sorang pun tetap nak berebut yang satu tu! Cium hidung, mulut, sesama diaorang. Ngekek2 gelak, kejar2 merangkak. Serius kelakar comel! Subhanaallah, indahnya ciptaan-Mu.

Kalau seorang menyusu, seorang lagi tak nak kalah, nak jugak! ;-))
 
Agaknya dah kenal nama sendiri, bila saya panggil Ghazi, dia paling, begitu juga Ghufran, tapi ada juga masa2 panggil seorang, dua-dua berpaling... kihkihkh.
 
Dah nak masuk setahun, belum berjalan lagi. Iman dan Wafiy dulu-cukup2 setahun terus berjalan, tak de jatuh, duduk ... harap2 cik kembar pun macam tu lah.
 
Ghazi-dah mula bangun, lepas tangan 2-3 saat, lps tu dia menyengih, perasan gamaknya dapat berdiri!
 
Ghufran pula suka sgt ngukah/panjat sofa, lepa mata, tengok2 dah bertenggek atas sofa, seriau mak tau!

Kdg2 berdiri kat dinding cermin besar, tilik muka sendiri, gelak2.  Saya dan suami tergelak sama melihat telatah comel cik kembar. Subhanallah berkali2.  Moga mereka diberi kesihatan yang baik dan sentiasa di bawah lindungan-Nya. Amin.
 
Alhamdulillah kembar tak banyak kerenah!

Alhamdulillah masih menyusu badan sehingga ke hari ini. Sangat mencabar, jiwa mesti kuat, okey!

 

Awal2 dulu, susah nak duk dlm stroller, sekarang ni kalau berjalan, elok je dlm stroller, yang penting, perut kenyang!

Soalan biasa: 'susah ke jaga kembar?' 'penat ke jaga kembar?' ;-))

Insya-Allah, apa saja yang kita lakukan, fikir secara positif, kalau minda sudah dikuasai dgn boleh, insya-Allah, boleh/senang lah ia. Menguruskan anak kembar, tidaklah sesukar yang dijangka. Mungkin dari mata kasar orang lain, nampak agak ‘sulit’ tapi yakinlah, Allah bersama-sama kita. Rabbi Yassir Wala Tu Assir.... Allah akan permudahkan jalan kita.  Minta pertolongan drpd Dia, hanya Dia yang Maha Mengetahui.

(Itu jawapan saya kat blog, orang tanya tak de lah jwb panjang lebar mcm gitu kan. Pandai-pandai la ^__^)
Sekiranya ditimpa ujian, musibah, ucaplah doa, “Ya Allah engkau berilah pahala kepadaku atas ujian yang Engkau beri ini, dan satu hari nanti gantikanlah dengan sesuatu yang manis untuk aku”. Insya-Allah. Terima kasih Ya Allah....


Walahualam.
 
** Lebih kurang sebulan cik kembar duduk di jagaan taska, sebelum ni duduk rumah orang (pengasuh), hantar taska atas sebab-sebab tertentu! Pertama kali hantar anak-anak kecik ke  taska. Iman dan Wafiy hantar taska, diaorang dah 4/5 tahun. Bila buat keputusan hantar cik kembar ke taska, perasaan risau dibuang jauh-jauh! Doa saya agar anak-anak sentiasa di bawah lindungan-Nya. Rabbi Yassir Wala Tu Assir.

Famili Dah Balik Kelantan :-((

Petang semalam, Ba, Ma dan adik bongsu dah balik Kelantan :-((
 
Rasa sedih/sunyi pulop, mereka kat rumah kami, pagi2 nak g kerja, ma sedia air teh susu (air teh) dgn roti bakar mentega kacang. Simple, tapi sebab air tangan ma, tentulah sedap ;-))
 
Lps hantar mereka kat LCCT smlm, belum smpi rumah, dlm kereta, "mama iman rasa sedih la," berair mata ... terus pekup tangan. Saya turut berair mata :-(( Sebelum kawin sy tak macam ni, bila dh bergelar ibu, jiwa saya lebih sensitif, hati cepat tersentuh! *__*
 
Sepanjang mereka di rumah kami,  kami tak hantar cik kembar ke taska. Nak main dgn cik kembar, katanya. Adik bongsu saya, Cik Su rajin berdukung, seronok la cik kembar bila ada yang melayan dia! ;-)
 
 
Cik Su, Iman dan Wafiy - Gambar 2 tahun lepas, sebelum cik kembar lahir.
 
