Monday, June 18, 2012

Peraturan Baru!

Sejak akhir-akhir ni, saya dan suami tetapkan peraturan baru di rumah, pukul 7- 8 malam, tutup Tv! Mandi, solat, ngadap buku! Biasanya pukul 7 tu, anak-anak tengok channel 611, 'Detective Conan', 'One Piece' la, mak pak tumpang tgk juga. Lepas tu 7.30, pak pula tengok channel sukan - 'Nadi Arena' ke apa nama rancangan sukan tu. Sekarang, tidak lagi! Mak pak kena korban demi anak-anak. Dan, seperti biasa, Iman bertanya, "kenapa mama, kena tutup TV waktu maghrib? " Mak dan pak kena la menjawab dengan panjang lebar, agar anak2 faham. ^_^


Alhamdulillah, anak-anak boleh terima peraturan baru ni. Kalau sempat, kami makan malam awal-awal, sebelum pukul 7, kalau tak sempat (terutama waktu bekerja), lepas solat maghrib, baru saya akan sediakan makan malam ringkas (je pun), dan suami akan main peranan-mengajar anak-anak-Iqra' / English Reading (Adam and Dina) / Bacalah Anakku. Kadang2 kalau dah lebih pukul 8, kami makan ringan2 saja, tengok keadaan, lapar/tidak ^_^ Sesekali anak2 request nak mi goreng. Paling tidak, kami makan roti+bancuh air. Sesekali, boleh makan luar-kalau teringin itu-ini (siapa lagi yang teringin tu, kalau tidak saya! ;-))

** Seharian di tempat kerja, waktu ni lah boleh berjemaah dengan isteri n anak2. Rasa harmoni/aman je kalau dapat ikut peraturan ni betul2. Peraturan ini digunakan sekiranya waktu tersebut tidak ke mana-mana atau berada di rumah. Harap2 peraturan ini dapat bertahan lama, demi kesejahteraan diri dan keluarga ... Amin.

14 comments:

Aida Salleh said...

bagusnya peraturan tu dik. skarang ni memang ramai sangat yg leka kat depan tv waktu maghrib. mengadap slot apa ke namanya yg kat tv3 kul 7-8 tu(akak tak ingat sbb akak tak tengok..hhuuu..). Sudahnya solat maghrib kul 8. huhuhu..akak doakan dengan peraturan ini akan mampu bertahan...inyaallah...

Mrs. Norrie said...

anak2 saya jenis suka pasang tv w/pun tak tgk...tutup time nak tdo jer...tv pasang, tapi sembahyang baca buku dlm bilik...bila dgr suara2 kat tv yg best berdesup lari tgk...mcm2 hal budak2 nih

- dieyana - said...

k.aida-ha tu lah pasal, memang kelam kabut waktu ni, tv sepanjang masa! harap2 bertahan la...kita ibu bapa la kena korban, kan kita pun duk ngadap tv sama...buruk perangai..hihkhihk

- dieyana - said...

mrs norrie- ooo, kalau dh terbiasa begitu, n anak2 berdisiplin tak pe lah. mcm kami, anak2 susah betul nk g mandi/solat kalau tv masih on, lebih elok tutup je tv, abis cerita..heheh. selagi tk tutup tv, selagi tu la, "kejap mama", "lepas ni mama"...aduhai anak2

mama tim said...

diyana bagusla buat peraturan camtu..anak2 ni kena ajar dr kecik..sbb dah besar susah nak ajar dah..

♥MAMASYAZA♥ said...

yup betul kena ada peraturan. waktu maghrib mmg kena tutup tv. masa utk mandi n bersolat. pukul 8 on tv utk tgk berita, sambil anak-anak buat keja sekolah. tp anak2 akak sebelah mlm tetap nak mkn nasi, kalo tidak, lewat malam asik merungut lapar

Ummu Madihah said...

Bagus tu Dieyana, semoga bertahan sampai bila-bila peraturan baru ni! Jangan nanti mak ngan pak yg terlupa, he he!!

Iela Fazielah said...

dieyana..bagusnyer...ila pun nak kena buat mcm ni...tp hubby ila malas sikit bab nak ngajar anak ni..bab ngaji ila antar rmh ustazah kat rmh ila ni setiap isnin n khamis...

- dieyana - said...

mamatim, ha itulah, moga dipermudahkan-Nya...

- dieyana - said...

mamasyaza-ha'aa, kalau tak tutup, memang leka budak2 ni..sekali ngan mak pak budak juga..hehhe...ha, dah biasa mkn nasik kan, kena la masak jugak kan, tk pe lah, demi anak2..:-)

- dieyana - said...

iela fazilah-kami gilir2, tgk keadaan juga. ada juga berhajat nk g antar budak2 ni ngaji, tapi belum pergi lagi..heheh...sementara tu, ngaji je kat rumah dulu...

- dieyana - said...

ummu madihah-ha'aa insya-Allah, bimbang juga kan mak pak yang tak ingat..khikhihk...

izla said...

bagus tu. kalau nak ajar anak, parents kene tunjuk contoh dulu.
teruskan.

saya 7-8.30 malam, bukak channel 106. astro oasis.

IDAZS said...

wahh, bagusnya peraturan tu kak. Memang patut ada untuk emndidik anak-anak supaya tidak terlalai dgn perintahnya :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...