Wednesday, July 31, 2013

Acara Makan 'Colek' Orang Kelantan

Acara makan colek bulan puasa! Orang Kelantan mesti tau colek ni, bukan colek buah/rojak buah tau. Buah pun nama colek juga, tapi colek buah, bila2 pun boleh makan, tapi colek bulan puasa ni, feeling dia lain macam sikit... tak tau nak explain macam mana. ;-)) Seronok yang best/sedap, sukar untuk digambarkan dengan kata-kata...cewah!

'Colek' orang Kelantan ialah, colek kerang (rebus/bakar), colek keropok, colek perut-makan dgn kuah pedas-pedas sikit, ada tauge, timun batang, 'pelepung' (paru), keropok ("Colek gapo lagi eh? Tiga ni je lah yang sohor bulan poso.") 
 
Makan colek ini biasanya selepas solat terawikh, lepas moreh di surau/masjid, tak kira muda atau tua, kanak-kanak, akan  ke gerai jual colek. Kat Kelantan memang banyak gerai jual colek ni, sambil makan, sambil berborak-borak!
 
Zaman kanak-kanak dulu lepas solat terawikh saya akan singgah tapau colek perut, sedapnyo colek! Kat KL ni susah nak cari colek perut nih, yang saya tau, kat Kampung Baru ada, tapi guna perut import, tk best, keras. Yang best perut muda tu, saya panggilnya perut bulat..
 
Tak sabar nak balik kampung Sabtu ni makan colek perut! (Perkataan colek disebut dgn bersabdu dan ada dengung sikit kat huruf E, sebut dgn tajwid yang betul ya! ;-)) CCOLEKK=col├ęk 
 
**Mood: Tak sabar nak balik kampung!!;-)
 
 
Sumber: Google
 
Sory, gambar blur... yang hitam tu paru, timun, tauge, keropok, perut tak nampak....lagi banyak perut, lagi sedap deh! ^_^
 
 
Uols suko makey ccolekk perut dok?? Confirm ada yang tak tau pasal colek ni kan! Nanti saya belajar buat kuah dia, nanti kita boleh makan ramai-ramai..heheheh ;-))
 
 

Monday, July 29, 2013

Hello Bro ... Tolong Masak!

Terima kasih ... syukur Alhamdulillah.  20 hari berpuasa, tak perlu risau nak masak apa balik rumah ... Alhamdulillah, ada orang tu dah tolong masak. Bukanlah nak berlagak ke apa kan ... dah memang orang tu nak masak.... Tq tq tq....
 
Bulan puasa jalan jem, keluar opis pukul 5, sampai rumah  pukul 6 ... jemput cik kembar, hampir 6.30 petang baru naik rumah ... phew phew phew...
 
Ke Bazar Ramadan jarang2 sekali, paling tidak pun suami akan ke gerai kuih sedap makcik Kelantan, beli onde-onde/akok. Sesekali saja beli kuah, itu pun satu tempat sedap jual gulai kawah....
 
 Hari minggu barulah saya akan masuk dapur.... ;-))
 
Terima kasih Hanapi....
 
Serius, saya suka masakan suami saya. Apakah itu maknanya saya tak pandai masak? Saya pun pandai juga ... hahaha..tak nak mengalah tu!!   Sebenarnya saya selalu puji suami saya masak sedap, supaya esok dan hari2 seterusnya dia akan terus masak. Makan pong! 
 
Hari ni suami request nak makan spaghetti, apakah itu tandanya saya memang terror masak spaghetti? Hahahahah...agak2 la ayat tu kan ... atau apakah itu tandanya hari ni dia nak ngelak masak? "Jangan marah ya.... Saya tau awak dah banyak tolong saya! TQ!"
 
Insya-Allah, masak spageti yang paling ringkas, cepat n sedap. (ye kerrrr sedap...;-)).
 
Untuk anak-anak rasanya Hanapi kena juga masak nasi+ayam masak merah, sebab Iman tak suka spagethi... ;-)

 
**Bersyukurlah kamu atas rezeki yang Dia berikan kepada kamu. Bersyukurlah kamu atas pertolongan yang Dia berikan kepada kamu....

Tuesday, July 16, 2013

Tiada Drama tapi Terkantoi! ^_^

Hari kedua berpuasa....

Balik sekolah, sengih-sengih : "Papa, hari ni Iman tak lapar!" Papa conpius jap ... saja nyakat ... "Iman makan ke?" ;-)  "Iman poso la, papa!!" (marah ter...;-))
 
Tahniah Iman, puji lambung2 sikit, bagi kembang idung yang memang dah sedia kembang ^__^
 
Sabtu Ahad pula-"Mama, Iman rasa Iman kena rehat la Sabtu Ahad, Iman tak nak puasa lah." Hahhaha, dah agak! "Okey, Isnin sambung balik tau!"
 
