Tuesday, November 10, 2009

Berat Badan

Salam ceria!
Alhamdulillah, hari ini, semangatku lebih baik drpd semalam....mood agak stabil, dan ada idea untuk menulis sesuatu di sini. Tiba2 cam teringat, dan ingin bercerita..:-)) Ahad lepas aku dan family ke Mid Valley, tujuan utama nak g Fair Education tu, kul 11 lebih aku ke tempat tu, tgk, tk de apa2 tanda pun fair tu, yang ada, fair lain...ala2 pc fair gitu. Isy! Frust juga, tengok Hall 1, tutup aje...so apa lagi blah aje lah, jalan2 cuci mata..tiba2 suami berhenti, oh rupa2nya nak timbang, ahahha, iman pun nyibuk gak nak timbang..heheh, aku pun tumpang jugak le dua kaki, cam confident aje, ... 37 kg! (selepas bersalin aku tk penah timbang). Adoii kurusnya mak! Aku sebenarnya tak le kejut sgt, dh agak, mesti kurang 40 kg. Suami ckp, tambah le skit, biar jadi 40 kg. Apa, ingat ni bleh tambah suka2 hati je ke? Mana tau, makan dah byk, tp still maintain! (Perut ni lapar sokmo..heheh).
Tapi betul juga, aku rasa badan ni cam melayang2, muka pun cengkung aje..tk cun la kalu cengkung sgt...(memang ramai yg tegur aku kurus cekeding). Dari aku anak dara sampai skrang, macam tu lah berat aku. Penah sekali masa aku blajar semester 1, 40 kg, rasa bersorak, muka pun nampak berisi aje, comel aje time tu! Chehh.. Lps tu tak naik2 dah..turun ada le...Masa pegnen pun, paling berat-9 bulan tu, 50 lebih kg aje berat..tk sampai 60 pun...tapi dok ckp, itu normal la...dari 37 kilo...sampai nk besalin, berat badan kena stabil, lebih kurang 12 kilo aje naik...:-))
Tapi, prinsip yg aku pegang ni, mungkin sbb aku bf, itu sbb maintain..:-)) Sebab banyak sumber yg aku peroleh, BF boleh mengurangkan berat badan. Aku setuju dgn fakta tu, sebab aku tgk, kawan2 yg BF anak2, kebanyakan, badan semua maintain, ehhehe...tapi jgn le salah faham pula, kan ada yang fikir, berat badan 70 kilo, kalu BF anak, boleh turun sampai 40 kg...hehhe..itu melampau le. Mungkin dari 70 kg dpt la turun beberapa kg sedikit demi sedikit..ye tak? Setuju tak? So, kepada kawan2 yg sedg pegnen skrang ni, tak payah le susah2 duk fikir ubat apa nk telan untuk kembali langsing lps salin, ni, so, doa2kanlah agar dpt BF anak sepenuhnya lps salin nanti....insya-Allah..badan kalian pasti langsing, cun melecun, jimat kos lagi...:-)) Kuat semangat!!! Chewah...
(*Psttt! Mamazarin, semlm buat yee mee, agaknya, itu sebab cam rs semangat skit hari ni..heheh)

4 comments:

idazs said...

hikhikhik...jadi x yee mee nya? ahahaha...tula..kurus sgt tu kak..kene tambah biar 45-50kg..macam saya nie...hikhikhik....
xde education fair ek???mmm...xpe nanti kita p baby fair je! kihkih

- dieyana - said...

-jadik-tapi kak modified skit..ehhe.
-ha..itu la pasal, tk tau nk wat camne dh...:-))
-baby fair..bila tuh..ehhe

- Suraya - said...

memang betul tu....kalau BF memang boleh jaga badan..diana kena tambah sikit lagi berat tu...jadilah macam saya 45 kg..tu pun ramai kata kurus sangat...betul ker?????

- dieyana - said...

ehhehe..45...tk tau la dpt ke tak...kalu dpt 40 tu kira ok dah ... susah le sy nk naik fatin...mkn bnyk dah...setiap masa ngunyah..ermmm...awk pun kurus gak tuh..ok lah tu...:-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...