Wednesday, March 27, 2013

Penyusuan Ibu: Berusahalah!

Perkongsian:

Makanan/minuman/amalan saya, insya-Allah, boleh menstabil / tambah  penghasilan susu badan (mungkin ada orang yang sesuai, mungkin ada yang tidak, ikut kesesuaian masing-masing ;-) )

~ susu tepung (tak kisah brand apa)-Part ni saya agak susah nak telan, paksa rela je-time mengandung pun mcm tu juga-paksa rela.

~ disebabkan 'payah' minum susu-sy mencari alternatif lain-susu tepung - Dutch Lady coklat.  Tak de bau susu, sedap! + oat = marvelous!

~ lain2 minuman bercoklat, milo etc

~ horlicks, nestum

~ oat (dulu tak suka, sekarang suka/sedap sgt!)
 
~soya

~air putih  semestinya!

~ air mata kucing

~kurma

~tempe

~yogurt
 
~ coklat
 
~ kurangkan minuman berkafein
 
~ no ais2 ya! :-))

1) Ibu menyusu kena jaga  makan-tak boleh nak skip/diet2. Jgn risau gemuk, insya-Allah, ibu menyusu, badan maintain..;-)) saya lebih risau penghasilan susu daripada risau gemuk ;-))
 
2) Kena rajin pam.
 
3) Sentiasa berfikiran positif, jiwa mesti tenang, kalau jiwa kacau, kacau lah hasilnya. ;-)  sentisa  'bermain' dgn psikologi ... positif thinking!
 
4) Doa agar sentiasa diberi rezeki untunk anak2.
 
5) Amal ayat 60-surah al-baqarah

6) Sebagai sampingan-supplemement (  untuk kesihatan diri + membantu menambah susu badan .. insya-Allah dengan izin-Nya. Alhamdulillah, tiada keletihan, kurang mengantuk, bangun pagi-segar! Pinggang/badan tidak sakit2, insya-Allah, semuanya kerana kuasa Allah SWT, sentiasalah berdoa diberi kesihatan dan rezeki yang baik dan halal, Amin. Tapi perlu diingat, "Supplement alone CANNOT increase your milk supply. Supplement berfungsi untuk top- up kekurangan nutrisi di dalam tubuh yang menjadi PUNCA kenapa susu kita merudum" (petikan daripada Breastfeeding Heaven)

7) Jgn risau sekiranya hasil hari ini kurang drpd hasil semalam, dan sebaliknya. Kalau kurang, berusahalah ... bangun tengah malam atau apa saja cara ... nak seribu daya, tak nak seribu dalih ;-))
 
8)Jgn duk ckp, 'aku ni tak dok susu'. Please ... semua org Tuhan beri rezeki ini, cuma cara kita mengawalnya adalah penting ... setkan minda yang baik2, ok!
 
9) Jgn risau tgk susu orang lain lebih bnyk drpd kita ... rezeki masing2, mungkin hari ini dapat sikit, esok lusa dapat banyak....

Nota: Lahir anak pertama dulu, saya tak tahu apa2, Iman hanya disusukan 2 bulan dlm pantang sahaja. Tak mahu ulangi kegagalan yang lalu, dan atas kegagalan  yang lalu, saya bangkit! (ewah) Dan, Alhamdulillah, anak kedua, Wafiy - saya susukan sehingga dia berumur 4 tahun.

Insya-Allah, untuk anak kembar ni semoga terus diberi kekuatan keyakinan. Amin.
 
Jadual makan saya:
 
* Pagi - Sarapan milo+oat/dutch lady coklat+oat+kuih/roti/nasi lemak/nasi goreng/etc
 
* Pukul 10 - kalau pagi makan kuih, kul 10 saya akan mkn nasi, kalau pagi makan berat pukul 10 saya kunyah kuih/biskut.
 
* Tengah hari - nasi
 
* Petang (pukul 3/4) - bancuh ESP (Shaklee) 1 mug+kunyah roti.sekut/tak ,kisah apa2, janji ada kunyah2..;-))
 
* Malam - nasi
 
** Dari pagi -malam saya akan minum air putih/suam=4-5 liter!
 
~~ Usaha, doa dan tawakal, insya-Allah.... ~~

2 comments:

ceywie said...

perkongsian yang menarik, tq. :-)

- dieyana - said...

ceywie-kongsi2,,satu lagi-halba dlm nasi dagang...n durian! ;-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...