Puasa ganti hampir ke penghujung, harap-harap dapat la menyelesaikan dalam minggu ini. Insya-Allah. Fuh, berdebar juga, mana tidaknya, Ramadan makin menjelang, sedar tak sedar, hari ni dah 9 Syaaban! Kepada yang dah lama habis ganti, tahniah! ;-))
Ha, ni nak publish resepi lama dah, kes tak boleh tahan. Bila dah terjebak di blog Secubit Garam, memang tak dapat 'diselamatkan', lalu sekali lagi Devil Food Chocolate Cake (DFCC) menjadi pilihan saya. (Kali pertama buat DFCC) Nak cari kat kedai, sah2 tak de. Nak tak nak, buat sendiri lah ya, kan tak boleh tidur kenangkan DFCC ni! Jadi, lepas buka puasa, rehat kejap, lepas solat, sambung masuk dapur, dengan gigihnya buat kek DFCC untuk kali kedua! Yehaaa!!! Saya suka sangat kek ni, keknya yang lembap, dengan sedikit rasa masam2 keju, dgn topping ganache yang sungguh memberangsangkan! Bagi saya, kek ni tak muak, tambah2 bila disejukkan dalam peti, lagi rasa sedap dan kek masih kekal lembut dan lembap! Sekali makan, memang tak puas! Suami dan anak-anak juga 'berehi' DFCC ni. Nak buat pun, tidaklah sesukar mana pun. Cuma, bila nak kacau cis+mentega untuk lapisan atas tu, tangan kena kuat skit nak 'putar' adunan tu (itu pun nasib baik lepas buka, kalau belum buka, lembik gak le tangan nk bagi gebu adunan cis tu..hheheh-mixer tak de beb!).
Resepi ambil di http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/06/devils-food-chocolate-cake.html
source : Ayu S'pore
source : K.Nor@Secubit Garam
Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe) -**
1/2 cup warm water
Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked
Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.
Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com
# Kalau sapa2 nak buat satu adunan pastikan guna loyang yg lebih kecil dr 8" x 8
(** Nota Dieyana-Dieyana tak tahu ttg buttermilk ni, jadi dieyana letak susu segar dutch lady yg dlm kotak tu. Fungsi cuka/vinegar dalam kek pun dieyana tak tahu, jadi, dieyana tak guna pun cuka dalam kek ni. Banyak kek yg saya jumpa kat blog2 lain juga bubuh cuka dalam kek. Menurut kawan saya, cuka tu boleh dikatakan berfungsi sebagai menaikkan kek. Mungkin ada yang tahu fungsi lain bubuh cuka dalam kek??)
(** Nota Dieyana-Dieyana tak tahu ttg buttermilk ni, jadi dieyana letak susu segar dutch lady yg dlm kotak tu. Fungsi cuka/vinegar dalam kek pun dieyana tak tahu, jadi, dieyana tak guna pun cuka dalam kek ni. Banyak kek yg saya jumpa kat blog2 lain juga bubuh cuka dalam kek. Menurut kawan saya, cuka tu boleh dikatakan berfungsi sebagai menaikkan kek. Mungkin ada yang tahu fungsi lain bubuh cuka dalam kek??)
.
.
.
.
.
Kali kedua buat DFCC, rasanya ada sedikit improvement. Heheheh, apa-apa pun terima kasih yang amat atas resepi ini.
8 comments:
k.diana sedapnya kek k.diana tu.terliur plak tgk.rajin eh k.diana buat kek.nani bab2 bakeri setakat ni tak berminat lagi nak terjebak...
nani-rajin k.diana bersebab-'tak boleh tahan, nak jugak!' hehehe
Tunggu la satu hari nanti, Mya ckp nk mkn kek, ha masa tu la nanti nani akan terjebak, heheheh
ya allah, sedapnya...dah la tgh puasa ganti ni...huhu...
kejam!!
wahida-ini namanya dugaan berpuasa..khikhihkhi...
a;ah sume org ckp mcm tu kat nani.nnti bila anak dah pndai mkn mcm2 kita jadi seronok nak buat sndiri.
sedap! nak lagi, nak lagi!
naniezara-ha'aa...;-))
idazs-heheheh, insya-Allah....
Post a Comment