Bahan-bahan
1 tin buah-buahan koktail
Kek gulung/swis roll/jika rajin@pandai boleh buat kek sendiri...;-)
Untuk kastard:
Susu cair, satu gelas
Air-2 gelas
Gula-2-3 sudu besar
Kastard 3-4 sudu besar
Untuk jeli:
1 kotak kristal jeli mengikut perisa kegemaran puan2 (saya guna perisa strawberi jenama nona).
Air panas mendidih-2 cawan
Cara membuat:
1) Susun kek/swis roll dlm bekas, rapat2, curah sedikit air buah-buahan dlm tin ke atas kek agar tidak kering. Letak tepi dulu.
2) Untuk puding kastardnya: susu cair, air, gula, kastard dikacau atas darat (Faham tak istilah ni? hahaha). Kemudian, dimasak atas api yang kecil, kacau selalu, agar ia tidak berketul2, kacau sehingga masak (likat dan berkilat). Apabila masak, curah atas kek gulung tadi.
3) Kemudian, tabur buah-buahan koktail (jgn ambil air) atas puding kastard tadi.
4) Untuk lapisan terakhir pula, iaitu jeli. Tuang serbuk jeli ke dalam bekas, dan masukkan 2 cawan air panas mendidih, kacau perlahan. Dan, tuang ke atas puding kastard tadi.
5) Untuk hasil yang lebih menyelerakan, sejukkan di dalam peti ais.
Ia sangat sesuai dimakan di hari raya, moga berjumpa lagi. Bai bai, Assalamualaikum. (Ewah, macam rancangan kat tv pula ... hahha).
(Nota: Maaf sekiranya ayat berjela2, susah juga ya nak buat ayat laras resepi ni ya puan2. hahahha)
9 comments:
hehehehehhe...mmg susah buat ayat laras resepi walaupun pernah belajar laras bahasa masa kat u dulu...
nyummy...mmg sedap. ingat nak cuba la lps nie :)
idazs-hehhehe. Cuba, jgn tk cuba!
heheheh...sedapnya...naklah rasa...saya nak cubalah buat nie....kalau anak suka lagi seronok nak buat...saya ambik resepi awak diana....
suraya-ya, silakan....(psst, jgn lupa cese pandan ye)
mcm sedap jer..teringin plak nak rasa...
nanie-alamak nani, k.diana sgt kesian bila nani guna perkataan 'teringin' (org peknen)
heheheh..ala takde la k.diana..saje jer ngada2 tulis mcm tu...hehehe
mmm kombinasi warna yg menarik n mnyelerakan!!!! t ley cube ni...
ibudhani-hehehh...
Post a Comment