Tiba-tiba nak makan sagu, tapi tak tahu apa nama sebenarnya. Saya panggil sagu aje. Bahan senang aje. Tapi saya tersilap teknik. Tapi mkn, masih sedap! ;-)
Sagu putih
Santan (tidak telalu pekat/terlalu cair, sedang2 aje)
Gula Melaka
Air
Sedikit garam
Daun pandan (saya tak letak, sebab tak de. Kalau letak, lagi sedap dgn aroma pandan)
Cara
1) Basuh sagu, rendam sekejap (saya terlama rendam sagu, jadi kembang!), tos.
2) Masak sagu yang diletak air, sambil kacau2 sedikit. Dah masak, ketepikan.
3) Masak santan, bubuh sedikit garam. Masak, ketepikan.
4) Masak gula melaka bubuh sedkit sahaja air (saya tersilap bubuh air banyak, jadi cair). Letak daun pandan.
5) Nak makan, letak sagu, curah santan, gula melaka yang telah dimasak tadi. Simpan dalam peti ais, lagi sedap, sejuk tekak!
++(Nota Dieyana: Ada yang gantikan santan dgn susu cair. Lagi cepat!)
10 comments:
ha sedap2,izan pernah buat dulu,tp kale merah. cuma tak pakai santan,pakai susu cair sbb stok santan susah nak dapat...
sedap ni, tingin nak buat, tp sampai ek sudah tak terbuat. ada lagi sagu kaler ijau tu. ntah2 dh expired!
tak pernah cuba lagi..dah try telur bistik petang tadi...hehehe
alamak...x behi goni
izan-ha, susu cair pun sodap..heheh
idazs-heheheh, expired dh tu..;-)
ila-heheheh....
eliza@-ahhaha, demo tok berehi dih sagu..;-)
em..sedapnyer... dieyana mmg rajin..salute!
ielafazie-diana ni, rajin bermusim..hihkhihk
Post a Comment