Tuesday, February 21, 2012

Konon-konon Cup Cake / Mufin Coklat

Lama sungguh tak cerita masak-masak ni. Apa nak cerita, dah jarang-jarang ke dapur. =^__^= Ada la masuk dapur tu, masak air, masak nasi (lauk beli), buat susu anak, basuh tangan, masuk la dapur kan....^__^ Tapi bersungguh2, buat kuih, kek, atau yang special sikit, tak de ... makan nasi + goreng ikan, cicah budu, ada la ;-)

Teringin sangat nak makan ala-ala mufin/cup cake (apa beza cup cake dan mufin?), tambah lagi kes iman dan cupcake tempoh hari. Sebagai ganti cup cake yang cium lantai tu, saya beli cup cake kat Carefour ... tapi, rasanya sangat2 mendukacitakan :-( Lalu, cuti seminggu sakit mata tu, (mata agak pulih sedikit), kodek2 dalam kabinet, ha, ada bahan, dengan resepi paling ringkas! (tak pelu berlama-lama di dapur....)





Sebenarnya ini bukan resepi cup cake sebenar, saya guna resepi kek coklat yang biasa yang saya buat, tapi untuk mewajarkan ia, saya letak dalam mangkuk kertas/cup yang dah lama saya beli. Tapi saya buat setengah adunan saja, dapat la 18 cup....



Tapi tak naik, tak kembang macam cup cake/ mufin yang gebu tu, rata aje. Tapi bila makan, sedap, rasanya macam kek yang saya buat selalu tu...


Makan panas-panas, sedap weih! =^_^=


Mungkin lain kali, saya nak try buat resepi mufin yang betul2 ... entah bila saya tak tau, tunggu saya rajin....^0^

9 comments:

Iela Fazielah said...

dieyana, ok pe... ila pun teringin nak masak kek ala2 muffin mcm ni.. sbb dr cup cakes.. sdp lagi kek ni...

Qhaifa Nur said...

nampak sedap pulak muffin nih...saya tah bila lagi nak buat huk3...

iizla said...

saya lebih suka kek coklat mcm dlm gambr ni dari cupcake.
boleh order ke? hehe

IDAZS said...

sedapnya muffin, nyum-nyum

IDAZS said...

nyum-nyum..sedapnya..lama dah tak buat muffin

lovely said...

sedapnya...

mama tim said...

eh ok per tu..mesti sedap kan..

takpe kita akan belajar utk buat yg lebih baik dr hari ini ..

- dieyana - said...

iela- heheh, itu lah...makan panas2, sedap...

Qhaifa nur-dieyana pun bukan rajin sgt, tapi sesekali teringin kan..

iizla-order? bikin malu saya aje! hahah

- dieyana - said...

idazs-hheheh, nanti dh teringin esok, buat lah...

lovely-boleh la, makan time lapar, semua sedap...

mamatim-itu lah, tunggu rajin besok, boleh try buat lagi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...