Thursday, October 10, 2013

Cheese Cracker

Try buat, 'sedapnye!' Ahaks, perasan sedap. Tapi sungguh, senang je buatnya, bak kata kakak saya, "mu buat sambil pejam mata". ;-))
 
Kakak saya try buat, dia bwk utk saya, adeh, sedapnya, dan saya cuba buat sendiri.
tq ya..

Sekut saltcheese khong guan, susah nak jumpa, saya ganti sekut masin cheese julies.

Cik kembar n Wafiy pun suka!





















Saya kongsikan resepi ini utk yang berminat (kakak saya ejas sikit dr resepi ezstroree.blogspot.com)

Bahan
1 ketul cheese (saya guna brand tatura)
1/2 susu pekat manis
susu segar
nestum (atau boleh je apa2 yang uols suka-oat/cornflakes/serbuk koko)
biskut cheese julies (bulat) (boleh tukar sekut lain yg sesuai, kakak saya guna brand Ritz)

Cara
-Pukul cheese bersama-sama susu pekat manis hingga hancur ketulan cisnya (guna mixer lagi cepat, tapi saya tak de mixer, gigih bergilir dgn mak, sampai lenguh bahu tau! ;-))
-Celup sekut dalam susu segar, 1-2 saat saja ( jgn lembik)
-Susun sekut dalam bekas, sapu/letak krim cis, tabur nestum.
-Ulang sampai habis krim cis/sekut.
-Simpan dalam peti ais-lebih kurang 6 jam, sedap dimakan sejuk2!

(Utk elak rasa muak, saya tabur nestum sikit2 je, n krim cis tu pun, saya letak nipis2 je.. kalau yang suka cis, boleh je sapu lebih cis, boleh ejas ikut suka ;-)

Selamat mencuba!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...