Monday, July 13, 2015

Lagi Menu Ringkas Ramadan

Hujung2 Ramadan pun masih nk update menu buka puasa ^__^ Sebab dah ada dlm draft ni, edit sikit2 n publish je lah. ;-))

Lagi menu ringkas kami.
 
Kalau tanya resepi dgn ma saya, mesti dia akan ckp mcm ni, "Na (panggilan di rumah, kalu tk pun Mek Na, itu kakak saya la yang suka panggil gitu, hahha!) tumis bawang, lps tu bubuh santan, lps tu bubuh bla bla bla..." Tercengang la anaknya ini, "Ma, bwg bnyk mn, santan bnyk mana?" Dan, jawapan ma, "Na agak2 la." Hahha. Mak2 kita dah lama msk, dan kerjanya memang masak utk ayah kita, dr muda smpi la ni ... dan kita, yang baru setahun jagung masak ni, bila disuruh agak2, mula la terkulat-kulat ^__^

Dan, sekarang sy cuba nak 'menterorkan' diri mcm ma saya, konon, 'teror' la sangat!;-))
 
Nak sukatan tepat, kena la google sendiri. Yang bestnya, kami laki bini masing-masing 'menggogle', mengerat kasih syg gitu...eh eh..dh melalut pula..;-))


Kari Daging
Kali ni kari daging saya menjadi,  tips msk kari, tumis bawang dan kemudian masuk serbuk kari masak bersama2 sedikit santan pekat, masak sehingga kari masak/garing/atau istilahnya-'pecah minyak'. Dah garing, bubuh daging, santan  yang lain(cair).


Anak2 request sardin. (Budak-budak yang baru nak belajar makan sardin ;-))
 
Sesekali mkn sardin best jugop, kalau kena 'gaya' masak, sedap! Bagi menghilangkan rs 'loya' sardin,  bawang mesti bnyk, juga cili. Tapi sebab anak2 nak makan, saya tk bubuh cili, perah sedikit limau kasturi, buah tomato, kasi lain sikit.  Dan, pandai2 la, ada yang bubuh bunga kantan, sy pernah mkn, mmng sedap. Oh ya, satu lagi, ikannya saya goreng terlebih dahulu, nanti ikan tu akan hitam2 skit.


Mi Goreng ;-))





Pengat pisang ... yang ni terlebih gula melaka ('nisey'). Tapi okey, sy tk bubuh gula, hanya manis gula melaka. Pulut pula dikukus.




Kari Kepala Ikan Merah dan sotong goreng celup tepung



Akhirnya dapat merasa Pulut Durian, tak boleh makan banyak, kering tekak siang hari ;-))


Sambal hitam pahang tersedap antara yang saya jumpa. Waktu sahur saya makan ni je, nasi panas, adui, sedapnya. 


3 comments:

idzwa kamaruddin said...

alahaiii tertelan telan air liur saya...huhuhuu..

Iela Fazielah said...

sedap2 semuanya.... terutama sambal hitam tu....thn ni xdpt stok buah belimbing..kalau x..boleh msk mcm dulu

LYAfrina said...

semuanya sedappp

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...