Wednesday, January 26, 2011

Cakoi, Cakoi, Cakoi!

Melihat blog kawan2 yang memaparkan gambar2 makanan, bikin melelehkan air liur saya. (selera besar!) Tambah-tambah melihat di kala bulan mengambang perut tengah lapar! Terutama blog mamazarin, isy, isy, tempat2 makan yang dikunjunginya, best2 saja!

Apabila dialog2 sebegini mengada-ngada diucap kepada suami-"awk, saya rasa teringin nak makan nando's la," "saya rasa lapar nak makan kenny rogers la," "rasa nak makan subway la". Jawapannya- "awk makan cajuei(cakoi) sudahhhhhhhhhhh!" Tak pun, "awak makan laksa sudahhhhhhhhhhh!" Ha, itu lah Hanapi, cakoi sampai ke senja! Bila saya cakap, "awak ni, sikit2 cakuei, sikit2 cakuei." Dan, pasti ada jawapannya utk kenakan saya balik!-"ala, awak dulu kecik2 dibesarkan dgn cakuei aje...." sambil tersengih2 memandang saya yang terkulat2. Ala, sekali-sekala nak jugak makan yang 'lain-lain' tu. Sudahnya, disuruhnya saya makan cakoi! Tak dinafikan, area rumah saya, terdapat kuih cakoi di gerai pak cik tu, sangat sedap, sangat lembut! Makan panas-panas, cicah air kopi/tea O. Pekena cakoi 5 keping, sekejapan lupa akan nando's/ kenny/ subway. Hahhahah.


Cakoi daripada myresepi.com. Tq ya!

Kalau ada tetamu yang berkunjung ke rumah kami, berdesup Hanapi membeli cakoi kesayangannya untuk dijamu kepada tetamu! Ha, kalau nak rasa cakoi kesayangan Hanapi, jemputlah ke rumah. Hehheheh....

Kalau Hanapi keluar rumah, saya akan memesan agar dibeli makanan untuk kami bertiga. Dan, sekiranya waktu keluarnya itu, petang, jawapnya, makan cakoi lagi lah kami. Cakoi pun cakoilah, janji perut kami diisi. Terima kasih Hanapi! Hehhehehh.

11 comments:

IDAZS said...

muahahahahha. cakoi sedap.. kami pun suka. tp jarang la dapat beli dan makan.

suka cicah cakoi dengan kaya perisa pandan :) ooo, nyum-nyum...

lucula mr hanapi nie. cakoi-cakoi-cakoi..muahahahahhaha

- dieyana - said...

ha, kalau dh selalu cakoi, tau2 aje lah kan? Heheh, tapi cakoi pak cik tu, mmg sedap! Tak pernah cicah ngan kaya, lain kali kalu hanapi beli cakoi, nak suruh dia beli kaya, mempelbagaikan cakoi,agar tk bosan, hehhe...

~marwati wahab @ aleya aneesa~ said...

ayo... cakoi x sudahlah gamaknye ye? tp... klu sedap, layan ajelah diana... hahahahaha...

- dieyana - said...

aleya-jangan jadi muka cakoi sudah..heheh

~ Ida ~ said...

hehehehe....cakoi sedap tu...panas2 lak tu..adoi bikin lapar perut. buat minum petang memang sedap dieyana...

- dieyana - said...

heheh, k.ida, jemputlah dtg rumah saya, kita mkn cakoi petang, heheh

IDAZS said...

biasanya kalu beli cakoi dia mmg sediakan siap-siap kuah pandan atau sos tu.

cakoi, cakoi, jangan cangkul sudah. kehkehkeh

- dieyana - said...

idazs-oh, ye ke? ermm,

cangkul? ahhaha

- Suraya - said...

bestnya cakoi....lama tak makan cakoi....

~ Ida ~ said...

bagus juga idea en. hanapi ye..rasa petang ni nak cari cakoi..
Cakoi..oh cakoi...

ibudhani said...

suke cakoi cecah sambal!!!! best!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...