-Mangga kecil (pauh)-diracik2 halus. (Saya guna mangga lemak yang putik, sebab pauh tu tak ada, jadi rasanya tidaklah masam sgt).
-Ikan-goreng tawar
-Cili merah+hijau-lebihkan jika suka pedas, lagi pedas, lagi meletup!
-Garam-secukup rasa
Cara:
Goreng ikan, ambil isi ikan, tumbuk bersama-sama garam, cili. Kemudian gaul bersama-sama mangga/pauh tadi. Siap! Makan bersama-sama nasi, sebagai pembuka selera....;-)
(Resepi asal- En Roslan bin Yusof (suami kakak saya a.k.a. abang ipar saya, hehehe)
Dan, malam itu, putik pauh ini dihidang bersama2 nasi panas dan ikan goreng masak kicap.
11 comments:
aduh...terliurnya dieyana... macam nie nakcari manggalah... sedapnya kalau dapat makan ngan nasi panas2.... yummy....
sedapnyer...tak pernah tahu pun kena letak ikan goreng.. kena cari pauh plak...terliur.
sedapnyer...tak pernah tahu pun kena letak ikan goreng.. kena cari pauh plak...terliur.
suraya-heheh...
izan-ha, letak ikan goreng, ambik isi dia, tumbuk sekali nagn garam+cili
sedappppp lol! suka sangat... sanagt menyelerakan!
saya peranh makan dulu, tp lupa dh kat mana, mmg sedap, adusss, lapo pulok ujan2 nie
etiey-pembuka selera..;-)
idazs-ha, makan dgn nasik, ala 'sedara jauh2' kerabu la kot nih...
sedapnya.....macam kerabu mangga juga la ni kan.
k.ida, lebih kurang la, tapi 'sedara' jauh2 dgn kerabu mangga...ehheh
Post a Comment