Friday, November 7, 2014

Maggie Kari Ketam Nipah

Hasil masterchef Hanapi ;-))
 
Ketam inikah yang telah 'menggatalkan' Adam Wafiy? Tapi tak de lah makan banyak sangat, mungkin air ketam tu pun boleh 'menggatalkannya',  ermmmm....
 


Sekali setahun je mama makan ketam, nak, yang nipah ini pun kali kedua seumur hidup mama. Kalau  makan lebih dua kali setahun, maknanya, ada orang belanja lah tu. Kihkihkih. Biasa makan ketam yang biasa-biasa tu je (tak tau nama ketam).
 
Panduan untuk masak ketam nipah ni, yang mungkin uols dah tau: Sebelum masak tu, ketuk2 dulu ketam (kat tempat keras tu), supaya senang nanti nak makan, tk perlu la guna tukul, spanar dsbnya ;-)) Baru dua kali makan ketam nipah, dah memandai bg panduan masak ketam nipah, ya! ^__^


**Sesekali, teringin sangat nk makan maggi kan? Boleh ikut panduan sihat memasak maggi: Rebus air sehingga menggelegak, nak cepat, ambik je air panas. Bila air menggelegak/masak, masukkan maggi, kacau-kacau maggi tersebut, jangan terlalu lama, nanti kembang sangat. Kemudian, tutup api, buang/tapis air tersebut. Sediakan air lain/yang telah siap dimasak, apabila menggelegak, masukkan bahan2 yang ingin masukkan, telur, sayur dan perencah (jika mahu). Akhirnya, masukkan maggi tadi. Tutup api. Cuba lihat rebusan air magi pertama yang anda buang tadi, sangat keruhkan? Bila masak maggi kali kedua, air rebusannya nampak lebih jernihkan? Sharing is caring TQ ;-))
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...