Thursday, December 6, 2012

Kronologi Hari 1 - ke 9 + NICU

Selesai dibedah
- Badan seolah2 'keras kejung', mulut seolah2 'dikunci' (penat pot pet tadi kot ;-) 
-Ubat bius masih belum hilang, tak dibenarkan bergerak, baring tanpa apa2 alas di kepala.
-'Saya nak susukan anak2 saya!' Tapi hanya hati meronta2. Diri sendiri lemah, macam mana nak susukan baby? Kawan2 yang bersalin operate, macam ni ke? Dapat susukan baby tak? Ada nurse bawakan baby, letak tepi, tolong pegang baby tak? :-((
-Saya tak suka bersalin cara begini! Kalau bersalin normal, lepas bersalin, baby dapat room-in dgn kita. :-((
-Saya dihantar ke wad, 2nd twin masih tidak diberi kepada saya. Kata doktor, 2nd twin (adik) pun ditempatkan di NICU bersama-sama 1st twin. Walaupun 2nd twin sihat, dia perlu dipantau. :-((
-Hanya dibenarkan minum air kosong, itupun dinasihatkan minum sikit sahaja, jika tidak muntah, boleh makan sedikit demi sedikit makanan yang lembut seperti roti.
-Hati tak keruan, teringatkan kembar di NICU. 'Awk, doa, solat hajat utk ank2 kita....' ingatkan suami.
-Bdn penat, perut lapar, tapi hati sentiasa risau....
-Malam, hanya makan biskut dan roti saja.
- Tidur tak nyenyak, teringatkan kembar....

Hari ke-2 (12/10/12)
-Pagi sebelum subuh, nurse datang tukarkan baju, cuci dan tukarkan pek. Beg kencing dibuka. Katanya, "hari ni kak kena berjalan."
-Bangun dari katil - Ya Allah, sakitnya! Ngilu, pedih kat tempat luka. Nak bangun dr katil tu dah 15 minit, seksanya! Dr katil nak ke toilet, rasa macam jauhnya berpuluh2 km!
-Berjalan macam orang tua bongkok tiga, badan tak boleh nak straight, sakitnya tempat luka macam kena hiris! Tak reti nk gambarkan / explain rasa sakit!
-Paling tk suka, setiap satu jam nak terkencing, kencing tk lawas! Kata nurse, itu normal.
-Kalau terbatuk/bersin, masya-Allah sakit teramat! (Petua utk kurangkan sakit semasa batuk, letak bantal di perut dan bersin pula, cuba kawal, tutup hidung. Seksa/peritnya sakit lps bersalin!

Tengah Hari
-Kurang sedikit kekerapan kencing, alhamdulillah kencing dh lawas, buang air besar pun okey. :-)
-Apa khabar anak2 saya di NICU? :-((
-Suami, ma dan adik bongsu saya yang baru smpi dr kampung, dtg. Bawa ikan haruan bakar dan nasi utk saya. Bekalan ikan haruan dr kampung. Tq ma! (Sepanjang sy di wad,, saya tak makan nasi hospital, tiap2 hari suami bawa bubur nasi dan ikan haruan/selar bakar. Tq awak!)
-Saya dan suami ke wad NICU, saya ditolak dgn wheel chair oleh suami.
-Ya Allah, mengalir air mata melihat keadaan 1st twin (abang) - badannya penuh dgn wayar, "Assalamualaikum abang, mama dan papa datang tgk abang." Tak dapat menahan air mata. Kata suami, "jgn tiok (menangis), nati gak awk tiok, dio (baby) tiok jugok, awk kena kuat!"
-Semakin dilap air mata, semakin bnyk yang mengalir. Melihat wayar penuh di muka, badan, rasa sayu dan terkilan kerana tak dapat susukan my 1st twin. Kata nurse, boleh perah susu bawa untuk 1st twin.
-2nd twin ada tepi katil 1st twin, dia elok saja, tiada apa2 wayar. 
-"Abang, adik, nanti mama dtg lagi tgk abang-adik ya. Mama dan papa doakan abang cepat sihat!" -Tak sanggup saya nk tinggalkan mereka berdua! "Doktor, tak boleh ke yang 2nd twin tu duduk dgn saya di wad, dia okey kan?"