Dan, semalam, Isnin ... Alhamdulillah berjaya puasa penuh. Walaupun nyaris2 nak buka semalam sbb kes terkorek hidung! Wakakaka! Balik sekolah agama-eksen muka ceria,  penuh confiden: "Papa! Hari ni puasa Iman batal, iman terkorek hidung!!" Terkejut papanya, nak tergelak pun ada. (Mama memang belum sampai rumah lagi. Papanya lah yang selalu sambut kepulangan Iman dari sekolah). Sambil kat tangan ada aiskrim... "Tak po iman, iman tak sengaja kan..bla bla....  Sekelip mata terus lembik, tak de harapan nak buka puasa dgn aiskrim ;-)) Simpan aiskrim dalam peti ais....
 
Dan semalam juga request akok, air sarsi..;-)) Gigih la papanya ke gerai akok n kuih2 Kelantan. Alhamdulillah, kuihnya sedap belaka.  Akok=samah sebutir! (50  sen sebiji! -lagi berkedut, lagi sedap). Sedap jugok! Try beli butir nangka-boleh tahan, ada rasa....
 
 
Entri lain menyelit! ;-))
 
 
 
~~Projek hari Ahad-sup kaki lembu. RM 6 sebatang -pasar tani danau kota~~
 
-bakar kaki lembu
 
 
-selepas bakar, kikis kulit (kan? kan? Sebab yang tukang proses ni...suami saya..saya tak pandai! ;-))
 
-kemudian rebus...
 
-dah rebus molek, kikis isi...
 
 























-rebus lagi...proses lah macam nak buat sup tulang.
 
-nak lebih nyengat, goreng cili kisar+sedikit gula, garam.
 
-sediakan daun sup, bawang goreng, limau kesturi....
 
Sedia untuk dimakan! Ops, nati dulu deh..tunggu azan Maghrib....*_*
 
 
Bisik-bisik: Sesuka hati je selit entri, tak de kesinambungan antara entri Iman dan entri sup kaki..hahha..tapi ai belasah je...jimat ruang dan masa katanyer...;-)) kes liat nak update entri 

Thursday, July 11, 2013

Drama Petang 1 Ramadan ;-))

Tahun lepas-6 tahun-puasa juga tapi separuh hari saja. Tahun ni, saya TAK PAKSA Iman puasa penuh, tapi kami GALAKKAN dia berpuasa. Iman cuba dulu ya! Di samping sogokkan keseronokan berpuasa! Sambil papanya sogok dgn 'ganjaran' sekiranya dapat puasa penuh satu hari. Satu hari-RM 10 aci? ;-))
 
Balik sekolah agama semalam-sampai rumah hampir pukul 6 petang. "Mama ... Iman lapar!" Terus capai botol air atas meja! Ouch! "Iman dah pukul 6 nih, jom jom mama mandikan Iman, biar sejuk sikit badan, lepas tu tengok kartun, main game ... bla bla..bla.." Pujukan demi pujukan bermain di bibir saya dan suami.
 
Dah mandi diam kejap ... lega mak ... dengan wafiy tok soh duk cerito la ... bekeng! "Wafiy! jgn tukar chanel. Wafiy bla bla!"
 
7 petang - "Mama tolong, bagi la Iman makanan, mama tak kesian kat Iman ke...." (Merayu beb! -macam skrip drama okey!)
 
"Iman, pukul 7 dah ni, sayang la nak buka..bla bla...."
 
Diam.
 
Azan maghrib - Bismillahirahmanirrahim.... 2 ketul puding caramel (special saya buat untuk Iman, sbb tau dia suka sgt puding caramel ni!), sebiji pulut berinti-juga feveret Iman (sebiji 50 sen okey!), secawan teh suam. Dah habis kuih, pekena nasi pulok sikit. Alhamdulillah, Iman berjaya. "Seronoknya mama puasa," katanya. Berpeluh ketiak mak memujuk tadi tau...dengan nada suara yang halus...ahahha,
 
 
 
Kalau Iman minta berbuka tengah hari-kul 3/4..okey lagi...ini pukul 6-7! Sayang la kan! Apa-apa pun tahniah Iman....dapat puasa penuh satu hari. Hari ni tak tau la, kita tengok je lah petang nanti..;-)) Apakah ada adegan pujuk rayu lagi  ^_^
 
