Thursday, August 30, 2012

Anak Perempuan dan Syawal 2012

(Entri raya yang ringkas?=Jimat masa ;-)

Ini anak perempuan saya, namanya Qisya Insyirah, 11 bulan. Oh, maafkan saya, maksud saya, anak saudara perempuan. ^_^ (kes kemaruk anak perempuankah ni?;-)) Qisya Insyirah sebagai pengubat, penyeri keluarga famili saya, satu-satunya puteri, hok lain jate belako deh! ^_^ Alhamdulillah, ada juga seorang perempuan. Kata anak sulung saya, Iman, “mama, Qisya ni debab-debab comel lah!” ;-)


Model raya 2012 bersama2 ibu saudaranya yang juga comel ... wakakakak!


Qisya Insyirah, comel bergaun ... kalau mahu diambil gambarnya, panggil namanya, “Qisya....”, terus jelirkan lidah! Rosak gambar Cik Ngoh, Sya! Tapi anak2 pastinya comel, cuba kita buat gitu, haisy, buruk rupanya! ^_^


Ha, ini baru betul, Qisya bersama2 ibu kandungnya (kakak sulung saya) ... kihkhihk!



Keluarga saya

Raya tahun ni, kami tk banyak bergambar ... hari raya pertama saja, cubaan berjaya bergambar dgn famili. Tapi famili sebelah suami, tk berjaya, gara2 Wafiy, tak bagi kamera (mood tak ‘comey’). Raya tahun ni, keluarga suami, beraya ala kadar saja, 2 adik beradiknya tak balik Kelantan, giliran rumah mertua mereka (luar Kelantan). Tambahan pula, tahun ni beraya tanpa ayah ... al-fatihah untuk ayah mertua.... (Gambar famili mertua di bawah Wafiy yang ambik, caca merba jadinya....)


Keluarga mertua

Baju saya yang langsung tidak match dgn suami dan anak-anak. Seminggu sebelum raya terkedek-kedek seorang di Jalan Tar, shopping baju raya kononnya! ^_^ Banyak baju/jubah comel2, tapi bila try, adoi, sangkut kat perut ^_^ Bila jumpa ‘sedang molek’ disarung, selesa dipakai, okey sajalah! Malas nak fikir warna segala bagai!


Raya pertama, agak kepenatan bagi kami yang baru sampai dari KL, 4.30 pagi raya pertama, pastinya giliran rumah famili saya dulu! ;-) Selepas solat hari raya, bermaaf-maafan keluarga saya, ke rumah keluarga suami pula ... kemudian, beraya di rumah nenek di Kota Bharu dan saudara2 yang lain di KB-Kg. Kota-Kg Sireh. Sampai rumah-petang-melepek belaka! :-(


Keluarga saya

Raya kedua dan seterusnya, beraya di Pasir Mas saja. Bergilir-gilir, rumah saya, rumah suami....(20 minit saja jarak rumah famili saya dan rumah mentua). Penat juga mak yong ni bawa perut ke sana sini. Tapi alhamdulillah, sepanjang di kampung, mood saya sangat okey, keletihan kerana berjalan beraya tu, tentulah ada, sakit pinggang, memang tak leh nak cakap ... ngilu! Padahal berjalan bukan banyak rumah pun, tapi dek kerana menempuh jem teruk di jalan, membuatkan saya serik utk ke sana ke mari. (Keadaan biasa di bumi Kelantan pabila hari raya, tapi agak tidak selesa dengan keadaan perut yang semakin membesar ni, kepanasan yang amat. Subhanaallah...) Makan di hari raya, best2, tapi masih terkawal, bimbang ketat/senak perut!



Pertama kali pakai tudung 3 layer! Itu pun kakak yang bagi. Sebelum ni, saya tgk org pakai tudung 3 layer, sgt cantik, nmpk ‘janguk’ (melawa), sesekali nak juga ‘berjanguk’ kan! Bila mood nak ‘berjanguk’ dtg ... ha, apa lagi, dpt pula tudung free ^_^. Tapi kata suami saya, dok ‘kene’ saya (tak berkenan), tudung gini, macam burung merak! Uhuhu, tapi mak yong ni degil juga nak pakai, sebab rasa perasan lawa ... wakakakaka! (Saya suka warnanya yang tidak terlalu over dan kainnya yang lembut) Hai cik abang, merak bukan sebarang merak, merak ni bukan sepuluh/dua puluh rial tau! ;-)) (Mungkin kalau ia agak labuh sikit, boleh dipertimbangkan oleh suami ;-)


Amacam yang di duduk di bandar? Tentunya banyak rumah terbuka sana sini kan? Seronok ke rumah terbuka pula, gaya orang bandar beraya...:-))

11 comments:

tiny hayyzad said...

cumey nye mak yong nehh...cantik baju raya waner purple tuu...sweet jerkk..

shark said...

salam kenal dari saya :)
slamat hari raya..maaf zahir dan batin :)

Iela Fazielah said...

Swronok nyer dpt eraya rmh mak n mertua skali... Ila rmh mak lom jejak lg ry ni... Tp cun la dieyna pakai tudung 3layer tu..perut pun dah besar sgt

Aida Salleh said...

comelnya makyong ni. berseri2 je akak tengok :-)

Gieyana said...

salam aidilfitri Dieyana.:-)

meriahnya..sy jer x byk gmbar raya psl kamera x bw balik..:-)

Masya said...

assalamualaikummm dieyana...

dah sarat benar ni ....

selamat hari raya maaf zahir batin ...

lepas ni kalau dapat baby girl bglah name qaseh barulah padan dgn qisya hihihihihi...

Cho Zila said...

tak sama warna takper.. akak selalu gitu tak kisah punya tapi bila tengok gambar orang sedondon tau jeles...
akakpun tak leh nak berlapis2 sebab memang nampak kembang sikit.. tapi tengok orang pakai comel teringin gak

:: Mrs.Eady :: said...

loveeeeeeee family picca! :)

L said...

semoga bhgia akak..=) selamat hari raye..=)

jemput baca..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/09/inilah-insan-yang-wajib-kita-cintai.html

- Suraya - said...

makin cantik mak yong nie... hehehe selamat hari raya dari kami sekeluarga...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

gaya org bandar beraya pegi manhattan fish market raya ke 3.. ekeke

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...