Petang
-Alhamdulillah, 2nd twin dibenarkan bersama2 saya, mlm ni saya tak keseorangan, si adik dpt menyusu dgn saya.
-Pam susu, guna pam yang disediakan hospital, bekalan utk si abang di NICU, hasil dapatan - susu kuning, (kolustrum), waima dapat 1 oz, saya tetap simpan, bawa utk 1st twin.

# # #

-Tiap-tiap hari saya dan suami melawat dan bawa susu perahan untuk 1st twin di NICU. (Hanya suami isteri saja dibenarkan masuk di NICU).
-Di wad, setiap kali 2nd twin tidur, saya akan ke bilik pam, mengguna peluang sebaik mungkin

# # #

Hari ke-3  (13/10/2012)
-Hasil perahan semakin bertambah, drpd 1 oz setiap kali pam, dapat 2/3 oz setiap pam. Tengah2 malam sanggup ke bilik pam demi 1st twin.

**(Di wad, saya diberi ubat panadol (tahan sakit), antibiotik, dan obimin (tambah darah))

Hari ke-4 (14/10/2012)
-Saya dh cukup kuat, susu semakin banyak (Susu banyak kerana 2nd twin banyak hisap, dan kekerapan mengepam, semakin banyak kadar hisapan, semakin banyak susu dihasilkan. Alhamdulillah). 
-Berjalan tk bongkok tiga dah ;-), salotape/penutup tmpt luka dibuka dr semalam (hari ketiga).
-Kata doktor, dh boleh mandi, tapi sy tk berani nk mandi, hanya lap saja ;-) Hari ke 5 baru mandi, itu pun risau, tutup tmpt luka dgn plastik ^_^.
-Seperti biasa saya dan suami ke NICU, 1st twin dipindahkan ke bilik lain. Alhamdulillah, dipindahkan ke bilik peringkat yang semakin baik. Dah tak de wayar di badannya,  syukur alhamdulillah.
-Menurut doktor yang merawatnya, keadaan 1st twin semakin baik, hanya perlu monitor antibiotik saja
-Cuba susukannya direct, subhanaallah, 1st twin pandai! Menitik air mata saya, hari ke-4 dapat  menyusu 1st twin secara direct, "ha, tiok pulok doh," usik suami, turut gembira.

Hari ke-5 (15/10/2012)
-Saya dan 2nd twin dibenarkan keluar wad. Sepatutnya hr ke-4 dh boleh keluar, tapi sy minta tangguh sehari, kerana tk sanggup nk tinggalkan 1st twin di NICU.  Minta bilik di NICU, tp tk dpt, penuh :-((
-Sebak nk tinggalkan 1st twin. "Abang, mama dan adik nk balik rumah, nanti mama dan papa datang jenguk abang ya, bawa susu utk abang."


Hari ke-6 (16/10/2012) 
-Saya dan suami ke hospital (2nd baby ditinggalkan dgn mak dan mak mentua saya)
-Perjalanan dr Sentul ke Selayang terasa agak jauh juga, sesekali luka berasa pedih. Tapi apakan daya, saya mahu jenguk anak saya.
-Kedatangan kami disambut, 'ha, baru dpt tgk matanya yang bulat tu!'

Hari ke-7 (17/10/2012)
-Suami: awk tak payah pergilah hospital hr ni, tk molek g mari g mari, luka tk sembuh lagi. Sedih la pulok,  sy kirim susu perahan saya seperti biasa. Suami blik, katanya, doktor minta saya ke hospital, katanya lebih elok ibu bersama-sama ank....
-Tgh hari tu juga, saya dan suami ke hospital. Di hospital, sambil menyusu 1st twin, datang nurse,  "bilik ada kosong, doktor suruh ibu room-in dgn baby. Ank sorrang lagi, boleh bawa bersama."
-Alhamdulillah, akhirnya kami bertiga dapat bersama-sama. 'Bagaimana malam ni dgn kembar, dapat ke sy handle kedua-duanya, harap semuanya baik2.'

# # #
-Wad di NICU sgt selesa.
-Malam pertama dgn kembar, sy belum dpt menyesuaikan diri menguruskan mereka berdua
-Bagi susu dua baby sekali gus, wah, rasa sukar juga!
-Alhamdulillah, kembar tk bnyk ragam, sekejapan sya dpt sesuaikan diri dgn mereka berdua.
-Si abang lebih bnyk berdikari dan mengalah, si adik agak manja, nk menepek ;-)
-2 malam saya dan kembar di wad NICU.

