Monday, June 29, 2015

Shopping Raya yang Seadanya ;-))

Nak 'bebel' sikit tengah hari yang mengantuk ni ;-))

Ewah, kali ni tajuk entri bajet bagus pulok ;-)) Baru 12 Ramadan, masih ada 18 hari yang berbaki, apa2 pun boleh jadi ^__^ Tapi harap2nya nafsu ini masih bertahan, toing toing, mata berpinar2 tgk baju cantik2! Tutup mata sambil ngintai sikit kot celah jari! ;-))
 

Shopping raya? Tidaklah sangat, beli sehelai-dua seorang, bagi melengkapkan apa yang tidak cukup. Seluar, baju, masih ada yang elok, jadinya, raya tahun ni, Alhamdulillah seadanya, baju melayu suami dan anak-anak tahun lepas tak beli, so tahun ni, kita beli lah, okey, yang ni settle.
 
Baju raya 2/3-dah settle juga. sehelai-dua setiap orang, cukup! Seluar/jeans anak-anak masih elok, beli sehelai je setiap orang, kembar je lebih sikit, sebab seluar tahun lepas dah kecik.
Kasut, tahun ni beli untk cik kembar je. Ikutkan, kasut tahun lepas masih elok, tapi hilang sebelah! :-(( Semua bersebab kan! Hhihihi.
  
Abang2nya pula, pakai kasut tahun lepas, masih elok, dan untungnya sebab anak2 saya kakinya lambat besar/panjang ;-))
 
Yang belum beres hak mak dia, kasut/sandal, mana destinasi shoppingnya pun belum tau lagi. Pandai2 la cari brg sendiri, last pun tk pe. Laki bini pandai2 lah curi masa shopping sendiri2 ;-))
 
Alhamdulillah, tahun ni, kami lebih berhemah dalam berbelanja, bangga kan! Berjaya mengawal nafsu di bulan Ramadan. Syabas untuk diri sendiri! ;-))
 

Gambar sekadar hiasan ... gambar lama, interprem sikit, ;-))


Sabtu semalam ke mid valley, niat utama nak cari sluar kembar, tak de berkenan, masing-masing dpt penat.
 
Hari Ahad ke One Utama pula, Alhamdulillah dapat sluar kembar. Okey settle. Alhamdulillah, harus beri pujian utk diri sendiri sebab tidak membeli selain barang yang diniatkan ... ahhaha. Bangga kan, kalau dpt berbelanja ikut senarai yang diperlukan.

Shopping dengan anak-anak yang berderet lebih selesa di tempat2 sejuk/selesa, nak ke tempat yang sesak/panas, kena la pergi tanpa anak-anak, kalau tak, naya anak-anak, naya kita juga, paham2 la kan!
 
Biskut raya tahun ni pun beli seadanya. Teringin nak buat popia nestum tu, anak-anak suka. Tgklah tahap kerajinan mcm mana. Rasanya popia nestum tk lah susah sgt kot? Nanti kita google2 ^___^
 
Uols, dh settle ke? Kalau belum settle, masih ada masa, cuma shopping dlm bln puasa ni, agak menguji keimanan, kan! Tgk yang ini, itu, semua cantik, last2 beli ntah apa2 yang bukan dlm senarai.

Saya, shopping dlm bulan puasa, balik rumah, agak melepek, dua jam shopping, cukup lah. Kalau tk jumpa brg yang nak, balik je lah, lagi dipusing, lagi pusing kepala dan biji mata.

Okey bai, selamat bershopping, berhemahlah kita dalam berbelanja di bulan Ramadan ini. Bulan Ramadan adalah bulan menguji tahap keimanan kita. Eh macam ustazah pula, macam pesan khidmat masyarakat pun ya jugak! Apa-apa je lah ;-))
 

5 comments:

idzwa kamaruddin said...

sama la..thn ni berpada-pada sgt penjimatan nyer..sampai sendiri punyer pun tak beli!

Farah Waheda Wahid said...

samaaaa...untuk keperluan diri sendiri memang tak membeli apa pun lagi... cumanya ada sepasang baju kurung pahang pelikat dari advertorial... tak tau lagi sama ada beli ataupun tidak...

Iela Fazielah said...

bagus dieyana..ila pun sama..budget sgt tide thn ni....apa hubby bg...kita soping... utk diri sendiri kemudian jelah.....tp smlm ila ke ikea... wah..kalau ke OU menti bertembung kan>>>hihi

nurulfarehah said...

bagusnya berjaya berhemah. saya pon dah mula membeli keperluan anak-anak. Yang mak-bapak macam biasa, tunggu balance belanja anak-anak nanti. hehehe

LYAfrina said...

yelah... dlm keadaan ekonomi skarang mmg kna bjimat cermat.. apa y penting persaiapan anak2..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...