Tuesday, July 16, 2013

Tiada Drama tapi Terkantoi! ^_^

Hari kedua berpuasa....

Balik sekolah, sengih-sengih : "Papa, hari ni Iman tak lapar!" Papa conpius jap ... saja nyakat ... "Iman makan ke?" ;-)  "Iman poso la, papa!!" (marah ter...;-))
 
Tahniah Iman, puji lambung2 sikit, bagi kembang idung yang memang dah sedia kembang ^__^
 
Sabtu Ahad pula-"Mama, Iman rasa Iman kena rehat la Sabtu Ahad, Iman tak nak puasa lah." Hahhaha, dah agak! "Okey, Isnin sambung balik tau!"
 
Dan, semalam, Isnin ... Alhamdulillah berjaya puasa penuh. Walaupun nyaris2 nak buka semalam sbb kes terkorek hidung! Wakakaka! Balik sekolah agama-eksen muka ceria,  penuh confiden: "Papa! Hari ni puasa Iman batal, iman terkorek hidung!!" Terkejut papanya, nak tergelak pun ada. (Mama memang belum sampai rumah lagi. Papanya lah yang selalu sambut kepulangan Iman dari sekolah). Sambil kat tangan ada aiskrim... "Tak po iman, iman tak sengaja kan..bla bla....  Sekelip mata terus lembik, tak de harapan nak buka puasa dgn aiskrim ;-)) Simpan aiskrim dalam peti ais....
 
Dan semalam juga request akok, air sarsi..;-)) Gigih la papanya ke gerai akok n kuih2 Kelantan. Alhamdulillah, kuihnya sedap belaka.  Akok=samah sebutir! (50  sen sebiji! -lagi berkedut, lagi sedap). Sedap jugok! Try beli butir nangka-boleh tahan, ada rasa....
 
 
Entri lain menyelit! ;-))
 
 
 
~~Projek hari Ahad-sup kaki lembu. RM 6 sebatang -pasar tani danau kota~~
 
-bakar kaki lembu
 
 
-selepas bakar, kikis kulit (kan? kan? Sebab yang tukang proses ni...suami saya..saya tak pandai! ;-))
 
-kemudian rebus...
 
-dah rebus molek, kikis isi...
 
 























-rebus lagi...proses lah macam nak buat sup tulang.
 
-nak lebih nyengat, goreng cili kisar+sedikit gula, garam.
 
-sediakan daun sup, bawang goreng, limau kesturi....
 
Sedia untuk dimakan! Ops, nati dulu deh..tunggu azan Maghrib....*_*
 
 
Bisik-bisik: Sesuka hati je selit entri, tak de kesinambungan antara entri Iman dan entri sup kaki..hahha..tapi ai belasah je...jimat ruang dan masa katanyer...;-)) kes liat nak update entri 

11 comments:

Qhaifa Nur said...

sup kaki lembu...nampak sedapnya

:: Mrs.Eady :: said...

err..

Aida Salleh said...

Ala kiutnya iman...hehehee....takpe dik iman pun belum wajib kan...

dik, akak baru jer jumpa kaki lembu kat pasar last weekend. masa tgk tu terfikir, buatlah diorg letak kaki lembu ni kat sini.jual ke? sbbnya akak tak pernah makan n tak pernah tgk org masak...heheheh...jakun tul kan? nasib baik awak buat entri ni, kalau dak sampai ke sudah akak jadi jakun...heheheee...

IDAZS said...

sedap Nampak sup kaki tu!

sumysya said...

salam singgah..jemput jengah blog sya

Iela Fazielah said...

Kelakar la iman....budak darjah satu kan.... Syfqah kekal...6 hari..1st day dia nnt ila cite...ila xpernah mkn sup kaki...masak lg la xpamdai....

lieyalatif said...

Good job iman!!! Satu pencapaian yg baik utk budak baye die tu heheheheh

Mak lieya suke gile sup kaki lembu ni...lieya suke gak tp nak buat sendiri tak la kot sbb x reti heheheheh

Re: a'ah halba tu masuk je dlm beras mase nak tanak tu....harum halba tu sedappss

Eliss Mie said...

sedapnya sup kateh lembu . abah saya ajer biasa buatkan. saya mkn ajer :p

aizamia3 said...

tak pernah try sup kaki lembu walaupun ada member office dok kata ianya sedap.

- dieyana - said...

qhaifa nur-hikhihkik..kami memang suka

mrs eady..??? ;-))

k.aida salleh- yup...try la kak..bagus utk kesihatan ni mkn kaki..;-))

idazs-hihkihki, mmng sedap pun..(perasan!)

- dieyana - said...

sumysya..ok...tq singgah rumah saya..

iela-hihkihk..kerenah budak darjah satu... try la mkn...hihkihkik..

lieyalatif-ihkhikhihk...

eliss mie-mmng renyah nk proses kaki ni...

aizamia-try la sekali...isinya kenyal2..;-))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...