Hari ke-9 (19/10/2012)
-Alhamdulillah, kami dibenarkan keluar wad NICU, home sweet home!;-)) Bermulanya kisah baru kami. Ya Allah, terima kasih atas kurniaan-Mu.

Hadiah daripada hospital untuk babies-satu seorang ;-) TQ!

Alhamdulillah, ank2 tidak dijangkiti kuning (jaundis) yang serius, kuningnya sedikit saja, bacaan normal, hanya pantau, diberi susu ibu.

Home Sweet Home! ;-)

*** Segalanya diatur cantik oleh Dia, kenapa saya tidak bersalin normal, ada hikmahnya. Sepanjang  di hospital, saya sedar akan kebesaran Dia. Kalau bersalin normal, saya tak dapat ulang alik tengok baby dr wad ke wad NICU, berjalan macam Oshin (terkepit2) ^_^ Alhamdulillah, saya dapat berjalan seperti biasa bermula hari ke-4. Saya juga bebas bersila, (kalau salin normal, tak berani weih nk bersila), dpt susukan baby, dpt tukarkan lampin sendiri dgn gaya 'bebas' dan saya agak cergas sepanjang di hospital. Walaupun begitu, sy sentiasa beringat, luka masih baru, kena berhati2! Alhamdulillah, diberi kesihatan yang baik untuk menjaga si kembar. Terima kasih Ya Allah....

9 comments:

~aYu~ said...

alhamdulillah dah selamat bersalinkan si twins.. tahniah yer.. sumenya selamat.. pantang elok2..

tiny hayyzad said...

kak d..
meleleh air mata bace n3 kali neh...huhuh...
rasa sedey pulak..
tahniah sekali lgi kak...
proud of u...
kalo dpat kembar cuti besalin dpat kembar tak??
hahah

Iela Fazielah said...

dieyana... ila seronok bc diari diana ms kat hospital dr lepas bersalin hingga balik... sama mcm keadaan ila lepas bersalin kembar Iman irfan & arwah Batrisyia Iman dulu...sebijik! bezanyer arwah sihat n irfan yg berselirat dgn wayar sbb paru2 dia xcomplete lg... cuma beza dihari ke3... ila dtg lwat anak..mcm diana pergi dgn suami.. arwah yg molek dok kat katil tiba2 dimasukkan ke dlm incubator sbb kurang bergerak...lepas tu bermulalah memori hitam kami hingga arwah meninggal..

bersyukur sgt2 diana dpt besarkan si kembar dpn mata sekarang... kalau diberi kesempatan lg... ila nak rasa pengalaman menjaga anak kembar mcm diana... alhamdulillah..allah mudahkan perjalanan bersalin diana... take care dear... insyaallah...dah blk KL msg ila k...nak dtg lawat si kembar...

- Suraya - said...

meleleh air mata saya membaca n3 awak... tahniah buat awak sekeluarga... satu pengalaman yang x mungkin dilupakan...

Sue Abd Aziz said...

Kak Su pun tiyok jugokkk....huhuhuuuu

Noraini Abd. Shukor said...

Syukur kedua-duanya dan awak sihat, Diana. Mengalir air mata baca entri ni...semoga Allah merahmati Diana dan kembar.

umie said...

seronoknya dapat kembar..family sy ramai yg kembar, dan tp time sy pulak x ada rezeki utk sy dapt zuriat lg..sy terbaca n3 akak pasal supplement shaklee utk tambah darah tu..memang ada org ambik supplemnt shaklee dan kawan sy pun ambik utk tambah darah dia lagipun dia tengah mengandung skrg ni dan kalau akak nak tambahkan lagi susu tu boleh jer ambik supplement shaklee memandangkan akak dpt anak kembar lagi la nak susu byk. anyway, tahniah yer kak dpt kembar. doakan sy semoga ada rezeki untuk sy...

umie said...

Akak ada buat review pasal supplement shaklee tak? umie ingat nak minta copy..kalau boleh nak wat testimoni..hehhehe....kalau akak izinkan..hehhe

lynn said...

sedih baca blog awak.
tapi alhamdulillah semua sihat.
tak kira berapa ramai anak kita.. setiap seorang mesti pengalamannya berbeza kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...