Kami g kerja; ma tolong basuh kain, jemur kain, lipat kain. Tgh hari ma msk, petang-malam, kami tukang makan ;-))
 
Bangun pagi tadi, rasa sunyi pulop, tak de air teh susu/roti bakar, nak, buat la sendiri ye! Huhuhu... tak de orang tolong saya lipat kain, yang tolong sepahkan kain ada lah! ;-)) Malam ni, kena masak sendiri... (Menu - goreng telur/ikan la jawabnya ;-))
 
Cik kembar pandai 'rindu', semalam, pagi tadi, merangkak g bilik tempat ma dan ba tidur, cari diaorang agaknya ;-(( Saya pulop yang tengok, rasa sedih!
 
Gambar Cik Kembar terbaru! Main teka-teka, 'mana abang, mana adik?' ;-))
 
Pagi ni cik kembar sedikit merengek. Rutin kembali macam biasa - kalut ribut saya dan suami antar cik kembar taska, galas beg baju taska, beg susu cik kembar, handbag, beg pam susu saya, senget-benget bahu masing2! ^_^
 
Insya-Allah umur panjang, bulan 11 datang KL lagi, dah beli tiket Air Asia pergi balik utk mereka! ;-))

Tq Ma, Ba, Adik!

Monday, October 7, 2013

Hari Sukan Little Caliph BBS

Little Caliph's Bandar Baru Sentul (BBS) Sport Day 2013

Disebabkan suami mengajar (sekolah ganti), saya, Iman dan Wafiy tumpang mak kawan Wafiy (juga staf opis saya) ke Sports Day di Kepong. TQ K. Maini, kalau tak de akak, tak pergilah saya ke sports day tu..;-)) Cik kembar saya tinggalkan di rumah pengasuh. (jarang-jarang sgt hantar cik kembar di rumah pengasuh pada hari Sabtu/Ahad, hanya perkara2 terdesak macam ginilah minta mak cik pengasuh jaga.) Pada mulanya tak nak join, tapi rasa kesian kat Wafiy, beria-ria  mintak saya pergi. Malam nak pergi tu, bersungguh-sungguh lap sendiri kasut, sangkut track, t.shirtnya ;-)) Kesianlah kan, kalau tak pergi! 
 

"Mama tengok ni, wafiy dapat 'pahala'!" Sambil tunjuk kalung kemenangan di lehernya. Aahhaha! 'pahala'=piala.

"Wafiy dapat nombor tiga, mama!" Bangganya dapat no 3 (no 3 daripada 3 pasukan ;-)). Itulah seronoknya anak-anak.... Saya memuji, "ooo pandai Wafiy, nanti papa balik, wafiy bagitau papa deh!" Lagi dipuji, lagi kemewet menyengih! ;-))

 
Seronoknya anak-anak bila mak/ayah ikut serta dalam setiap aktiviti mereka kat sekolah kan!

"Mama, nanti mama, papa, Abang Iman, cik kembar pergi sukan sekolah Wafiy, tau!"
"Papa tak dapat pergi la Fiy. Papa sekolah. Macam mana mama sorang2 nak bawak cik kembar." "Ala, ala, mama boleh lah, boleh lah..."
 
Apa saja alsan yang kita beri, tak mahu terima, tetap berkeras mahukan family pergi tengok dia main sukan.
"Mama tengok tau wafiy main tau! tau!" 
Bersungguh-sungguh, itulah anak-anak! ;-)
 
**Wafiy ni dia lain sikit dengan abangnya,  kalau A katanya, maka A lah, tak boleh B atau C! Berpeluh mak tau, nak! ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...