Dan, hidangan  simple hari pertama kami semalam - gulai lemak kuning udang, ikan bakar kosong cicah asam kicap, ayam goreng, puding caramel, teh o suam.... Alhamdulillah..kekenyangan. Terima kasih Ya Allah, atas nikmat yang Engkau berikan



Lepas solat  maghrib-terus jelepek atas kerusi....pukul 10 malam, bangun minta aiskrim conetto! Nasib baik papanya baru balik terawikh, gigih g beli aiskrim pulok, sebagai semangat untuk Iman berpuasa lagi ^__^

**(Wafiy pula kami berpendapat terlalu awal untuknya berpuasa. Tapi tadi teachernya whatsapp saya: "Puan, Adam Wafiy puasa ke? Dia tak nak makan, puasa katanya!" Toing!!! ;-))

Tuesday, July 9, 2013

Siapa Tuang Susu Cik Kembar?? :-((

Tak nak panjang2, sikit saja nak tulis, sekadar luahan.
 
Semalam susu cik kembar kena curah/tuang 2 botol=8 oz) ... tapi bukan saya yang curah! Rasa nak nangis, marah, sedih, bercampur baur. Tapi cepat2 saya cuba redakan perasaan sendiri ... inilah cabaran ibu menyusu!! Dah le stok dah tak de! Tapi saya sangatlah penyabar! Penyabar eh mu dieyana? uhuuhkhkkk... Saya tahu Allah sentiasa di sisi saya....
 
Siapa yang curah?? Tak pe lah, saya tak nak cakap apa2. Ya saya tau, dia tak tau apa2... Tapi sepatutnya dia call saya dulu! Ini tidak, terus buang, dengan andaiannya, susu tu basi! Uwaaa....dieyana nangis eh??? *_*
 
Inilah antara cabaran dan ujian dalam menyusu cik kembar...Sebenarnya banyak lagi ujian2 yang saya lalui sepanjang menyusu cik kembar. Tapi dalam pada saya melalui cabaran2 itu, saya tak pernah berputus harap. Sedih memang sedih, tapi saya buat dek aje, semakin dilayan perasaan itu, semakin saya rasa down! Dan, atas kesabaran saya ini, telah genap 9 bulan saya telah menyusu cik kembar tanpa campur susu selain susu badan saya sendiri. TQ Ya Allah!! Sujud syukur pada-Mu.... Semoga saya terus diberi kekuatan ini.... Saya sayang anak-anak saya...kerana Allah Taala. Amin... Terima kasih my lovely husband! Sangat2 memahami saya ... sentiasa memberi kata-kata semangat untuk saya. TQ!!
 
 

Esok Puasa!

Lemau! Haisy!! Entri banyak tertunda....tapi rasa lemau je nak update.... mood tolonglah bekerjasama ya....ermmmm....
 
Apa-apa pun...selamat berpuasa untuk semua...semoga Ramadan kali ini adalah lebih baik ... dan moga peluang ini diambil dengan sebaik-baiknya.... Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang untuk kami menghirup Ramadan lagi. Moga kita semua diberi rahmat dan keberkatan daripada-NYa. Amin...
 
 
**Ramadan ... mesti ingat kat family kat kampung. Ba n ma ... tak sabar nak balik raya! Tradisi ma yang tk pernah lupa...bila sahur, harus 'gerok'=kejutkan anak2 bangun sahur. Tak kira sudah bersuami pun...."mesej ma : Na bangun, bangun sahur!" Rindu kat ma n ba!)

Monday, July 1, 2013

Ahad di Paradigm Mall Kelana Jaya

Salam Isnin semua!

Isnin?! Haiyooo ... menggeliat tak habis2 lagi?! Suka atau tidak, kena lah hadapinya ya tak? Isnin-Jumaat, pergi-balik, pergi-balik, tengok2 dah masuk Julai kita nih!

Jom layan gambar semalam. Kami di Paradigm Mall (PM). 1st time pergi. Jalan-jalan cari makan, katanya. Pukul 12 lebih sampai di PM. Pusing mutar tak tau nak makan apa.... Pukul 2 perut dah mula menggelegak ... Kenny Rogers sudah....


Dalam perjalanan ke Paradigm-tidur!

 

 
 
Kami yang kelaparan! ;-))
 
 
 
 
Sambil2 tunggu hidangan sampai....



 
 
 
 
 
 



Banana Muffin 

Mango +Special Fruit
+
Coklat kek+aiskrim yang kureng....:-((
 
Mood cik kembar sangat baik! Tapi sebab jarum jam sudah menghampiri angka 4 (solat zuhur beb!), lepas makan, singgah rumah Along (kakak)  @Kuarters Kastam Kelana Jaya. Pekena mi kuah Along pulok. ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...