Monday, December 9, 2013

Bertugas di luar Pejabat?!

Hasil semasa out station di HUSM, Kelantan 12/11/13-13/11/13 (pam dua hari, hari ketiga bergegas 'terbang' KL-Cik kembar demam ............> masuk wad)


Alhamdulillah, dipermudahkan-Nya.

Yang penting, apabila diarah out station, yakin Allah Taala sentiasa bersama-sama kita. Doa agar dipermudahkan-Nya

Bagi ibu menyusu dan seharusnya pengepam tegar ;-)), pastikan kelengkapan untuk mengepam dibawa
-breast pump,
-charger,
-storage bottle/plastic storage. *Saya guna plastic-jimat ruang*, spare part pam (jika perlu):bagi pengguna pam manual Avent
-alat menyimpan susu (diguna selepas tamat out-station) -bekas sejuk, cth: Coleman, bekas putih macam letak ikan/macam gabus pun boleh (sebaik-baiknya bawa dari rumah)
-cooler bag, ice pack (bawa lebih)
-dan lain-lain jika difikirkan penting



Jangan lupa pastikan dengan pihak hotel/tempat penginapan-ada fridge di bilik penginapan/jika tiada, runding dgn pihak berwajib - tumpang simpan stok susu.

Urus masa dengan baik- terutama sewaktu seharian bekerja (waktu siang)-insya-Allah ada ruang untuk mengepam. Waktu malam-penghasilan susu sangat produktif, kena rajin bangun mengepam. Sakit/bengkak, memang tak dapat tidur lena....;-))


 
Hanya susun dalam cooler bag saja. Muat2 dalam cooler bag. Bawa naik dalam flight, member cakap, 'cecair' tak boleh naik kapal terbang, Alhamdulillah, semuanya okey.... ;-))


Sewaktu bekerja, kenal pasti bilik/tempat yang sesuai untuk mengepam.

Fikir positif, doa moga dipermudahkan-Nya...

Alhamdulillah, semasa saya outstation, kawan2 sgt memahami, walaupun staf lelaki, tapi mereka memahami. Semasa dalam perjalanan dr KL ke Kelantan, perjalanan agak lama kan, bila waktu solat, kami berhenti dan saya minta 20 minit - tunggu ai pam susu...hihkihkhik.
 
Selamat 'ber-out-station'! Moga dipermudahkan-Nya. :-)) *Suka berkongsi pengalaman dengan ibu ibu lain ;-))*

1 comment:

mekzaa said...

jgn risau diey, sekarang ni dah ramai yang sedar dan yang support breastfeeding moms. go dieyana go. ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...